home > interwju > ATHEIST RAP pričaju stare

kontakt | search |

ATHEIST RAP pričaju stare

[  ]

Atheist Rap je jedna od onih legendarnih, a i naših grupa za koju u principu nije potreban nikakav specijalan uvod u intervju. Koncert koji će se dogoditi ovaj petak 26/10 poseban je po tom što će na njemu bend svirati stvari s prva tri legendarna albuma čija imena neću ni navoditi jer vjerujem da ih oni koji čitaju ovaj tekst i znaju. Krenimo u razgovor s Raduletom...

Atheist Rap svira stare, vjerujem da je to dovoljan argument da na dođu koncert i oni neki koji su se u međuvremenu malo odmakli od benda. Kakva je atmosfera u bendu pred svirku starih, isto kao inače ili ipak...?
RADULE: Mi smo ove godine na rođendanskom koncertu u Barutani u Beogradu već svirali ovakav koncert i mogu reći da je drugačiji od standardnih, jer te hteo-ne hteo izmesti iz ovog vremena. Prilikom priprema nisam osećao preterano uzbuđenje, ali mi je, kao i ostalima iz bande, na bini bilo nesvakidašnje dobro.

Iako na koncertima svirate stare, pretpostavljam da ste za ovaj događaj uvježbavali one neke koje već dugo niste svirali?
RADULE: Ima ih par koje nismo svirali poslednjih 4-5 godina jer nam je Zoki zakazao malo na skidanju repertoara, ostale su više-manje redovnije svirane.Sjete li se svi u bendu bez problema harmi, tekstova i ostalih sitnica koje su potrebne da se uvježbaju stare ili ste morali na nekim pjesmama jahati doslovno od nule?
RADULE: Dogodi se da počnemo neku i ubrljavimo je potpuno, pa stanemo na minut-2 i ispalimo je kako treba. Nijedna nije kretala od nule, sve je to pohranjeno u hipofizama, samo treba naći pravi odeljak.

Molio bih te da se malo vratiš u prošlost i u par rečenica napišeš svoja sjećanja na prva tri albuma benda. Koliko je uopće nostalgija na taj period jaka?
RADULE: Ne bih rekao da sam posebno nostalgičan po tom pitanju, to je deo prirodnog procesa odrastanja i jednostavno je malo luđi i turbulentniji period naših života. Pamtim detalje sa snimanja, mahom vezane za zajebanciju, kao i neke ozbiljne stvari vezane za taj period kada smo doživeli raspad zemlje, uspon gamadi i prve gubitke dragih ljudi. Moram ovde ubaciti odgovor na slično pitanje za Mixer.hr - Bili smo mladi, ludi i izdržljiva gamad sa dovoljno mozga da se ne upropastimo potpuno, pa i događaja ima raznih, od saradnje sa iskusnim majstorima poput Jana Śaša, Marinka Vukmanovića, dobrih saveta od strane Antonija Pušića, Voje Aralice, Zorana Bulatovića - Baleta i drugih do situacija kada trezan ne mogu da ponovim brzinu i razgovetnost odvaljenog pevanja Patke ili sola u Tetoviranju, horskog pevanja u Matrixu sa Goblinima i Kostom, hora sa Nospeedlimit i NSHC ekipom u Radiju, naduvano slušanje i opuštanje uz ambijentalnu muziku Papa Nika u ranim jutarnjim satima nakon celonoćnog snimanja Maora u Do-re-mi... I najboljeg zadatka ikada koji sam dobio od Mareta da ne dovodim Popeta treznog u studio kad treba snimati vokale.

Iako je tema zagrebačkog koncerta stare pjesme, da pitam kako napreduju neke nove, ima li što na vidiku?
RADULE: Novi materijal je završen pre pola godine, 6 pesama za split album sa Defenders Of the Universe, trebalo bi uskoro da izađe.

Kakva je situacija s postavom benda i dalje nastupate samo s tobom kao gitaristom ili imate i drugu gitaru u bendu?
RADULE: Nema više druge gitare, nemam više vremena ni volje za to. Ovo je kombo varijanta kao u periodu od odlaska Dullesa do dolaska Zokija i nalik onom od odlaska Goje do dolaska Barbuna od '94-'98. Nije nam nepoznata ni neugodna situacija, lično više volim kada smo malo više zategnuti, kad nema prostora za skrivanje.

