home > interwju > Zoran Stojković (DOGMA) - Usamljeni i uspješni

kontakt | search |

Zoran Stojković (DOGMA) - Usamljeni i uspješni

Krajem prošle godine pulska grupa Dogma objavila je četvrti studijski album
"Error.spam". Naočigled, svakodnevna vijest da ovaj odličan bend sa debelim backgroundom i dugogodišnjom karijerom nije odlučio raskinuti sve kontakte sa diskografima i preuzeti posao u svoje ruke. Sudeći po uspjehu albuma i trećem singlu i spotu 'Sam' koji se nedavno pojavio, Dogma nema zbog čega žaliti. Dapače, uspjeh je primjetniji nego ranije.
[  ]

Vi ste jedan od rijetkih bendova sa debelim backgroundom iza sebe i ozbiljnom karijerom, koji je digao ruke od diskografa i sam uzeo posao u svoje ruke. Vaš posljednji studijski album 'Error.spam' objavili ste kao besplatni download sa kojeg ste ovih dana objavili i treći singl 'Sam'. Kako se osjećate u ulozi samoizdavača?

Nismo baš digli ruke od diskografa, nego je to bilo obostrano. Htjeli smo izdati album za diskografsku kuću koja bi minimalno zadovoljavala naše uvjete, međutim svugdje smo nailazili na zid ili na pokušaj da se čak i zaradi na nama prije nego uopće album izađe. Nakon skoro 20 godina na sceni tako nešto je bilo neprihvatljivo, pa smo odlučili sami izdati album. Odaziv je dobar, čak i bolji nego smo imali sa prošlim izdanjima, iako puno znači kad diskografska kuća stane iza tebe i prati te kolikom tolikom reklamom. Mi baš i nemamo vremena sve odrađivati sami, a moramo.

Je li teže pronaći svoje mjesto na sceni sada, vlastitim snagama ili dok ste bili jedan od izvođača diskografske kuće za koju ste snimali?

Mislim da diskografska kuća može (ali često ne želi) pogurati bend u medijima . Nažalost, obično svi imaju par top izvođača koje favoriziraju i za koje se trude reklamirati, a za ostale idu po inerciji, pa ako se nešto desi onda se malo pokrenu, pa opet ništa i tako u krug. Mi ništa nismo izgubili što nismo u diskografskoj kući, a da li smo dobili, još ne znamo. Album je došao do više ljudi, podijelili smo brdo cd-a po nabavnoj cijeni.

Koliko se teško izboriti za ulazak na top liste, za mjesto u eteru, za neka gostovanja, intervjue…?

To je mjesto gdje diskografske kuće mogu djelovati u novim uvjetima, kada prodaja cd-a pada, mi smo osuđeni da taj dio posla odrađujemo sami, a to baš i nije lako. Neka radija su naš puštala do iznemoglosti, dok smo kod nekih ignorirani maksimalno. Problem je što u Hrvatskoj nema oficijelne top liste, prema nekoj prodaji ili slično nego svaka radio postaja formira svoju kako se što sviđa glazbenom uredniku. Eventualno se netko ugleda na veća radija i to je to. Nema pravila koliko vidim. Ne vidim potrebu da se guramo u eter ili da molimo nekog za intervju. Ako netko misli da zaslužujemo neka piše o nama, ako ne, barem znamo na čemu smo.



Singl 'Sam' je i prije nego je postao singl, često bio izdvajan kao jedna od boljih pjesama sa albuma ali istovremeno najmračnija i najviše nalik glazbenom izrazu EKV. Zašto tako mračna pjesma u vašem opusu i što vam znači EKV?

Dogma je uvijek slovila kao plesni rock band sa pozitivnim stavom. Eto, možda se u zadnje vrijeme tako ne osjećamo, pa smo htjeli napraviti nešto drugačije. Puno je tu igrala i suradnja sa Nenadom Sinkauzom iz East rodea s kime smo napravili sve stvari na albumu, pa je tako ispalo. Bilo bi šteta da to nismo snimili, iako sumnjam da ćemo ikada više raditi takvu glazbu, to je bio trenutak, a mi se okrećemo novim stvarima… Inače smo poznati po zbunjivanju naše publike jer nikad ne znaju što mogu očekivati od nas, često zbunimo i sami sebe kad vidimo kako pjesma ispada u procesu snimanja. EKV nam se sviđa, iako nismo razmišljali da nam pjesme zvuče slično. Tako je ispalo, što možemo.

Spot za singl 'Sam' ponovo ste radili sa Lens media studijom. Očito ste kliknuli s njima već nakon prvog spota. I spot 'Sam' ima neku specifičnu radnju. O čemu se radi?

Nismo htjeli da spot ispadne 'tužan' ili tmuran kao što ime pjesme sugerira. Svaka samoća i ne mora biti loša, i zato smo u spotu htjeli dočarati taj kontrast između pozitivnog i negativnog osjećaja samoće kao i želju da promijenimo sebe ako već ne možemo okolinu oko nas. Doris kao ženska osoba u spotu predstavlja vječno traženje ljubavi 'kao spas' i bijeg od usamljenosti. Iako bi neki i pobjegli od ljubavi samo da budu malo sami ha, ha, ha
[ sa snimanja spota

sa snimanja spota "Sam"

Na žalost, iz neobjašnjivih razloga, niti jedna televizija sa nacionalnom koncesijom ne emitira domaće spotove iako je produkcija veća nego ikada. Koliko je važno danas imati dobar spot?

Dobar spot može samo pomoći, ako već televizijske kuće ne emitiraju rock spotove, tu je youtube i slični portali. Iako, za nas starije, televizija ostaje mjesto gdje je spot najljepše vidjeti i doživjeti, nažalost sve rjeđe i rjeđe. Meni je isto čudno da uz toliko novih spotova i to dobrih, naše tv kuće ne smatraju shodnim emitirati ih u svojim emisijama.

Nije lako pronaći svoje mjesto na sceni danas pa isto tako ni svirati prečesto po Hrvatskoj. Kako se Dogma tu snalazi?

Kad nas netko pozove mi se odazovemo i tako to funkcionira. Kako sam prije rekao nemamo puno vremena zivkati naokolo i organizirati si svirke, prepustili smo se i uživamo u stvaranju glazbe.

Jeste li zadovoljni kako su mediji popratili izlazak vašeg četvrtog studijskog albuma?

Zadovoljni smo, odradili smo sve da ljudi čuju za nas, imaju priliku skinuti naš album na dogmapula.com, čak i možemo poslati svima cd tko nam se javi. Ostalo je na publici .

Kakvi su vam koncertni planovi? Hoćemo li vas gledati tijekom ljeta?

Imamo potvrđen 27.07. koncert u Puli na zatvaranju Pula film festivala

Planovi za jesen?

U planu je svirka u Zagrebu jer osjećamo da nismo još promovirali album kako bi trebalo, i veći gradovi ako se ukaže prilika.

terapija // 05/06/2013

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*