home > interwju > LJETNI FESTIVALI u HRVATA 2012 pt. 01

kontakt | search |

LJETNI FESTIVALI u HRVATA 2012 pt. 01

Predstavite ukratko festival. Tko što gdje kada koliko?

ROCKLIVE FESTIVAL: RockLive Festival ove će se godine održati po drugi put i to 17. i 18.8. u koprivničkom Kampusu (bivšoj vojarni). Od glavnih izvođača nastupiti će Postolar Tripper, Fakofbolan, Paddy and the rats, Pasi, Debeli Precjednik, Suho Grlo Nos i mnogi drugi. Festivalske ulaznice po cijeni od samo 40kn u prodaju kreću krajem lipnja, dok će se dnevne ulaznice moći kupiti na blagajni festivala, a njihova cijena će biti poznata naknadno. Cijena festivalske ulaznice na dan festivala biti će 60kn.

SEDAM JEZERA: 3. po redu Rock Festival ''7 jezera'' će se održati od 26. do 29.7. u mjestu Peračko Blato, 3 km udaljenom od Ploča. Raspored bendova po danima je sljedeći:
26.7. (četvrtak) Kilarope, Felon, Kleimor, Embassy 516, Sopot, Straight Mickey And D Boyz, Goribor, Popečitelji
27.7. (petak) Bolesna štenad, Supernaut, Punčke, Mravi, Interzone, Moskva, Disciplin A Kitschme, Dječaci
28.7. (subota) Rumpelstinski, Siledžije, Man Zero, The Chweger, Hemendex, Threesome, T.B.F., Darkwood Dub
29.7. (nedjelja) Kiša kerozina, Nahty, Inopartners, Ruiz, Pleska, Zinedin Zidan, Edo Maajka/Frenkie, Rambo Amadeus


Cijene ulaznica su sljedeće: Festivalska ulaznica će koštati 180 kn do 5.7., 200 kn do 24.7., od 24.7., pa nadalje 220 kn. Jednodnevna ulaznica (moći će se kupiti isključivo na ulazu) će biti 80 kn za svaku od četiri festivalske večeri. Kamp je besplatan za posjetitelje s kupljenom festivalskom ulaznicom.

FERRAGOSTO JAM: Petu godinu za redom udruga "K.L.U.B. Dostava Zvuka" radi open air festival Ferragosto jam u Orahovici (CRO) na Orahovačkom jezeru. Kroz dva festivalska stagea, prekrasni ambijent jezera, šume i planina na festivalu za sad su prošli bedovi kao što su: Belfast Food, Kandžija i Gole žene, Six pack, Gužva u 16-ercu, Ajs Nigrutin, Timbe, Marčelo i Filteri/Iskaz, Frenkie & Montirani proces, Grupa Tvog Života, SARS, Dubioza Kolektiv, Čovek bez sluha, Đubrivo, Elemental, Beetantone, dj Chill, Smeđi Šećer, Dirty Hairy ... i 50tak demo bendova i dj-a!
Festival se tradicionalno održava prvi vikend u kolovozu, što je ove godine 03.-05. 08. Headlinere koji nastupaju na Piknik stageu predvode Dječaci, Zemlja Gruva, Gužva u 16-ercu, Atheist Rap, Elvis Jackson, Kandžija, Kawasaki 3p i Letu Štuke te na DJ stageu su za sada najavljeni Filip Motovunski, dj Rahmanee, Revolt DJ's i D'Noizz/ Distinctive/ Moz. Odabrano je i 6 demo bendova putem online natječaja: Reinkaos (Death metal, Sl. Brod), Project Mof (drumcore, Novi Sad), Kevlar Bikini (punk-rock, Zagreb), The Rock Flock (punk-rock, Pleternica), Big Strip Gorila (zoo-rock, Zagreb), Dead Fish (hip-hop, d'n'b, Koprivnica), te su tu još bendovi iz naše udruge Portman (indie stoner rock) i Penetracija (lugar metal) i bendovi i udruga suradnika Vanja (beatbox) i Meander Valley (metal).
Ulaznice u predetprodaji su jednodnevna 60kn, festivalska 85kn, dok su na dan 75 odnosno 100kn.
Za sve posjetitelje osiguran je popust na vlak, prostor za Free kamp i besplatan prijevoz od kolodvora do jezera i natrag.
Od dodatnog sadržaja osim prekrasne prirode, jezera i uvijek atraktivne Ružice grada, otvorene su vam mogućnosti za sudjelovanje u turnirima u Odbojci i malom nogometu, sudjelovanje u izradi milenijske slike, biciklističke (XC i DH) i pješačke staze, šankovi, štandovi, pečenjarnice, bogata tombola, ...

