home > muviz > HEAVEN

kontakt | search |

HEAVEN (Tom Tykwer, 2002)

Posljednji realizirani filmski projekt velikana poljske i svjetske kinematografije Krzysztofa Kieslowskog je bila "francuska" triologija "Plavo - Bijelo - Crveno", a jedno od njegovih planiranih projekata, koje je prekinula, u slučaju ovakvih umjetnika, bez obzira na godine uvijek prerana smrt, je bila i triologija Raj - Pakao - Čistilište. Scenarija od Krzysztofa i imenjaka Piesiewicza se prihvatio mladi i talentirani njemački redatelj Tom Tykwer ("Lola rennt", "Princeza i ratnik") i započeo novo poglavlje u svojoj, vjerujem budućnost će pokazati, bogatoj karijeri.

Jednostavno prepričano, fabula opisuje englesku učiteljicu Philippu (Cate Blanchett) u Italiji koja nakon niza bezuspješnih dojava policiji o narko-dileru koji ne preza ni od prodaje smrti njezinim mladim učenicima, odluči uzeti stvar u svoje ruke i podmetnuti mu bombu u njegov ured, pri čemu strada četvero drugih, nevinih ljudi. Prilikom njenog ispitivanja u policiji, u nju se zaljubljuje policajac Filippo (Giovanni Ribisi) i odluči joj pomoći...

Cate B. je odlična u ulozi u isto vrijeme i slomljene, ali i odlučne osobe, željne da pravda dođe na svoje, a nakon niza sličnih uloga, inače meni dobrog prijatelja Ribbisia u kojima je maltene upao u pattern zbunjenog pubertetlije (Dar, SubUrbia,..), ovime dokazuje da je on sposoban i za nešto više. Njegova zaljubljenost je toliko opipljiva, realistična i nevina, da je to u poplavi filmova koji kao da izlaze s proizvodne vrpce i koji se bezuspješno trude prikazati isto, prava milina. Osim odlične glume, "Heaven" se diči i fenomenalnom fotografijom (Frank Griebe) i minimalističkom ali vrlo efektnom upotrebom glazbe koju potpisuje i sam Tykwer, a da ne spominjem nevjerojatnu redateljsku lakoću, kojom je sve ovo zaokruženo u jedan izniman film. Važno je i napominjati, kako bi pravi kritičari istaknuli, i autorsko nepodcjenjivanje gledateljeve inteligencije, pa mu ne pokazuje i objašnjava jednu stvar u isto vrijeme, što je, da se previše ne ponavljam u kritici mnoštva filmova, opet boljka mnogih (US) filmova.

Najgore od svega u cijeloj ovoj priči je što se filmu može lako desiti da ga filmski "čistunci" koji ne žele ni prismrdjeti recentnoj filmskoj produkciji koja ima "zvijezde" u sebi već sa samo furaju na neke alternativne filmske izričaje i autore često se samo praveći da razumiju što je autor uistinu htio reći ("filozofi") odbace kao "nedovoljno umjetničkog" (odnosno "nedovoljno zakukuljenog"), a opet ona publika koja je odrasla na junk filmovima pretežno američke produkcije koje obiluju spec. efektima na račun zanemarivanja unutrašnjosti likova ("mejnstrim"), odbace jer im je "previše umjetnički" i "neklasičan".
[  ]

Ne moralizirajući previše o tome što je ona napravila (gledatelju je uskoro jasno da dilera štiti pojedinci iz sustava), priča se fokusira na njih dvoje i odlazi od onoga što se u početku činilo kao kriminalističko sudska drama u neke sasma druge vode. I upravo te vode su ono što čine ovaj film vrhunskim audio-vizualno-emotivnim doživljajem... Usporedbe s pokojnim Kieslowskim i pitanje kakav bi on napravio film su vjerojatno vrlo nezahvalne, no ono što zasigurno mogu tvrditi je da je Tykwer veći vizualni tip i da mu je, ako ništa drugo, to komparativna prednost.

"Heaven" je kao prekrasan topao i sunčan proljetni dan nakon mjeseci blatne bljuzge, ali postavlje se pitanje: ako je "Raj" bio toliko prekrasan i topao, znači li to i da će "Pakao" biti brutalno ružan?

ocjena filma [1-10]: 9

sale // 22/03/2003

Share    

> muviz [last wanz]

cover: Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu

Nebeska tema - Film o Vladi Divljanu (Mladen Matičević, 2019)

| 13/06/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Bumblebee

Bumblebee (Travis Knight, 2018)

| 04/01/2019 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Andaluzijski pas

Andaluzijski pas (Luis Buńuel, Salvador Dali, 1929)

| 01/11/2017 | terapija |

>> opširnije


cover: PAKLENI VAL

PAKLENI VAL (Ericson Core, 2015)

| 07/01/2016 | robert tabula |

>> opširnije


cover: Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа

Posthumne avanture inspektora Цхарлиеа (d.i.y., 2015)

| 06/06/2015 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> podaci o filmu
cover: HEAVEN
redatelj: Tom Tykwer
scenarij: Krzysztof Kieslowski, Krzysztof Piesiewicz
fotografija: Frank Griebe
montaža: Mathilde Bonnefoy
glazba: Arvo Pärt, Marius Ruhland, Tom Tykwer
uloge: Cate Blanchett, Giovanni Ribisi, Remo Girone, Stefania Rocca, Alessandro Sperduti, Mattia Sbragia, Stefano Santospago, Alberto Di Stasio, Giovanni Vettorazzo

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*