home > interwju > Mihael Prosen - frontman grupe FATHER

kontakt | search |

Mihael Prosen - frontman grupe FATHER

U petak 21.10. nastupaju u riječkom klubu Palach, potom 3.11. u zagrebačkom klubu Boogaloo sa grupama Ruiz i Cojones, nakon čega ih čeka nastup u Ljubljani (4.11.), Idriji (5.11.), Puli (5.11.), Splitu (17.11.), Varaždinu (25.11.), po svemu sudeći i Zadru i Osijeku, da bi završili u Dubaiju 2.12. u klubu At the Lodge. Prošlo je godinu dana od odličnog drugog albuma 'One Eon', a sve to ja više nego dovoljan razlog za razgovor sa pjevačem metal grupe Father.

Vaš drugi album 'One Eon' dobio je iznimno dobre kritike od srane domaćih rock kritičara. Koliko vam njihove kritike i pohvale mogu pomoći u promociji albuma i dogovaranju novih nastupa?

Pa po broju nastupa koje smo imali nakon objave albuma reklo bi se jako malo. Imali smo svega 5 ili 6 koncerata od objave albuma tako da izgleda da organizatori baš i ne mare previše za mišljenja rock kritičara. Znamo da ima interesa od strane publike, ali situacija sa klubovima je stvarno slaba u zadnje vrijeme, čini mi se da većina organizatora ide na sigurno, boje se riskirati ako nisu sigurni da će nastup benda koji dovode valjda dva put napuniti klub. Ali dobro, to je normalno s obzirom na krizu i cijelom situacijom u zemlji. Bit će valjda bolje...

Kritika je rekla svoje, a publika? Imate li kakve podatke o prodavanosti albuma od strane Dallas Recordsa?

Prodavanost albuma mislim da stvarno kod nas nije relevantan pokazatelj koliko je nešto publika prihvatila ili ne, s obzirom da svi skidaju albume i prže jedni od drugih, ono što znamo je što vidimo na nastupima i što čujemo u direktnom kontaktu sa našom publikom a te su reakcije stvarno odlične.
[  ]

Kako je publika prihvatila drugi album? Pretpostavljam da imate neku interakciju sa njima. Što su vam najviše zamjerili, a što im se najviše dopalo na albumu?

Pa čini nam se da su prihvatili album i shvatili ga baš onako kako smo se mi u bendu i nadali da hoće kad smo ga radili. Bojali smo se na trenutke da će proći lošije od prvoga eventualno kod onog "žešćeg" dijela naše publike čisto zbog puno manje nekih (nazovimo ih) nu metal dijelova, odnosno nekakvih razbijačkih u pjesama. Išli smo puno više na same aranžmane pjesama, melodije, kvalitetnu konstrukciju i poveznost u pjesmama i drago nam je da je upravo to doprinijelo još boljem prihvaćanju albuma kod naše publike. Čini mi se da imamo zahtjevnu i dobro obrazovanu publiku koja cijeni ovakvu glazbu kakvu mi radimo i hvala im zbog toga. Radi njih ćemo ovim putem i nastaviti...

Što je vas od muzike najviše palilo kada ste snimali 'One Eon' s obzirom da mnogi naglašavaju vašu originalnost, ne uspoređujući vas gotovo sa niti jednim metal izvođačem sa globalne scene.

Apolutno ništa. Al stvarno najstvarnije! Mi se u bendu inače teško nalazimo oko nekih zajedničkih izvođača, toga je bilo prije 100 godina kad smo počeli skupa svirati ali danas stvarno najviše što radimo kad radimo pjesme je da bježimo od onoga što nam zvuči kao da smo već to negdje čuli. Nije ni u tome dobro pretjerivati ali stvarno ne želimo ikoga kopirati ni zvučati kao netko drugi jer to onda, nama barem, nema smisla. A druga važna stvar je da nismo neznam koliko dugo čuli išta novo što bi nam bar malo zagrijalo krv. Čast iznimkama, npr. Mastodon radi odličnu glazbu koja stvarno zvuči samo kao Mastodon. Ali ovi današnji novi bendovi u ovom nekom metal žanru nama stvarno nikako ne leže. Svaka njima čast ali nama to nikako ne ide i bok.

Father - Venus & Mars


Sudeći po najavljenoj turneji, žele vas sve više gledati uživo. Čak i u Dubaiju. Je li bilo komplicirano dogovoriti nastup u Dubaiju?

Pa nije uopće. Komplicirano je bilo nama se složiti u glavama i prihvatiti nastup i odlaska na tako dalek put samo radi jednog ili dva giga. Ali smo u principu rekli "ko ga j...", zato ovo i radimo, da sviramo bilo gdje i bilo kad gdje god netko želi slušati Father, pa smo zato na kraju i prihvatili. A samo dogovaranje je bilo jednostavno, čovjek nas je kontaktirao, rekao da moramo doći, dogovorili smo uvjete i rekli mu "sudbonosno" - DA! :)

Kako to da niste uspjeli dogovoriti još koju gažu kada ste već tamo?