HARTERA: Hartera je festival koji će se ove godine održati 8. put u prostoru stare (najstarije u Europi!) riječke tvornice cigaretnog papira, 'od milja' nazvane Hartera. Sam festival je potaknut idejom da se devastirani prostor prenamijeni za kulturne i javne sadržaje. Specifičan je po prostoru u kojem se održava i vrlo zanimljivim i raznolikim dodatnim sadržajima koji svake godine prate atraktivan glazbeni dio.
[  ]

Možete li se sjetiti kako je došlo do naziva festivala?

ROCKLIVE FESTIVAL: Naziv festivala izašao je iz kreativnog uma jednog od članova organizacije. Tražili smo neko pamtljivo ime koje će podsjećati na dobru zabavu, uživanje, "rokanje uživo", pa je tako nastao i naziv RockLive.

SEDAM JEZERA: Ime ''7 jezera'' smo izabrali zato što se festival održava na jednom od sedam prekrasnih Baćinskih jezera. Cilj je bio da se uz promociju kvalitetnih bendova, podjednako promovira prirodna ljepota Baćinskih jezera.

FERRAGOSTO JAM: Sve je krenulo prije sada 5 godina kao blesava ideja da naše "reperske" prijatelje, s kojima se konstantno družimo na različitim nastupima, jedan ljetni dan okupimo na mojoj vikendici (u daljnjem tekstu TIBET) te provedemo dan uz cugu, hranu, dobru mjuzu i malo repanja. Pošto je livada ispred vikendice uistinu velika i ima mjesta za sve, shvatili smo da nema razloga da taj reperski piknik ne podijelimo sa svima zainteresiranim!
Nakon pomne razrade detalja uvidjeli smo da Tibet, koliko god fora bio, ima jako puno prepreka na putu ostvarivanja ideje. Tu u priču ulazi Jezero kao idealno rješenje. Dogovor sa gradom, predstavljanje projekta, ishođenje dozvole, ugovaranje šanka, izvođača i razglasa. Činilo se da je sve spremno. Nedostajalo je samo upečatljivo i prepoznatljivo ime. Na putu za Blackout Vukovar, u Buljinoj ladi, započeo je brainstorm-ing Šiš-a, Bojan-a, Bulje i mene. Nakon brojnih zanimljivih, čudnih, manje zanimljivih i još čudnijih ideja iskristaliziralo se ime- Ferragosto JAM. Točna metodologija kojom se došlo do imena, većini sudionika tog događaja je i danas u magli. Najvjerojatniji je slijedeći scenarij. Prvi FJ je bio 01.08. što je asociralo na sezonu kiselih krastavaca, talijane koji dolaze na kolektivni godišnji odmor na obalu, bla, bla, bla, pan, inzulin, pan, zgazili smo pregaženu mačku i eto ga- Ferragosto JAM. Hip Hop Piknik je dodano naknadno jer je to upravo i bila prvotna ideja još sa Tibeta. Festival prvijenac smo odradili na improviziranoj bini i šanku, uz dobre izvođače i nešto lošije vrijeme. Uvidjeli smo pogreške te iz njih izvukli pouke. Takvo stečeno znanje smo odlučili iskoristiti te nastaviti s radom i poboljšavanjem kvalitete festivala.

HARTERA: Ime Hartera za staru tvornicu papira u Rijeci je kao pojam već postojao među lokalnim stanovništvom, pa je logičnim slijedom i festival koji se u njoj održava dobio isto ime.
[  ]

Da li imate kakvih novosti na festivalu u odnosu na prošlu?

ROCKLIVE FESTIVAL: Novost ovogodišnjeg festivala je njegov podnaslov - "Backstage Edition". Naziv je vezan uz činjenicu da će se koncertni dio festivala održati u zatvorenom prostoru koji je prošle godine korišten za backstage izvođača. Riječ je o velikom i prostranom prostoru koji će biti dovoljan za odličnu zabavu uz ovogodišnje bendove. Kompletan dnevni dio programa, besplatan kamp, radionice, d.j.-ing, velika RockLive biciklijada, te niz drugih popratnih sadržaja biti će održan na otvorenom dijelu Kampusa.

SEDAM JEZERA: Jedina novost je da ove godine prezentiramo još više bendova nego lani. Lani smo imali po šest bendova svake večeri, ove godine osam. Shodno tome, program će startati u 18h, a ne u 20h u koliko je startao lani.

