home > interwju > THEE MELOMEN

kontakt | search |

THEE MELOMEN

Iako relativno novo ime na sceni, Thee Melomen su nedavno izbacili svoj prvi EP, Chinatown, koji je itekako vjerno prenio snagu koju bend posjeduje. Promocija albuma očekuje nas ovog petka u Spunku, pa o tome tko su, zadovoljštini albuma i ostalim sitnicama popričali smo s Mislavom i dva Vexa.

Kako najjednostavnije predstaviti Thee Melomen?
Lajkamo rock'n'roll , kak se to moderno veli danas... ;)

Ono što se čuje, a i vidi je vaš dugi staž na sceni. Ajmo malo o svim tim bendovima u kojima su boravili i(li) borave Melomeni.
Ukratko thee Mad and Hairy Wombats su bili dva dječaka za bubnjem i gitarom, koji su voljeli garažnu muziku kao i umiljate egzotične životinje, Vex and the Voxtones bili su jedinstveni power pop band, koji je ljude vratio u idiličnu atmosferu rock mjuze 60-ih, Dijabaz su bili hard rock uzdanici sa super čvrstim glasom vokalistice, Babies su bili 3 vuka koji su se 10 godina hranili mesom punk'n'rolla , Erotic Biljan and his Heretics-čvrsti borci skloni screamadelic garage rock'n'rollu, koji su još uvijek u stalnom u sukobu s mainstream inkvizicijom.
[ thee melomen #1 ]

thee melomen #1   © facebook

Nedavno je izašao prvi EP Chinatown, koliko ste svi u bendu zadovoljni njime?
Jako..a kaj da velim…, producent Dražen Gavrilović- zvan Gara, jako je dobro, nakon preslušanog koncerta prepoznao sound za kojim čeznemo i preporučio nam sirovo live snimanje u studiju ZG. Zvuk. Uz njegovu pomoć obavili smo live snimanje instrumenata, a zatim u Pod.room studiju snimanje vokala , ponekog šuškavog rekvizita, a nakon toga miksanje i mastering. Kaj da velim nego da smo jako zahvalni Gari za njegov trud i ideju, jer je napravio super uradak koji smo željeli i očekivali.

Ima li nekih stvari koje bi popravili?
Recimo ja moram popraviti samo jedan od priključaka na svojem pojačalu, a ostalo funkcionira, tak da smo ipak na EP-ju uspjeli snimiti bass kak treba. :D

Vex?
Mislim da je za debut sve ispalo prilično dobro i osobno ne bi mijenjao ništa ... Gara je odlično odradio posao.

Zvuk na albumu je itekako dobro složena kombinacija stare škole proto-punka i današnje energije. Koja je tajna formula kojom ste jednom starijem glazbenom pravcu udahnuli svježinu?
Nemam pojma , htjeli smo odsvirati nekakav sirovi r'n'r, bez nekog preseravanja i poziranja, što nam je nekak i uspjelo, pa se samim tim stvorila jako dobra vibra i pokrenula se muzička turbina sa proizvodom za grijanje publike.

Nisam primjetio da kod nas na sceni ima nešto bendova koji su baš u proto-punku sa svim primjesama koj idu uz to. Jeste li zbilja unikatni po zvuku, bar što se tiče Hrvatske i regije?
Čini mi se da jesmo, koliko pratim scenu, ne znam kog bi spomenuo u tom žanru, osim kaj ima dost novih bandova kaj su sirovi rokenrol i to mi se jako sviđa i to je definitivno motivacija da sve ne padne u zaborav ;)

Vex, kako je došlo do tog da se na albumu nađe obrada? Obradili ste "Criminals" od The Joneses.
Pa mislim da smo se za Joneses odlučili skroz spontano. Obzirom da je samo snimanje teklo dosta brzo i bez većih komplikacija predložio sam dečkima da snimimo jednu obradu ako bude vremena. Kako je Criminals već duže vrijeme jedan od favorita u našem live repertoaru, odlučili smo se za nju, a jedan od razloga je i taj što smo ju mogli snimiti iz jednog ili dva "take-a".

Jesu li još neke obrade bile u konkurenciji da uđu na Chinatown?
Nismo razmišljali o nekoj drugoj obradi

Koliko ste zadovoljni prvim reakcijama na album, kako od struke, tako i od kolega na sceni?
Kaj da velim-jako.

