home > portret > THE FROGS

kontakt | search |

THE FROGS

''Why do you wear wings and wiggs? If I m..., if I may, if I may ask?''

[ the frogs ]

the frogs   © the frogs myspace

Oformljeni početkom 80-ih, The Frogs su otkačeni i bez dlake na jeziku, bend iz Milwaukeeja, SAD. Glavna okosnica, pokretačka i kreativna energija benda su braća Flemion, Dennis i Jimmy, dok su im se kroz godine pridruživali razni prijatelji i gosti.

Na početku karijere su uglavnom svirali po lokalnim kafićima. Međutim, zahvaljujući svojim više "performansom" nego koncertom, te u ono vrijeme skandaloznim temama o kojima su pjevali, ubrzo su digli dosta prašine i stekli odane fanove. U svojim pjesmama, prilično otvoreno, spretnom igrom riječi, te često i jako komično i ekstremno vulgarno, govore o homoseksualnosti, rasizmu, religiji. Zbog toga su čak jedno vrijeme bili na glasu kao predvodnici "new gay supremacy movementa", a ni crkva se nije ustručavala u obrušavanju na njih i koristila ih kao primjer da je sotona preuzeo kontrolu moderne glazbe. Njihovi nastupi su glam-rock-trash spektakli, nerijetko s pirotehnikom i uvijek s perikama, šminkom i zaštitnim znakom, velikim Jimmyjevim šišmiš krilima koje nosi u raznim bojama i kombinacijama. Iako većina pjesama zvuči neproducirano i više su kao improvizirana šala, iz njih se ipak može dokučiti da su dečki odlični glazbenici koji vrhunski barataju instrumentima i lirikom.
[ jimmy flemion ]

jimmy flemion   © the frogs myspace

Svojim provokativnim i odvažnim nastupima, i eksplicitno gay seksualnim tekstovima, nisu postigli veliki komercijalan uspjeh, ali su među odane fanove privukli neke ikone grunge pokreta 90-tih, kao što su Cobain, Vedder, te Billy Corgan. Tako su napisali nekoliko pjesama o Cobainu i snimili, te mu poklonili, "Toy Porno", VHS koji se vrtio u tour busu cijele turneje Nirvane i postao kultni klasik među fanovima.
Gostovali su na turneji Pearl Jama, a Eddie Vedder je u više navrata izvodio njihove hitove, kao što su "I Only Play For Money" i "Longing Goes Away".
[ the frogs ]

the frogs   © the frogs myspace

U ljeto 1994. svirali su na "Lollapaloozi" gdje im se svake večeri na pozornici pridružio Billy Corgan. On ih je i dalje podržavao i promovirao, između ostalog i kratkim filmom "Meet The Frogs" koji se našao na "Viewphoriji". Kada je službeni klavijaturista Smashing Pumpkinsa preminuo na "Infinite Sadness" turneji '95-e, zamjenio ga je Dennis, a Jimmy je na bisu izvodio veliki hit Pumpkinsa "1979". Takodjer gostuju na singlu "Tonight Tonight" i albumu "Adore".
Kako je Kelley Deal, članica "Breedersa" bila kratko član Frogsa, a i zajedno su bili i u "Last Hard Men", 2009. "Breedersi" ih pozivaju na "All Tomorrow's Parties" u Engleskoj.

U svojoj dugoj karijeri izdali su svega šest službenih albuma, međutim među fanovima kruži nekoliko kolekcija demo snimaka kao što su "Made up songs" i "Jimmy's love songs". No krenimo redom....
[ the frogs ]

the frogs   © the frogs myspace

The Frogs (1988)

Poznat i kao "1st LP", izdan ili samostalno ili pod "Drag City Records", ko bi ga znal. U svakom slučaju izdan je u samo oko 1010 primjeraka i tako odmah postao kultni raritet. CD je 1999. izdao ''Moikai Records''. Na njemu je 16 kratkih, simpatičnih i melodičnih pop pjesama. Izdvojio bih "Funhouse" kao jedan meni od najvećih favorita. Pjesma je kroz nevinu melodiju i inteligentnom rimom ustvari poziv na orgije. Tu su još naravno i "Smile", "Persian cat", "I Can't Remember", zanimljive kako tekstom tako i glazbom.
Iste godine njihova kućna demo snimka dolazi u ruke Steveu Albiniju i preko njega Gerardu Cosloyju, tada na čelu "Homestead Records". Iako su se nadali da će "Homestead" izdati njihov prvi album, to se nije desilo. Više su bili zainteresirani za njihovu demo snimku, na podlozi koje je nastao....
[ the frogs - 1st lp (1988) ]

the frogs - 1st lp (1988)   © the frogs myspace

It's Only Right And Natural (1989)