FERRAGOSTO JAM: Upravo smo u pregovorima sa Šimom Strikomanom oko izrade milenijske slike na ovogodišnjem FJ. Uz pomoć posjetitelja radila bi se slika velikog loga ovogodišnjeg festivla. Takđer organizacija DJ Stage ove godine je podignut nekoliko razina više od prošlogodišnje, tako da će i tamo biti ludnica. Cijena ulaznice se povisila za 10 kn, ali dalje smo ostali jedan od najjeftinijih, ako ne i najjeftiniji festival u regiji i po ulazu i po svim ostalim cijenama. Također smo ove godine po prvi puta snimili himnu festivala, tj. bend PORTMAN je snimio stvar Kukavica koja proglašena himnom. Možete ju poslušati OVDJE i neki od dja koji će svirati na FJ5 složili su FJ5 mixtape. Nažalost ove godine neće biti DH utrke, ali staze su i dalje tu, pa tko god želi može spuštati.

HARTERA: Ove godine ima brdo novosti, osim Fontane di Hartera - neiscrpne fontane i spomenika pivu, Njoki di Hartera - događanje na kojemu ćete sami moći zamijesiti svoje njoke, a kasnije ih i pojesti, skrivenih pozornica i floroova te novosti u uređenju prostora, ove godine je najveći novitet Harterina smartphone aplikacija. Aplikacija, uz podatke o festivalu, line up-u, izvođačima, sadržajima, donosi i zabavne sadržaje, omogućava praćenje Radio Isus stripa, daje i mogućnost osvajanja free karte za festival, ali ni to nije sve! Korisnici aplikacije će na samom festivalu dobiti priliku stvarati glazbeni i vizualni program svojim mobitelima za svu prisutnu publiku. Manipulacijom materijalima u aplikaciji stvarat će glazbu i projekcije u prostoru, tzv. 'augmented reality' i 'interactive music'. A tu je i natječaj Hartere i MTV-ja za glazbenike, producente i DJ-e o kojem se više informacija može pronaći na www.hartera,com i www.mtv.com.hr ...
[  ]

Da li ste željeli nekog izvođača za ovogodišnji fest a niste ga uspjeli dobiti?

ROCKLIVE FESTIVAL: Primjećujemo zadnjih dana da brojni organizatori spominju bend The Black Keys i činjenicu kako su ih umalo doveli na svoj festival. Čini se da su po tome Keysi trebali ove godine par puta nastupiti u Hrvatskoj :) Šalu na stranu, svake godine imamo poveću listu potencijalnih izvođača, ali kako je bitan financijski faktor, ona se vrlo često dosta suzi. Za budućnost imamo nekoliko bendova koje bi željeli dovesti, ali njihova imena ćemo zadržati za sebe. Ako ih uspijemo dovesti, nek bude to iznenađenje za sve.

SEDAM JEZERA: Više manje smo dobili sve izvođače koje smo htjeli. Mislim da se već poprilično pročulo za festival, stoga smo baš imali slatke brige pri odabiru bendova. Izabrao bih recimo Obojeni Program. Njih smo željeli dovesti ove godine, ali nema razloga za tugovanje jer ćemo ih dovesti gotovo sigurno već naredne godine. Kako sami biramo bendove, tj. bez natječaja, već okvirno imamo i neke želje za dogodine. U svakom trenutku točno znamo u kojem smjeru želimo da se festival razvija, tako da ćemo svake godine biti zasigurno sve bolji.

FERRAGOSTO JAM: S obzirom da vrlo rano započinjemo pregovore sa bendovima mislim da svi izvođači koji su bili planirani za ovaj FJ i jesu na festivalu. Ako je i bio netko tko ove godine iz nekog raloga nije mogao doći, odmah su započeti pregovori za nagodinu.

HARTERA: Ne
[  ]

Koliko je ljudi uključeno u organizaciju i rad na festivalu? A koliko će biti izvođača?

ROCKLIVE FESTIVAL: U stručnom timu organizacije festivala raspoređeno je 5 ljudi koji rade na poslovima tehnike, bookinga, marketinga, financija...dok u kompletnoj realizaciji sudjeluje preko 20 suradnika i volontera.
Ove godine će na festivalu nastupiti 15tak izvođača.

SEDAM JEZERA: U organizaciji je ukupno oko 10-ak ljudi, no glavninu posla obavlja 3-4 ljudi. Ove godine će na festivalu sudjelovati i znatan broj volontera.