Ti si u međuvremenu svirao na novom albumu meni jednog od najdražih bendova - Sukob interesa /koji su svirali i na rođendanu našeg portala!!!/. Ispričaj malo to iskustvo, kako ti se čini album, kao i tvoje razmišljanje o tom sjajnom, da ne kažem legendarnom, bendu iz Zrenjanina?
RADULE: Čiču i Devića sam upoznao ne znam ni ja kada, pre sto godina, imam negde staru fotku gde klinca Devića nosim na ramenima, što smo ponovili 10-15 godina kasnije. Nisam ni znao da imaju tako plodnu biografiju do pre 4-5-6-7 godina, pojma nemam, kada sam gostovao u pesmi Amos na drugom albumu. Ovaj dad je čini mi se pedeseti. Negde početkom marta ove godine sam se otvoreno ponudio da sviram bas na nekom od narednih projekata, pošto nemaju, da kažeš, stalnog basistu, a meni bi bilo zadovoljstvo raditi sa njima i uopšte svirati bas, koji, osim u retkim prilikama mahom pri pravljenju demosa pesama, nisam svirao od Bonebreakera, više od 10 godina. Kao imam u bližoj budućnosti dovoljno vremena, znam da sviram, volim bend, sve super osim što nisam računao na davno zaboravljenu ekspeditivnost Bonebreakera i Protektora - ludak mi je za dve nedelje, maksimalno tri, isporučio matricu bez basa za album sa 13 pesama!!! A ja ceo april na porodičnoj turneji i turneji Ateista po nemačkoj, pa svirke, pa letovanje... Uspeo sam da u neke dve nedelje odvojim vremena za Sukob interesa, jedino nisam imao vremena da po svom planu navežbam kompletan album pa ga snimim u studiju iz ruke, što bi se reklo, ali nije bilo vremena, jer nisu u pitanju prostote, ima tu šta da se svira. Sve u svemu jako sam i srećan zbog saradnje i zadovoljan albumom.Jesi li sam birao pjesmu Hologram za svoj glavni vokal na tom albumu ili te Čiča nagovarao baš na nju?
RADULE: Čiča je odabrao pesmu za mene, kao i za Draganu iz Oružjem protivu otmičara. Nisam menjao ni njegove vokalne linije. Fascinantan mi je kao lik koji toliko toga ima u glavi i vešto barata time, a istovremeno poseduje nepretencioznost na granici ludosti.

Ova godina je nekako bila u znaku svjetskog nogometnog prvenstva, jesi uopće pratio kaj se događalo u Rusiji ili te boli patka za nogomet?
RADULE: Mislim da me boli patka, to nije fudbal kakav sam voleo, definitivno je devedesetih postao samo jebeni show business i instrument za pranje para, poput države i crkve, da ih ne zaboravim spomenuti.

Radule, hvala na izdvojenom vremenu. Koncert samo što nije, vidimo se već na tonskoj! Ajmo za kraj pozvati stare, a možda i neke nove ljude da vas vide uživo.
RADULE: Pozivam sve staro i mlado da dođe u Vintage na manifestaciju "Atheist Rap: Sviraj stare", sednu u naš Delorean na rumunski plin i vrate se sa nama na sat-dva u prvih deset godina benda. Aj!

jura // 23/10/2018

Share    

> interwju [last wanz]

cover: VLATKO KLARIĆ - 'imaš dvije vrste gitarista: jedne koji znaju točno što treba, a ja sviram onako kako ne treba'

VLATKO KLARIĆ - 'imaš dvije vrste gitarista: jedne koji znaju točno što treba, a ja sviram onako kako ne treba'

| 20/09/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: MIKKA INQUISITOR: Umetnost se nikada ne objašnjava. U skoroj budućnosti ćemo imati čitaće misli. Za 50, a možda i 30 godina.

MIKKA INQUISITOR: Umetnost se nikada ne objašnjava. U skoroj budućnosti ćemo imati čitaće misli. Za 50, a možda i 30 godina.

| 11/06/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: ZOKA PANTELIĆ JOKA - Improvizovana umetnost je važna. Bez lidera, bez hegemonije i vertikalne strukture moći.

ZOKA PANTELIĆ JOKA - Improvizovana umetnost je važna. Bez lidera, bez hegemonije i vertikalne strukture moći.

| 09/06/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: ROMANO D. FRANTO: na zadnjoj večeri je bilo 12 ljudi, nekima je to underground, meni je kontakt

ROMANO D. FRANTO: na zadnjoj večeri je bilo 12 ljudi, nekima je to underground, meni je kontakt

| 18/05/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: BRANKO GALOIĆ: 'U Hrvatskoj nisam prošao, ali sam uspio vani'

BRANKO GALOIĆ: 'U Hrvatskoj nisam prošao, ali sam uspio vani'

| 04/05/2021 | horvi |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*