Njihov drugi album sa izrazito jakom gay tematikom u početku nije bio zamišljen za izdavanje, već su ga iz zajebancije snimili u Dennisovom dnevnom boravku. Međutim Cosloy ih je nagovorio da ga ipak izdaju. Pjesme na albumu, njih 14, su većinom gitara i bubanj sa dodatkom čela. Tekst pjesama je eksplicitno seksualan i govori manje više o homoseksualnosti, pedofiliji i crkvi. Definitivno nije za malu djecu koja razumiju engleski :) Od pjesama bih izdvojio "Homos" koja se u najvećem dijelu našla u "Meet the Frogs", te "These Are The Finest Queen Boys (I've Ever Seen)" koja počinje izrazito eksplicitno i postaje sve jača i jača. Zatim "Dykes Are We" koja se na podjednako eksplicitan i šaljiv način bavi lezbijskim odnosom.
Ubrzo po izlasku album je postao klasik i omiljen među alternativnom "elitom" no i često napadan od strane konzervativaca i crkve te je predstavljen u "Hells Bells: The Dangers Of Rock & Roll".
Album je bio jedan od favorita Kurta Cobaina i nalazi se na "Nirvana Top 50" listi. Mondo Generator je nazvao svoj album "A Drug Problem That Never Existed" po riječima iz "I've Got Drugs (Out Of The Mist)" prvoj pjesmi s albuma. "Beck" je semplirao rečenicu iz "I Don't Care If U Disrespect Me (Just So You Love Me)" u svojem hitu "Where It's At".
Sve u svemu remek-djelo koje se neće svidjeti većini slušatelja.
[ it's only right and natural (1989) ]

it's only right and natural (1989)   © the frogs myspace

My Daughter the Broad (1996)

Treći album koji se nastavlja u maniri prijašnjeg u kojem su se našle pjesme i improvizacije iz "kućne radinosti" od '80-'95. Album nastavlja gdje je stao prethodni i obiluje homoseksualnim, zlim i pedofilskim tekstovim. Jedna od zamjećenijih pjesama je "Children, Run Away (The Man with the Candy)", koja govori o tipu koji slatkišima iza škole mami djecu u svoj kombi. Naravno, bježi kad se pojavi ravnatelj, ali već sutra bi mogao biti u vašem susjedstvu. Također jedna od popularnijih među fanovima je "I'm Evil, Jack". Jack je jedan od najopakijih i zlih osoba na svjetu koji ubija i sjebava sve po redu, nema ni savijesti ni srca. Cijeli album je prilično improviziran i to se osjeti najviše u tome što se zabune za riječi pjesama ili se čini kako ih na licu mjesta izmišljaju. Većina pjesama je akustična gitara, bubanj, vokal i još pokoji instrument, rijetko električna gitara. Na albumu su 22 pjesme u rasponu od 11 sekundi do 3:50. Sve to skupa ima određeni šarm, ako vam takav "stil" nije iritantan.
[ my daughter the broad (1996) ]

my daughter the broad (1996)   © the frogs myspace

Starjob EP (1997)

EP od 6 pjesama koji je producirao Billy Corgan pod aliasom "Johnny Goat". Iako snimljen 1994, izdao ga je tek 1997. ''Scratchie Records'' (Iha, Wretsky). Na albumu su jedne od rijetkih produciranih pjesama Frogsa.
"Raped", na kojoj bongose svira Jimmy Chamberlin (Smashing Pumpkins, JC Complex) i "Weird on the Avenue" nastavljaju prethodnu tematiku, tema EP-a je u stvari slava. Prva pjesma "Lord Grunge" je počast Kurt Cobainu, a pjesma se referira i na The Who, Black Sabbath, Black Flag i Beatles kao "praočeve" grungea. "I Only Play 4 Money" je definitivno njihova najpopularnija i najpoznatija pjesma, koju bi pjevali gdje god bi gostovali, a nerijetko bi je pjevao i Vedder. Popularni stihovi su "I don't give a fuck about the fans" i "if you send me fanmail/I won't write back". "Starboy" govori o tome što je neki put potrebno kako bi postao zvijezda u Rock and Roll biznisu dok je "Stargirl" prekrasna pjesma o padu rock zvijezde čiji je san završio i koja više ne sjaji.
[ starjob (1997) ]

starjob (1997)   © the frogs myspace

Bananimals (1999)

