home > mjuzik > I Am The Last Of All The Field That Fell

kontakt | search |

CURRENT 93: I Am The Last Of All The Field That Fell (Coptic Cat Records/ The Spheres, 2014)

Pune 3 godine nije bilo Davida Tibeta s nikakvim novim izdanjem. Već smo se zabrinuli da ga nije spopala neka bolest, umor stvaranja, letargija gledanja kako mu kvazi neo-folkeri oduzimaju teren ili da je čisto odlučio da se posveti porodičnim obavezama, pljevljenju vrta i povremenim provjeravanjima koliko će mu kapnuti tantijema od ne osobito uspješne karijere. Takvu dugačku pauzu nije imao do sada i bilo je za pretpostaviti kako se s njime nešto ozbiljno događa. Dobro, radio je na opsežnoj knjizi stihova "Sing Omega" od 560 stranica i bavio se poezijom.
[ David Tibet ]

David Tibet

Ali ne! Mršavi i blijedi nadobudni proćelavi starac se vratio u sjajnom izdanju okruživši se impozantnom količinom muzikanta i vokalista između kojih su, pazi sad: Nick Cave, Antony Hegarty, Ossian Brown (Clyclobe i Coil, radio na albumu "Aleph At Hallucinatory Mountain", 2009), John Zorn, Andrew Liles, članovi The Groundhogs (McPhee i Carl Stokes), te još najmršaviji od svih njih Jack Barnett (These New Puritans). To je garancija da pred sobom imamo odlično glazbeno djelo, svirački sjajno obavljeno s jednim moćnim i iznenađujuće rockerskom komadom ("Those flowers grew") koji se nadebelo razlikuje od njegovog prošlog komornog albuma "Honeysuckle Aeons" (2011), a naravno i obvezatnom porcijom tužaljki i laganih lamentacija u kojima na svu sreću ne manjka glazbene dinamike, eksperimenata, psihodelije i prijeko potrebne minimalističke fleksibilnosti ("The invisible church", "Kings and things", "The heart full of eyes", odlična "And onto PickNickMagick", efektna i plesna "Spring sand dreamt larks" s John Zornom na saksofonu).

Tibet je nakon duljeg vremena i 'propjevao' u potencijalnom, vrlo zabavnom humpa-cumpa hitu "I remember the Berlin boys" aludirajući na sofisticirana vremena 70-tih kada se rađala velika avangardna snaga rocka koju nije uspio uhvatiti. Hitić bi donekle mogao iscimati obožavatelje Caveove "The weeping song", međutim potpuno alternativna narav mu ne dozvoljava da napravi pop-klišej s refrenima niti u skromne nepune 4 minute. Tu se zeznuo, barem kod ove pjesme...

Nick Cave je dobio vodeću vokalnu ulogu u završnoj laganici (a u čemu drugome?) "I could not shift the shadow", a Antony Hegarty mu se pridružio za mikrofonom obostrano koristivši duet i u pjesmi "Mourned winter then" koje upravo zbog njihovih karizmatičnih vokala posve odudaraju od ostatka materijala uputivši slušatelja na sasvim drugačije rezone percepcije.

I kao što to običaj biva, slušati 9 solističkih Tibetovih naracija u kojima jedva da ima pjevanja ponovno stvara onu specifičnu težinu zbog koje Current 93 niti nakon više od 30 godina karijere ne mogu i neće isplivati iz opskurnog i kultnog undergrounda. Nije stvar u tome da Tibet ne umije interpretirati svoje stihove; on se strastveno uživi u njih, ovdje je dao neke od ponajboljih vokalnih rola, ali ama baš gotovo sve mu se svode na jednu te istu liniju u kojoj nema nikakvih značajnijih odstupanja osim što neke stihove naglasi do jecaja i bolnih krikova. Kao pjesnik je i dalje darovit i poseban, pun je metafora i bogatih formi sa sadržajem apokaliptičnih slika, predviđanjima skorog smaka svijeta, izolaciji društva, galaktičkim transformacijama i neprestanih posezanja iz prošlosti u sadašnjost i u budućnost koju vidi pesimistično i vječito ezoterično.

Najveću zaslugu za bogati glazbeni kolaž ima pijanist Reiner van Houdt bez kojeg bi kompletna slika ovog djela bila beznadežna, te Carl Strokes koji je bubnjevima popratio njegove minimalističke radnje. Da je ovdje još poneka žešća rockerskija pjesma ne bi nimalo škodilo, ovako kako jeste, već nakon prve 3-4 stvari slušatelj se promišlja ima li strpljenja dočekati kraj.

Glazbeno vrlo kreativan i bogat minimalizam, lirski odlično djelo, ali monotono i stilski jednolično, a s time si David Tibet nikako ne može proširiti krug audijencije.

Naslovi: 1.The invisible church, 2.Those flowers grew, 3.Kings and things, 4.With the dromedaries, 5.The heart full of eyes, 6.Mourned winter then, 7.And onto PickNickMagick, 8.Why did the fox bark?, 9.I remember the Berlin boys, 10.Spring sand dreamt larks, 11.I could not shift the shadow

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 11/04/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Pleine Noirceur

FUCK THE FACTS: Pleine Noirceur (2020)

| 25/11/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Brezplačno sadje za vas, gospa

MATEJ KRAJNC: Brezplačno sadje za vas, gospa (2020)

| 24/11/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: 113

MATEJ KRAJNC: 113 (2020)

| 23/11/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Shadow of Fear

CABARET VOLTAIRE: Shadow of Fear (2020)

| 22/11/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Koncert (& Alex Bass)

MATEJ KRAJNC: Koncert (& Alex Bass) (2020)

| 21/11/2020 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: I Am The Last Of All The Field That Fell
  • Nature Unveiled (1984)
  • Dogs Blood Rising (1984)
  • Live At Bar Maldoror (1985)
  • In Menstrual Night (1986)
  • Dawn (1987)
  • Imperium (1987)
  • Christ And The Pale Queens Mighty In Sorrow 2LP's (1988)
  • Swastikas For Noddy (1988)
  • Earth Covers Earth (1988)
  • Crooked Crosses For The Noddling God (1989)
  • Looney Runes (1990)
  • Island - with HOH (1991)
  • As The World Disappears, live (1991)
  • Thunder Perfect Mind, double album (1992)
  • Emblems: The Menstrual Years (1993)
  • Hitler as Kalki (1993)
  • Of Ruine or Some Blazing Starre (1994)
  • The Fire Of the Mind (1994)
  • All The Pretty Little Horses: The Inmost Light (1996)
  • Soft Black Stars (1998)
  • Misery Farm (1999)
  • All Dolled Up Like Christ, live (1999)
  • Sleep Has His House (2000)
  • Faust (2000)
  • The Great In The Small (2001)
  • A Little Menstrual Night Music (2003)
  • Halo (2004)
  • How I Devoured Apocalypse Balloon, live (2005)
  • Black Ships Ate The Sky (2006)
  • Birth Canal Blues, live (2008)
  • Aleph At Hallucinatory Mountain (2009)
  • Baalstorm, Sing Omega (2010)
  • Haunted Graves, Moving Waves (2010)
  • Honeysuckle Aeons (2011)
  • I Am The Last Of All The Field That Fell (2014)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*