home > mjuzik > Baalstorm, Sing Omega/ Haunted Graves, Moving Waves

kontakt | search |

CURRENT 93: Baalstorm, Sing Omega/ Haunted Graves, Moving Waves (Coptic Cat Records, 2010)

Neprekidno aktivan već gotovo tridesetak godina, David Tibet je ovu 2010. zapečatio s dva albuma od kojih je jedan instrumentalan, a drugi je sastavni dio apokaliptičnog niza započetog sa "Black Ships Ate The Sky".

CURRENT 93 - Baalstorm, Sing Omega (2010, Coptic Cat Records)

Daleko od ikakvih komercijalnih predznaka, David Tibet i dalje isporučuje mistična ostvarenja puna dugačkih polumelodičnih pjevanja i naracija, pa je tako na ovome 32. albumu isporučio svoju novu pjesmaricu punu uobičajeno angažiranih tema o grijehu, požudama, kajanju i vječitoj borbi između dobra i zla.

Ovaj puta je za razliku od prethodnog albuma "Aleph At Hallucinatory Mountain" ugostio svega nekoliko muzičara s minimalnim instrumentarijem (Baby Dee - piano/ klavijature, ksilofon, John Contreras - violončelo, William Breeze - violina, Alex Nilson - udaraljke, James Blackshaw - 12-to žičana akustična gitara, sampler, Eliot Bates - oud), no kao i uvijek do sada, ostvario je ponovno zavidan rezultat. Devet pjesama u trajanju od 50 minuta nabijene su minimalističkom art dinamikom, nešto manje turobnim atmosferama i stalnim prisustvom neo-folka u pastoralnom 'light' izričaju gdje se neprestano isprepliču njegove lirske poeme koje su uvijek začuđujuće, a ponekad vrlo teško razumljive jer su toliko zamršene i sofisticirane poput najzapetljanije drame s elementima metafizike, religije, mitova i legendi. Nastavljajući svoj započeti rad sa "Black Ships Ate The Sky" (2006), Tibet ponovno u epicentar zbivanja stavlja apokalipsu koju strasno doživljava kroz centralnu figuru lijepih žena. Njegove nimfe i sirene su gole, razgovaraju sa atomima i planetima, a čitava erotska magija pretvara se u duhovne vrednote poput liturgijskih ikona i kiparskih statua iz vremena stare Grčke i klasičnog kiparstva. A povremeno u čitavu priču punu grijeha i strasti ubaci i suprotan primjer nevinosti - dijete.

Uvodna pjesma "I dreamt I was the aeon" je odmah u startu najzapetljaniji komad u kome Tibet na pladanj baca vječni život, borbu između dobra i zla, te Platonove filozofske rasprave o idealnom svijetu u veoma zamršenoj mitološkoj priči. Uznemirujuće stihove pune nasilja proteže kroz najdinamičniju "Baalstorm! Baalstorm!" koja završava tragično, da bi čitav album okončao u dramatičnoj, 11 minuta dugačkoj "I dance narcoleptic" kroz poplavu nabacanih slika punih noćnih mora i paklenih košmara s poduljom pauzom od neke dvije minute tišine nakon čega slijedi završni dio sa zvukovima oceana i mirnim Tibetovim glasom koji kaže 'da se do Boga dolazi kroz oluju'. Između ovih vrlo košmarnih pjesama nalaze se uglavnom relativno mirne teme koje donose kratkotrajni predah u ljudski život ("With flowers in the garden of fires", "December 1971", "Passenger Aleph in name", klavirska "Tanks of files"...), a s glazbenog aspekta premda ne donose ništa osobito novog u stilu Current 93, mogu se primjetiti povremene natruhe jednostavnih tradicionalnih sintagmi engleskog folka i ponekog prizvuka bliskoistočnih ritmičnih arabeski (poput predzadnje "Night! Dream! Storm! Omega!" i spomenute "With flowers in the garden of fires").

Tibet je uvijek vodio svoju liriku povezanu s glazbenim kombinacijama psihodeličnog folka i raznih eksperimenata kroz nadrealističke prikaze često u zastrašujućim okolnostima, no ovdje se nekako smirio u sasvim neočekivanoj vedrini u kojoj ima i one svjetlije strane života. Glazbeno ne toliko raznolik kao "Aleph At Hallucinatory Mountain", ovaj album je zvučno daleko opskurniji i melankoličniji, no nimalo nije siromašniji sa hipervizualnim Tibetovim propovjedima.

