home > portret > MUSE - Vitezovi apokalipse

kontakt | search |

MUSE - Vitezovi apokalipse

Kada su, 1997., u Teignmouthu, na sjeverozapadu Engleske, nakon nekoliko godina staža po lokalnim bendovima, Matthew, Dominic i Chris (redom devetnaestogodišnjaci), odlučiti napraviti nešto novo i drugačije, siguran sam da ni u njaluđim snovima nisu mislili da će 10 godina poslije imati 4 uspješna albuma i pregršt odičnih singlova, te da će bez problema puniti i najveće stadione u rodnoj Engleskoj.

Već na prvim EP-ovima "Muse" i "Muscle Museum", ponudili su svoju viziju gitarističkog indie-rocka s osebujnim Mattovim vokalom, nalik Thom Yorkeovom, kao zaštitnim znakom. Uz već poznate Muscle Museum, Cave, Uno te novi singl Sunburn, debi album "Showbiz" (1999) ponudio je nešto drugačije, na samrti brit-popa i označio početak nove ere, da ne kažem novog milenija. Album je proglašen jednim od najboljih debi albuma te godine, a od strane magazina "Kerrang" MUSE su proglašeni najboljim britanskim bendom.

Muse - Sunburn LIVE Madison Square Garden


Nakon dvije godine neprestanog koncertiranja, pojavio se "Origin of Symmetry" (2001), drugi album, ponovo rađen pod producentskom palicom Johna Leckiea (Radiohead, Verve, Stone Roses…). Iako su Plug in Baby i New born singlovi na tragu prethodnih, dio pjesama s albuma ponudio je novi smjer u njihovoj glazbi. Opsesija simfo-rockom, te orkestracijama i teatralnosti, produljilo je neke pjesme, a neke je dovelo do neslušljivosti (Citizen Erased). Usporedbe s QUEEN nisu izostale, a to članovima benda nikako nije zasmetalo. Album je donio i jednu obradu. To je bila pjesma Feeling Good, koju su dotad otpjevali i Nina Simone, Traffic, Eels ali i Pussycat Dolls. Prošle je godine, uvršten u 100 najboljih albuma svih vremena, na 74. mjesto, prema glasovima čitatelja britanskog magazina "Q".

Koliko moćno trio (gitara, bas, bubanj) može zvučati uživo, objavljuju "Hullabaloo Soundtrack" (2002) kao dvostruki CD i DVD, gdje se nalazi njihov nastup u pariškom Le Zenithu iz 2001., kao i neke b strane dotad objavljenih singlova. Ovaj 90minutni nastup prikazuje MUSE u naponu snage, a Sunburn, New Born ili Bliss zvuče moćnije nego na albumu. Potpisnik ovih redova u snagu benda uživo uvjerio se na njihovom nastupu na Sziget festivalu 2002. Iako su PULP bili ti od kojih sam očekivao najviše i nisu me iznevjerili, nakon odgledanih MUSE iz prvih redova, "s ladicom do poda", skrušeno sam morao sam sebi priznati da su MUSE razvalili.
[ muse @ sziget 2002 ]

muse @ sziget 2002   © pedja

Za "Absolution" (2003), treći album, moglo bi se reći da je njihovo drugo remek djelo ("Showbiz" je bilo prvo). Apokalipsa, paranormanle pojave, znanost, teologija, politika, pompoznost, "teške" gitare uz dašak elektronike i sve to upakirano u radio-frinedly pjesme Sing for Absolution, Hysteria, Butterflies & Hurricanes. Namjerno sam tu izostavio Time is running Out. Pjesmu koju je moguće opisati samo jednom rječju. SAVRŠENO.

Muse - Time is Running Out LIVE Madison Square Garden


I kad sam već pomislio da je "Absolution" nemoguće nadmašiti, pojavila se pjesma Supermassive Black Hole, koja je najavila album "Black Holes & Revelations" (2006). Nakon nje je uslijedila netipična pjesma za njih, Starlight, vesela ljubavna pjesma kojoj je jako teško odoljeti. Bilo je jasno da će ovaj album skinuti s trona prethodnika, a singlovi koji su uslijedili samo su to i potvrdili. Političke teme koje su se sporadično pojavljivale na prethodnim albumima, preuzele su primat tako da baš skoro svaka pjesma ima kao temu vodilju ili rat ili teoriju konspiracije ili atentate, a naslovi kao što su Exo-Politics ili Assasin govore sami za sebe.

Sa slikom na omotu nadmašili su sami sebe. Ona naime predstavlja četvoricu (jahača apokalipse) ispred kojih su na stolu tri minijaturna konja. Crveno okruženje predstavlja Mars, odnosno Cydoniu, a nagdje u pozadini moguće je vidjeti i Zemlju i Mjesec.

Prošle godine, MUSE su na MTVjevim European europskim video nagradama osvojili nagradu z anajbolji alternativni bend i najbolji bend uživo, a ove godine su na popularnim BRITsima osvojili također nagradu za najbolji bend uživo.

Kako bi opravdali naziv najboljeg benda uživo, titule koju su na raznim dodjelama nagrada osvajali već sedam puta, MUSE i dalje neumorno koncertiraju diljem Svijeta, pa će tako pohoditi i Zagreb, 09.10. ove godine i priuštiti nam zasigurno koncert koji će se pamtiti i o kojem će se još dugo pričati.

Muse - Knights of Cydonia LIVE Madison Square Garden


http://uk.youtube.com/watch?v=

DISKOGRAFIJA

"Showbiz" (1999)
"Origin of Symmetry" (2001)
"Hullabaloo Soundtrack" (2002)
"Absolution" (2003)
"Black Holes & Revelations" (2006)

pedja // 02/10/2007

Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*