home > mjuzik > Honeysuckle Aeons

kontakt | search |

CURRENT 93: Honeysuckle Aeons (Coptic Cat Records, 2011)

David Tibet se na novom, a tko će znati više kojem po redu albumu, odlučio za potpuni minimalistički rad baziran samo na minornim melodijama piana i orgulja uz sporadičnu potporu ouda, theremina i udaraljki napustivši ambiciozne instrumentalističke rock sfere okrunjene s prethodna 2-3 albuma "Black Ships Ate The Sky" (2006), "Aleph At Hallucinatory Mountain" (2009), te paralelnih radova "Baalstorm, Sing Omega" i "Haunted Graves, Moving Waves" (2010).

Album je ovo koji veoma ležerno plete ambijentalnu mrežicu neo-folka bez većih posezanja u eksperimente gdje je centralni fokus smješten na Tibetove lirske lamentacije i njegov opustošeno čisti gothic vokal a'la Nico. No, umjesto očekivane tematike o smrti, ovdje se usredotočio na rasčlanjivanje pojmova uglavnom duhovnog bogatstva i različitih scena koje na njima gradi bujicom vlastitih misli. U svega nepunih 40-tak minuta, djelo opčinjava oštrom statikom poput liturgije s tematikom u gotovo sakralnom izdanju. S vrlo snažnim i upečatljivim uvodnikom "Kingdom" i "Moon" u finoj klavirskoj poemi sa vibrirajuće žalosnim zvukovima theremina, ulazi se u metaforama ispunjen prostor koji je idealan za Tibetovo prepuštanje neprekinutom tijeku misli. "Persimmon" je čvrsto vezana za jezgro klavirske melodije na koju se slijevaju različite duhovne, metafizičke, realne i nadrealističke slike, a tumačiti ih... to je u Tibetovom slučaju vrlo neumjesno. Skače s jedne percepcije na drugu, niže duhovno bogatstvo rame uz rame pornografiji i koti asocijacije poput kolaža prepunog različitih sličica u kojima ikone imaju gotovo iste karakteristike kao i šundom opaljen materijalizam. Tipičan neo-folk upriličen je u "Cockoo" sa melodijom ouda, laganom pratnjom udaraljki i tradicijske glazbe s Bliskog istoka, a onda album naglo zapada u predvidljivu letargiju sa temama "Jasmine" i "Lily" koje su stacionirane samo oko minimalističkih harmonija smrtno ozbiljnog zvuka orgulja. Ova potonja još sadrži kraći interval za oud i bliskoistočni folk. Na klavir i theremin Tibet se ponovno vraća u najduljoj, 6 minuta dugačkoj temi "Pomegranate", pa za kraj ponovno skače na orgulje kroz brojeve "Honeysuckle" u ritmu valcera, te u obrednoj "Sunflower". Ali sve se doima da osim upečatljive vokalne izvedbe pjesme nemaju dovoljno snage da izdrže neizbježnu opasnost sa prezasićenim metaforičnim pejzažima i repetativnom lirikom u kojoj se Tibet neprestano vrti u krug kao da mu je ponestalo inspiracije.

Current 93 preuranjeno, a ponekad i brzopleto naprave album. Ovaj je jedan takav u nizu, ogoljen do kosti, te mada je optimističniji od nekolicine prethodnih, uistinu mu manjka bogatija zvučna kulisa jer slušati Tibetove stihove može biti vrlo naporna dokolica.

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 05/06/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Pleine Noirceur

FUCK THE FACTS: Pleine Noirceur (2020)

| 25/11/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Brezplačno sadje za vas, gospa

MATEJ KRAJNC: Brezplačno sadje za vas, gospa (2020)

| 24/11/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: 113

MATEJ KRAJNC: 113 (2020)

| 23/11/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Shadow of Fear

CABARET VOLTAIRE: Shadow of Fear (2020)

| 22/11/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Koncert (& Alex Bass)

MATEJ KRAJNC: Koncert (& Alex Bass) (2020)

| 21/11/2020 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Honeysuckle Aeons
  • Nature Unveiled (1984)
  • Dogs Blood Rising (1984)
  • Live At Bar Maldoror (1985)
  • In Menstrual Night (1986)
  • Dawn (1987)
  • Imperium (1987)
  • Christ And The Pale Queens Mighty In Sorrow 2LP's (1988)
  • Swastikas For Noddy (1988)
  • Earth Covers Earth (1988)
  • Crooked Crosses For The Noddling God (1989)
  • Looney Runes (1990)
  • Island - with HOH (1991)
  • As The World Disappears, live (1991)
  • Thunder Perfect Mind, double album (1992)
  • Emblems: The Menstrual Years (1993)
  • Hitler as Kalki (1993)
  • Of Ruine or Some Blazing Starre (1994)
  • The Fire Of the Mind (1994)
  • All The Pretty Little Horses: The Inmost Light (1996)
  • Soft Black Stars (1998)
  • Misery Farm (1999)
  • All Dolled Up Like Christ, live (1999)
  • Sleep Has His House (2000)
  • Faust (2000)
  • The Great In The Small (2001)
  • A Little Menstrual Night Music (2003)
  • Halo (2004)
  • How I Devoured Apocalypse Balloon, live (2005)
  • Black Ships Ate The Sky (2006)
  • Birth Canal Blues, live (2008)
  • Aleph At Hallucinatory Mountain (2009)
  • Baalstorm, Sing Omega (2010)
  • Haunted Graves, Moving Waves (2010)
  • Honeysuckle Aeons (2011)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*