Četvrti album, a ujedno i treći iz improvizirane serije. Meni jedan od dražih , na kojem se nalaze neke od najdomišljatijih i najčudnijih pjesama, snimljene u razdoblju od 1986-1995 godine. Uglavnom na gitari, klaviru i bubnju sa Dennisom i Jimmyjem koji se izmjenjuju na vokalima. Također jako eksplicitne, homoseksualne i prilično nemoralne pjesme, ali i nekoliko njih koje govore o muzičkoj sceni 90-ih, te njihovo nezadovoljstvo istom ("My Show Business Days"). Tu je npr. "Pay" prva pjesma na albumu, koja govori o razbijanju ploča Sonic Youtha, Pavementa, Wesleyja Willisa i sl. "Evil Arnold (w/ The Ugly Name), je pjesma o bratu Evil Jack-a sa prethodnog albuma koji je podjednako gadan lik. Izdvojio bih još "Golden Showers", "U Bastards", "Sailors Board Me Now", "Is It Right to Kiss the Boys (When You're a Girl and Not a Boy?)" koja domišljatom igrom riječi zaključuje da je bolje bit muškarac kad je riječ o ljubljenju dečki.
[ bananimals (1999) ]

bananimals (1999)   © the frogs myspace

Racially Yours (2000)

Za razliku od prijašnjih, ovaj album govori o rasizmu, genocidu i patriotizmu, odnosu crnaca i bjelaca u Americi. Album je snimljen i prezentiran ''Homestad Recordsu'' još 1991., ali su ga odbili izdati jer je jako kontroverzan. Ipak 2000. ga izdaje "Four Alarm Records" s dodatnih 13 pjesama, tako da se na albumu našlo 25 skladbi, ali i naljepnica kako je riječ o "najkontroverznijem albumu svih vremena", što je ipak malo pretjerano. Pjesme su pisane kako iz perspektive američkih bjelaca, tako i afro-amerikanaca, te su podjednako i ozbiljne i satirične. Takodjer, kao i predhodni albumi, gitara, klavir i vokal, ali s malo boljim aranžmanima. Izdvojio bih "I Had a Dream", "The Blue-eyed Devil & Brown-eyed Angel", meni jedna od njihovih najboljih pjesama. "Flag" - jedna simpatična dvo i po minutna skladba koja govori kako bi američka zastava trebala bit crvena, bijela i crna.
[ racially yours (2000) ]

racially yours (2000)   © the frogs myspace

Hopscotch Lollipop Sunday Surprise (2001)

Studijski i ujedno najproduciraniji album do sad. Definitivno album koji bi bez muke mogli poslušati i stari i mladi. Na njemu su neke od najbolji i najprekrasnijih skladbi Frogsa, njih 13, ujedno i najkomercijalnije, skoro pa da i nema explicitnih i seksualnih textova. Mogao bih izdvojiti skoro sve, "The Longing Goes Away", iako malo patetične tematike (nesretne ljubavi) meni jedna od najljepših ljubavnih pjesama. "Sleep On The Street" je pjesma o Kurtu Cobainu i obiluje teškim gitarama i riffovima. Definitivno treba izdvojiti simpatičnu "Nipple Clamps", pjesmu koja je ustvari na prijedlog Billyja Corgana skombinirana s "Psyhodelic Eyes" (Demo iz '90) čiji refren je poslužio kao refren na "Nipple Clamps". Deveta skladba "Billy" je obrada Dylanove pjesme. Ne znam kakav je original, ali ova verzija nije loša, iako su mi puno draže sve ostale pjesme na albumu.
Sve u svemu, jedno ultrakvalitetno izdanje koje bi se moglo svidjet masama. Dosta drugačije od ostalih iz kataloga.
[ hopscotch lollipop sunday surprise (2001) ]

hopscotch lollipop sunday surprise (2001)   © the frogs myspace

The Frogs, jedan od najcjenjenijih bendova, bar u uskim krugovima nazovi "alternativnih hitmakera", dok je od strane široke javnosti prilično zanemaren. Svakako bih ih preporučio svima s malo širim i tolerantnijim pogledima na svijet i čudnim smislom za humor.

The Frogs su ponovo pozvani na "All Tomorrow's Parties" ovoga puta od "Animal Collective" te će nastupiti na istom u petom mjesecu 2011. U line up-u je spomenuto da će izvodit pjesme s "It's Only Right & Natural".
[ jimmy flemion ]

jimmy flemion   © the frogs myspace

glass // 19/12/2010

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*