home > portret > AIR - Džepna simfonija uz safari na mjesecu

kontakt | search |

AIR - Džepna simfonija uz safari na mjesecu

Sve je počelo tri godine prije njihovog prvog remek djela "Moon Safari". U Parizu na studiju upoznali su se Nicolas Godin i Jean-Benoit Dunckel, preko Dunckelovog frenda koji je s njim svirao u bendu Orange. Iako su tijekom te tri godine objavili par instrumentalnih singlova (Modular, Casanova 70, Le Soleil Est Prés de Moi), a koje su skupljene kasnije na "Premiers Symptomes" kompilaciji, tek su početkom 1998., potpisom za Virgin records i objavljivanjem pjesama "s vokalom" (Sexy Boy i Kelly Watch the stars) došli na naslovne stranice i globalne radio postaje.
[  ]

Moog sintersajzeri, vokoderom modulirani glasovi, električni klaviri, ali i prekrasan glas Beth Hirsch na All I Need i You Make It Easy, kao i opuštajuća atmosfera načinili su "Moon Safari" (1998) jednim od albuma godine, a po mnogima i njihovog albuma života. Ponukani uspjehom albuma, uskoro su objavili spomenute "Premiers Symptomes" (1999), a Sofia Coppola ih je angažirala da naprave muziku za njen prvi film "Virgin Suicides" (Samoubojstvo nevinih, 2000), a čiju naslovnu temu, Playground Love, je otpjevao potpuno nepoznati glas Gordona Tracksa, za kojeg su mnogi mislili ("including me") da je ustvari Luke Haines. Soundtrack je pun lijepih lounge/space-pop instrumentala, a funkcionira i kao zaseban album, a ne samo kao podloga za film. Iako ne u tolikoj mjeri, ljubav Sofijina s AIR ostala je do današnjeg dana, jer su za svaki njen film, uspjeli pridonijeti pokoju pjesmu (Alone in Kyoto na "Lost in Translation" ili Il Secondo Giorno na "Marie Antoinette").
[  ]

"10.000 Legend" (2001) trebao je potvrditi AIR kao "kraljeve" elektro-mood glazbe, no očito su i publika i kritika očekivali samo nastavak prethodnog albuma, dok je francuski dvojac ipak htio malo produbiti svoja znanja i zanimanja, te je zakopao preduboko u experimentalne vode. Iako je Electronic Performers pravni nasljednik Sexy Boy, očito je ovakva upotreba robotskih vokala bila previše demode za 2001., dok se muški vokali Jason Falkner (Radio #1) i Beck (The Vagabond) ipak nisu uspjeli nositi s predivnim vokalom Beth Hirsch. Ipak ovim albumom briljirali su instrumentali kao što su Wonder Milky Bitch ili Radian.
[  ]

Nakon tog albuma i očitog zasićenja uslijedila je pauza za razmišljanje i nepotreban izlet u kolaboraciju s Alessandrom Barricom na "spoken word" albumu "City Reading (Tre Storie Western)" (2003). I već kad su svi digli ruke od njih, pojavio se Cherry Blossom Girl, singl koji je pogodio upravo na mjesto gdje su bili All I Need ili Playground Love, a koji je bio uvod u odličan povratnički album "Talkie Walkie" (2004). Surfin' On a Rocket, Venus, Run i Alone in Kyoto, iako nisu donijele ništa novo u zvuku AIR, bile su dosta da opet krene priča o njima.

Na "Pocket Symphony" (2007) čekalo se tri godine, dok su za to vrijeme Godin i Dunckel gostovali zajedno na albumu Cherlotte Gainsbourg "5:55" (2006), a "Darkel" (2006) se zvao solo projekt i album Jean-Benoit Dunckela, s kojim se i nije baš previše odmakao od AIR zvuka.
[  ]

Manje je poznato da je priličan broj njihovih pjesama upotrebljen za TV reklame (Surfing on a Rocket za Nissan, Playyground Love za Levi's, Alpha Beta Gaga za Heineken), serije (La Femme d'Argent u "O.C.", All I Need u "Felicity"), dok je Surfing on a Rocket upotrebljena u video igrici FIFA Soccer 2005. Također, prošle godine, u sklopu edicije "Late Night Tales" izmiksali su na jedan cd svoje favorite za "kasnonoćne priče", među kojima su se našli i The Cure, Black Sabbath, Scott Walker, Japan i mnogi drugi.

Sve to, ali i priča da su AIR stvarno odlični uživo, trebali bi biti dovoljni da se u petak 20/07/2007 zaputite na Šalatu i uvjerite se u to na svježem "zraku".

Diskografija

"Moon Safari" (1998)
"Premiers Symptomes" (1999)
"Virgin Suicides" (2000)
"10.000 Legend" (2001)
"Everybody Hertz - remixes" (2004)
"City Reading (Tre Storie Western)" (2003)
"Talkie Walkie" (2004)
"Pocket Symphony" (2007)
[  ]

pedja // 17/07/2007

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*