Ocjena (1-10): 7
[  ]

CURRENT 93 - Haunted Graves, Moving Waves (2010, Coptic Cat Records)

Instrumentalni album koji je odštampan u samo 999 cd-a i 666 LP-ploča dio je sessiona koji je obavljen za prethodni "Baalstorm, Sing Omega", a sastavljen je od samo dvije (pre)dugačke kompozicije. Svaka traje oko 35 minuta i u njima su prvih 12 minuta praktički dugački ambijentalni minimalistički uvodi koji eruptiraju u koherentnu glazbenu strukturu tek u sredini kompozicija koje završavaju opet sa predugačkim, desetominutnim fade-outima. "She is naked like water" je dio stiha iz pjesme "December 1971" sa "Baalstorm, Sing Omega" albuma odakle su ustvari i uzeti svi osnovni glazbeni parametri (šumovi valova, svirka violončela John Contrerasa i violine William Breezea), a nadodani su različiti drone post-industrial efekti. "The sound of the storm was spears" uz sve početne šumove, te volinu i violončelo sadrži i minimalistički nježne ambijentalne tonove piana Baby Dee, no sve to traje ipak predugo tako da nakon izvjesnog vremena prerasta u sasvim prijatnu, ali dosadnjikavu atmosferu u kojoj se osim učestalih izmjena šumova valova praktički ne događa ništa iole zanimljivo. Paralela sa sličnim radovima Throbbing Gristle ili The Neck svakako upada u uho zbog minimalističkih aranžmana u kojima treba čekati i čekati da se nešto počne događati. Album zaista nije potrebno slušati u tanane, a ploča se može bez ikakvog grijeha okrenuti i na 45 okretaja. Da je Tibet ova dva instrumentala sabio u kompozicije od nekih desetak minuta, atmosfera možda i ne bi izgledala poput sprovoda...

Ocjena (1-10): 5

horvi // 20/11/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Filip Fantoni

FILIP FANTONI: Filip Fantoni (2019)

| 12/11/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Upper Structures

PAVLE MILJENOVIĆ: Upper Structures (2019)

| 07/11/2019 | jura |

>> opširnije


cover: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations

TREES OF MAINE / CONSECRATION / (THE) LESSER MEN: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations (2019)

| 31/10/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Leaving Meaning

SWANS: Leaving Meaning (2019)

| 25/10/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Iz kapetanovog dnevnika

CHUI: Iz kapetanovog dnevnika (2019)

| 21/10/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Baalstorm, Sing Omega/ Haunted Graves, Moving Waves
  • Nature Unveiled (1984)
  • Dogs Blood Rising (1984)
  • Live At Bar Maldoror (1985)
  • In Menstrual Night (1986)
  • Dawn (1987)
  • Imperium (1987)
  • Christ And The Pale Queens Mighty In Sorrow 2LP's (1988)
  • Swastikas For Noddy (1988)
  • Earth Covers Earth (1988)
  • Crooked Crosses For The Noddling God (1989)
  • Looney Runes (1990)
  • Island - with HOH (1991)
  • As The World Disappears, live (1991)
  • Thunder Perfect Mind, double album (1992)
  • Emblems: The Menstrual Years (1993)
  • Hitler as Kalki (1993)
  • Of Ruine or Some Blazing Starre (1994)
  • The Fire Of the Mind (1994)
  • All The Pretty Little Horses: The Inmost Light (1996)
  • Soft Black Stars (1998)
  • Misery Farm (1999)
  • All Dolled Up Like Christ, live (1999)
  • Sleep Has His House (2000)
  • Faust (2000)
  • The Great In The Small (2001)
  • A Little Menstrual Night Music (2003)
  • Halo (2004)
  • How I Devoured Apocalypse Balloon, live (2005)
  • Black Ships Ate The Sky (2006)
  • Birth Canal Blues, live (2008)
  • Aleph At Hallucinatory Mountain (2009)
  • Baalstorm, Sing Omega (2010)
  • Haunted Graves, Moving Waves (2010)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*