Album je dostupan u digitalnom obliku na internetu, planira li se cd?
CD je friško oštampan i spreman za distribuciju znatiželjnim ljubiteljima.

Razmišlja li se možda i o ploči?
Ne, za sad nemamo takvu ideju, ali možda se neki sljedeći snimak nađe na vinilu…

Album ste izdali samostalno, jeste li uopće imali ponude od izdavača?
Ne, nismo uopće ni razmišljali da se ponudimo nekom izdajniku…DIY :D

Koliko ima uopće smisla danas izdavač, koliko on može pri promociji albuma i benda?
Ne znam koliko je bitan, budući ako imaš volje i vremena za DIY varijantu, možeš sve sam složiti. Jednostavno sam skeptičan u vezi te varijante izdavača potrebnog za promociju, ali ko zna što bi se moglo pojaviti…
[ naslovnica debut ep-a ]

naslovnica debut ep-a

Da pitam i drugog Vexa, ono što me prvo štrcnulo, još i prije slušanja albuma, njegova je naslovnica. Koja je priča oko nje?
Za naslovnicu je bila ideja pokriti kinesku četvrt New Yorka ili CBGB - kao nekakav hommage glazbi tog kluba - ili pak oboje. Tražeći fotografije po Internetu, pronašli smo upravo jednu koja ima oba motiva. Po savjetu našeg dizajnera Danka, koji je napravio odličan posao oko grafičke pripreme, obratili smo se autoru te fotke. Ljubazno smo se predstavili, rekli tko smo, što smo snimili i što bi htjeli s tim omotom reći, a autor John Blough je bio naprosto oduševljen idejom! Na kraju je ispalo da je na fotki njegov sin dok su turistički skupa razgledavali New York, tako da je autoru jako drago što smo ju iskoristili taj način. Uskoro ćemo poslati 2 CD-a prema Pennsylvaniji gdje otac i sin žive da se primjereno revanširamo :)

Melomeni su u godinu i nešto koliko postoje bili itekako koncertno aktivni. Jesu li koncerti najbolji način da šira publika upozna bend?
Definitivno-perpetuum mobile.

Kako je dosad publika prihvaćala bend?
Ispao je baš dobar feedback od praktički prve svirke - ostali smo, puf, iznenađeni i automatski nas je to motiviralo za dalje.

Album je cijeli otpjevan na engleskom jeziku. Vex, koliko interpretacija na engleskom jeziku odvlači bend od šire popularnosti i ima li jezik uopće utjecaja?
[ thee melomen #2 ]

thee melomen #2   © facebook

Ah staro dobro pitanje ... stvarno mislim da je stvar isključivo afiniteta. Dapače nisam nikakav protivnik korištenja hrvatskog jezika, ali ja se kod pisanja nekog teksta lakše snalazim u engleskom. Zar ne zvuči bolje "jumpin jack flash it's a gas" od "ti si moja benzina meni treba kerozina"? ;) U Hrvatskoj ima odličnih tekstopisaca na hrvatskom jeziku od kojih neke i izrazito respektiram, ali ja nisam jedan od tih. Uostalom sva četvorica dolazimo iz bendova koji su bazirali ili još uvijek baziraju svoj repertoar na engleskom jeziku tako da je sve to ispalo skroz logično. E sada da li to odvlači bend od šire popularnosti, mislim da ne jer mi kao klupski bend niti ne računamo na tzv širu publiku, a oni kojima se sviđa to što radimo, njima je svejedno na kojem su jeziku pjesme otpjevane.

Razmišljate li o proboju van Hrvatske i regije?
Svakako, otišli bi jednom prilikom na divlji zapad i ostale strane svijeta -naravno kad uhvatimo dovoljno vremena obzirom na naše svakodnevne obaveze. Budući da smo "dede" , kako nas je nazvao jedan glazbeni kritičar :D, kad uspijemo uloviti priliku za svirku, željeli bi nešto tipa jedan produženi vikend negdje.

Promocija albuma je ovaj petak 22/01/2016 u Spunku. Što očekivati?
Raspoloženu publiku koja cupka, a atmosferu će začiniti dva paprena DJ-a - Screamin' Yeah i Vex Voxtone ;)

jura // 21/01/2016

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*