Pa probali smo to dogovoriti i još uvijek radimo na tome ali u principu Dubai nije toliko velik grad i dva nastupa u dva dana, po rječima organizatora, bi možda čak bila i kontraproduktivna. Dakle bolje jedan gig kako spada sa brdo publike nego da se razvodnjava cijela priča. Evo Megadeth je par dana nakon nas tamo, isto imaju samo jedan gig :)

Što kažu inozemni kritičari na vaš drugi album?

Ne puno pošto nismo ovaj put imali dovoljno dobru potporu od strane onih čiji je to posao i koji bi trebali slati naš album na adrese stranih magazina, portala itd. Jedine inozemne kritike su one od strane par izdavača koji su nam se javili i to sa vrlo pozitivnim reakcijama, a zatim i od onih koji su nam daleko najvažniji, a to je publika. Dobivamo svakodnevno njihove kritike i one su stvarno velikom većine fantastične. Zato nam je primarno da dogovorimo distribuciju albuma za Njemačku, SAD i bilo gdje gdje se sluša metal jer nam se čini da bi ovaj album stvarno mogao požnjeti dobar uspjeh.
[  ]

Je li vas Bruce Dickinson ponovo u svojoj emisiji hvalio nakon što je čuo drugi album?

Pa on je predstavio dvije pjesme sa novog albuma i u principu nas je ishvalio, da. Stvarno je uputio lijepe riječi o obe pjesme, svi to ljudi mogu poslušati i na našim stranicama benda gdje smo stavili pjesme sa njegovim komentarima, ali nažalost ta emisija se je baš u to neko vrijeme izlaska našeg albuma ugasila tako da nismo kasnije imali priliku još koji put predstavljati materijal u emisiji. Možda bude neka nova emisija u dogledno vrijeme...

Nedavno je objavljena kompilacija 'Hard & Heavy' u izdanju Croatie Records. Kako vam se dopada ideja da se barem jednom godišnje prikaže aktualna hard & heavy scena u Hrvatskoj i općenito koncept te kompilacije?

Odlična ideja i realizacija je velikim dijelom dobra. A sad, vjerojatno je različito od osobe do osobe kako bi izveo i kompilirao taj CD. Ja bi recimo više volio da se napravi jedna kompilacija gdje će biti hard rock izvođači, a drugu za više metal i nekakvu alternativnu, glasnu glazbu, mislim da bi tako i prije našla put do publike jer ovako je možda malo svega previše na jednom CD-u. A opet s druge strane mala smo zemlja i nema ne znam koliko takvih izvođača tako da je sigurno i to doprinijelo ovom konceptu CD-a. U svakom slučaju jako pohvalno da se netko toga uhvatio i daj bože da svake godine bude makar jedna takva kompilacija sa brdo novih "glasnih" bendova.

Koliko je teško, vama kao metal bendu, promovirati novi album i općenito muziku koju stvarate u hrvatskim medijima koji su sve zatvoreniji prema svemu što nije mainstream?

Najteže na svijetu. Ne znam što više reći o tome. Boli nas to svakodnevno. To je skoro pa nemoguća misija. Zato hvala na ovoj prilici i na predstavljanju Fathera.

U Zagrebu nastupate sa grupama Ruiz i Cojones. Kako to da ne radite samostalni koncert?

Pa svih ovih 8 ili 9 koncerata koje imamo do Dubaija smo zamislili manje kao promociju novog albuma, pošto je prošlo skoro pa godinu dana od njegovog izlaska, već više kao neke mini festivalčiće gdje će se predstaviti i neki domaći bendovi i nama dragi prijatelji. Jednostavno rečeno da napravimo feštu glazbe, da kad čovjek dođe na koncert da se vrati doma pun dojmova, da vidi i čuje što više toga i da zaspi sa smiješkom na licu :) Vjerujem da će nakon svirki ovih bendova tako i biti. Za više informacija o cijeloj turneji provjerite naše facebook i myspace stranice te našu oficijelnu stranicu fatherband.com.

Koju ste pjesmu odabrali za slijedeći singl sa albuma 'One Eon'?

Mislim da će to biti Satango, iako nisam još 100% siguran. Radit će se live spot za pjesmu, trenutno smo u fazi snimanja materijala na našim koncertima te bi spot trebao biti realiziran kroz nekih mjesec dana. Tako da tko želi biti u novom spotu, pravac na koncert i to u prve redove! ;)

terapija // 21/10/2011

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*