home > interwju > DORF 2013 predstavlja - Mirko Popov

kontakt | search |

DORF 2013 predstavlja - Mirko Popov

Bok! Za početak, predstavi se čitateljima Terapije. Tko si, odakle si, što radiš…

Mirko Popov, Skopje, Makedonija. 40 godina. Muzika mi je glavna, ali ne i jedina preokupacija. Radim kao dj u klubovima i na radiju vec 21 godinu, imam 2 banda: PMG Kolektiv i Kanton6. Vodim PMG Recordings, izdavacku kucu koja ima stotinu izdanja raznih makedonskih muzichara i net label Pattern PMG sa dvadesetak izdanja elektronske dance muzike. Sretan sam kad imam mogucnosti da radim video, filmove, teatar, radiodrame...pomalo i pishem...Pune ruke posla :)

DJ na radiju, bend, izdavačka kuća… Što je bilo prvo?

Oduvek sam imao ploche i detaljno pazio na muziku. 1992e sam dobio shansu po skopskim klubovima i istovremeno u kultnom skopskom alternativnom radiju Kanal 103. Od tad pushtam muziku 4 puta nedeljno na radiju i u klubovima. Znachi dj je doshao prvi, ali jaka zelja da stvaram svoju muziku je uvek bila tu, pa krajem 90tih je i to krenulo. Proshla dekada je bila prava kreativna eksplozija za mene i dobio sam nekakav zalet u muzici shto me chini beskrajno sretnim. PMG Recordings postoji od 1998e godine i pretstavlja moj pogled da se mora arhivirati opako kvalitetna muzika koja se svira u Makedoniji. Nazalost to ne chine puno ljudi, a ima fantastichnih talenata. Mislim da smo obavili solidan posao sa 100tinjak izdanja u 15 godina. Uvek mozete spustiti puno kvalitetne besplatne muzike na www.pmgrecordings.com
[  ]

Što znači PMG?

PMG = Progresivna Multimedijalna Grupa - djechachki san da se radi puno dobrih stvari.

Nedavno si s PMG Kolektiv objavio 5. album? Kako ste zadovoljni s prijemom kod publike i kritike?

Nedavno smo objavili nash 5ti album Klan Secular (free download) i smatram da je to dosad nash muzichki najuzbudljiviji album. Mislim da smo sonichno najzad aterirali onamo kamo smo trebali biti kao PMG Kolektiv. Velika spiritualno - produkcijska avantura sa mojim velikim prijateljem i poznatim makedonskim redateljem Sinishom Evtimovim (zajedno smo i Kanton6). Doista smo sretni sa ovim albumom.
Publika ima mijeshane reacije, od putpunog odushevljenja do reakcija tipa "neslushljivo" ili "chudno". Muzichka kritika u Makedoniji nazalost nije ambiciozna, ali dobili smo odlichnu recenziju u Tearpiji i po nekim beogradskim web - zinima. U svakom slucaju idemo dalje. Sada radimo na drugom Kanton6 albumu.

Da li spremaš neka nova izdanja s PMG Recordings?

Stalno spremamo neshto novo. Imamo 15. izdanja godishnje. Samo shto smo objavili album najboljeg makedonskog contemporary classical kompozitora Aleksandra Pejovskog, chiju muziku odlikuje zbunjujucha lepota i zrelost. Mozete i to skinut na sajtu. Legenda makedonske techno scene Robotek objavljuje album u martu za PMG recordings i josh nekoliko interesantnih muzichara.

Da li slušaš regionalnu scenu i da li možeš izdvojiti svoje favorite?

Iskreno, bio sam ekspert za regionalnu scenu 80tih i 90tih. Mislim da prezauzetost u studiju i oko svega mi krati vreme da budem detaljno informisan, ali znam puno bendova iz ovih prostora i poneshto mi se zaista dopada. Ipak, nekako ocesam, da su mi u zadnjih 10tak godina, makedonski bandovi puno zanimljiviji i bavljenje njima me ispunjuje i daje potpuni smisao.
[  ]

Što te povezuje s ovogodišnjim DORF-om?

Na ovogodishnjem DORFu igra (dokumentarni) film "103 - Ljubavno Pismo Alternativnoj Kulturi" koji sam uradio zajedno za Sinishom Evtimovim i Nikolinom Kujachom kao kreativnom ekipom. Film je PMG Recordings produkcija i govori o kultnome skopskom radiju Kanal 103, njegovim teshkim ali slatkim opstojanjem kao opozicija svega u nashem makedonskom brlogu neukusa i palanachkog fashizma. To je pricha o nashoj borbi protivu establishmenta i suludoj ljubavi prema muzici. Ljubav, fanatizam, strast, borba, muzika. Pogledajte film 8mog marta u Vinkovcima i 30og marta u Zagrebu (Dokukino KIC).

Za kraj, poruka?

"Don't walk away in silence."

pedja // 01/03/2013

Share    

> interwju [last wanz]

cover: BRANIMIR ŽIVKOVIĆ - MALI (For Pleasure): 'fascinira me kakve gluposti prevladavaju u medijima i informacijskom prostoru'

BRANIMIR ŽIVKOVIĆ - MALI (For Pleasure): 'fascinira me kakve gluposti prevladavaju u medijima i informacijskom prostoru'

| 23/09/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Katarina Poklepović (So Beast): Mi živimo od mjuze, ne bojimo se corone!

Katarina Poklepović (So Beast): Mi živimo od mjuze, ne bojimo se corone!

| 29/03/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Intervju: Dragan Sudarević (Proces)

Intervju: Dragan Sudarević (Proces)

| 27/02/2020 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Intervju: Borna Kekić Milas.

Intervju: Borna Kekić Milas.

| 26/10/2019 | terapija |

>> opširnije


cover: Intervju: Gretta & Lili Gee

Intervju: Gretta & Lili Gee

| 26/09/2019 | promo guy |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*