FERRAGOSTO JAM: U organizaciji festivala iz godine u godinu sudjeluje sve veći broj ljudi. On je uvjetovan višestrukim porastom broja posjetitelja festivala, a isto tako i porastom broja izvođača. Samu pripremu i organizaciju festivala predvodi uže vodstvo Udruge, dok su u finalnim radovima uključeni svi članovi (nas 30-ak).
Ovogodišnje izdanje festivala ponudit će nam 8 glavnih headlinera (Atheist Rap, Zemlja gruva, Kandžija i Gole žene, Kawasaki 3P, Elvis Jackson, Gužva u 16-ercu, Dječaci, Letu štuke), 6 DJa (F.Motovunski, Rahmanee, D'Noizz, Moz, Distinctive, Revolt DJ's) na DJ stageu i 10 demo bandova (Project Mof, Dead fish, Kevlar bikini, The Rock Flock, Big Strip Gorilla, Reinkaos, Penetracija, Vanja, Meandar Valley, Portman) izabranih putem online natječaja.

HARTERA: Oko 30ak u organizaciji a toliko i izvođača....

Koji je najskuplji izvođač na ovogodišnjem festivalu, a koji najjeftiniji?

ROCKLIVE FESTIVAL: Pa, to je zapravo pomalo nezahvalno pitanje. Pitanja vezana uz financije se nekako uvijek krivo protumače. Valja reći kako je ovogodišnji budget u odnosu za prošlu godinu smanjen za više od 5 puta. U skladu s tim, ajmo izaći iz krize, pa da sponzori budu darežljiviji. Onda ćemo lako govoriti o ciframa :)

SEDAM JEZERA: Ne bih pričao o ciframa, pošto sve dogovore s izvođačima obavljamo u strogoj tajnosti. Rekao bih samo da smo ove godine povećali sredstva za bendove. Želja nam je da dođemo na nivo da svaki bend podržimo još adekvatnije nego do sada. Festival ''7 jezera'' je nastao upravo iz potrebe da se prezentiraju mladi i kvalitetni, a zapostavljeni bendovi, stoga ćemo se bazirati na tome da dobiju što veću potporu. Mislim da ćemo kroz narednih godinu-dvije doći na željeni nivo.

FERRAGOSTO JAM: Ne bismo ulazili u detalje vezano uz angažmane izvođača i radili eventualne razlike na temelju visine honorara. Svi bandovi su nam jednako važni te su pomno izabrani kako bi složili jedan kompaktan i kvalitetan line up koji će se svidjeti većini naših posjetitelja.

HARTERA: Bez obzira na cijenu, mi volimo izvođače koji prirede odličnu svirku, pronađu se u potpunosti na ovom festivalu i zbog toga pruže publici doživljaj o kojem će sa zadovoljstvom pričati do slijedeće Hartere, bili oni headlineri li ne... 

Neka poruka za posjetitelje?

ROCKLIVE FESTIVAL: Svi posjetitelji prošlogodišnjeg RockLive Festivala govore kako su im to bila 3 najbolja dana tokom prošlog ljeta. Stoga, pozivamo sve koji su bili i one koji nisu, da 17. i 18.8. dođu u Koprivnicu i ludo se zabave.

SEDAM JEZERA: Moto festivala je sljedeći: ''Festival ''7 jezera'' zamišljen je kao Underground festival na kojem će se svake godine okupljati ponajbolji bendovi iz regije, a prije svega će poslužiti kao promocija kvalitetnih mladih bendova. Uz jaka festivalska imena imate priliku uživati u netaknutoj prirodi i ljepoti Baćinskih jezera, te biti dio ugodne atmosfere koju će vam omogućiti vaši domaćini...''.
Dođite i uvjerite se zbog čega spadamo u jedan u najboljih i najdomaćinskiji nastrojenih festivala u regiji. Mislim da se kod znatno osjeti da smo festival koji ne juri za novcima, to možete zaključiti i po cijenama ulaznica. Publika u sve većoj mjeri počinje prepoznavati i to je jedan veliki plus za nas.

FERRAGOSTO JAM: Želimo iskoristiti ovu priliku da Vas pozovemo na najposjećeniji festival urbane glazbe u Slavoniji. Provedite s nama prvi vikend u kolovozu na najljepšem jezeru, okruženi prirodom te u dobrom društvu uz neke od najboljih izvođača i DJa sa Balkana. Vidimo se na Ferragosto Jamu.

HARTERA: Ma dođite i sami vidite zašto se Hartera festivalu svi vraćaju!

terapija // 26/06/2012

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*