home > interwju > Intervju: Frik iz kvarta & Zvonimir Varga

kontakt | search |

Intervju: Frik iz kvarta & Zvonimir Varga

[  ]

Povodom nastupa na Velikoj Rock Eksploziji #12 napravljen je intervju s Frikom Iz Kvarta i Zvonimirom Vargom koji će 25/09/2019 nastupiti u Rockmarku. Pitanja su za obojicu bila ista:

1. Možete li u nekoliko rečenica predstaviti vašu glazbu i bend našim čitateljima?

2. Gdje vidite svoj bend za pet godina? Razmišljate li toliko daleko?

3. Koliko su važni tekstovi u vašoj glazbi? Želite li publici prenijeti neku poruku?

4. Nabrojite pet (vama osobno) najdražih domaćih albuma.

5. Koliko koncerata brojite iza sebe? Koji Vam je ostao u posebnom sjećanju?

6. Uključujete li svoje fanove u rad benda? Slušate li njihove komentare, dojmove i prijedloge?

7. Jesu li festivali poput "Velike rock eksplozije" potrebni našoj sceni? Što mislite o festivalima čiji je cilj prvenstveno promocija mladih bendova?


FRIK IZ KVARTA (ZLATKO MAJSEC):
[ Frik iz kvarta ]

Frik iz kvarta

1. Frik iz kvarta je moj kantautorski projekt nastao iz istoimene neobične i razigrane kolumne koju na Kronikama VG pišem već 4 godine u obliku kratkih priča, pjesama i tekstova ne baš strogo definirane forme. Nakon što snimim prvi mini album kod Antonina Šimića u Greenwood studiju, isti će zvučati - space electro Moricone indie - a da se okoristim opisom producenta Marka Mrakovčića, nakon što je čuo prvi singl "Opsjednutost" koji će se naći na kompilaciji VRE.

2. Vidim ga kako puni Dom sportova, pa seli u Arenu zbog prevelikog interesa publike, a kad se i Arena pokaže kao preuska za sve zainteresirane odluči se klonirat dovoljno puta da bi više Frikova moglo istovremeno nastupiti u svim domaćim Arenama pred isključivo zgodnim hrvaticama koje redom padaju u nesvijest kad me vide. Poslije toga prikladno obučen u Papu ukazujem se na hipodromu. Možda malo (pre)skromno, ali ipak uzimam u obzir da živim(o) u Hrvatskoj.

3. Textovi su mi ful važna stvar. Obično svjesno ne želim prenijeti poruku, ali znaju mi reći da ih neki moji tekstovi nose - više me to raduje nego što mi smeta.

4. Uh, puno ih je, al navest ću one koji su me doslovce odgajali kao klinca. Ravno do dna - Azra, Let 3 - Živi kurac, Majke - Vrijeme je da se krene, Hladno pivo - Džinovski, PCVC - Dernjava…

5. Kao Frik iz kvarta brojim 7 koncerata, a s Mel Caminom preko 100. Svaki mi koncert ostaje u posebnom sjećanju, a izdvojio bi Exposure Music Festival ovog ljeta...tako iz nekih emotivnih razloga i jedne drage osobe koju sam tamo konačno sreo nakon (pre)dugo vremena...

6. Dosta sam hermetičan što se tiče rada na pjesmama tako da ih radim isključivo sam ili s osobama s kojima ih aranžiram. Slušam komentare i prijedloge, posebno od ljudi do čijeg mi je mišljenja stalo no na kraju uvijek i o svemu odlučujem sam.

7. Pozdravljam ovakve inicijative. Mislim da je svaka svirka bitna - posebno mladim izvođačima, a još ako je medijski malo popraćenija to je onda dodatni benefit. Uz to, u bendu Mel Camino imamo i uzrečicu - svirka je 7 probi...

ZVONIMIR VARGA:
[ Zvonimir Varga ]

Zvonimir Varga   © Doringo

1. Svaka pjesma ima neku svoju priču, pa tako i melodiju, žanr, aranžman... Više volim govoriti kroz pjesme, nego govoriti o pjesmama pa pozivam ljude da dođu u Rockmark 25. 9. Bit će novih i starih pjesama, benda više nemam, ali gitara je uvijek tu...

2. Ne razmišljam o godinama, osim kad se osvrnem prema natrag. Ako Bog da, bit će još svirki, pjesama, singlova, spotova i albuma. Neka živi muzika!

3. Važni su jer su dio glazbe. Bez teksta nema ni mojih pjesama, isto kao što ih nema bez melodije. To je sve povezano, i ja na taj način radim. Zanimljivo je kako tekstovi idu uz melodiju i obratno, to je neki magičan i zapravo neobjašnjiv spoj. Što se tiče publike, ja im dolazim odsvirati to što imam, a ako nekome bude lijepo na koncertu, nitko sretniji od mene.

4. Bijelo dugme - Uspavanka za Radmilu M.
Prljavo kazalište - Devedeseta
Parni valjak - Buđenje
Bajaga - Od bižuterije do ćilibara
Balašević - Naposletku

5. Oko 250 koncerata. Najdraži su mi oni gdje ima malo ljudi, i kad je tišina pa u miru mogu svirati i pjevati. Sjećam se da je tako bilo u jednoj školi u Zagorju, u staračkim domovima, u zatvoru Remetinec, ali i u nekim manjim prostorima poput Rockmarka.

6. Sve slušam, iako se čovjek može tu svega naslušati... Lijepo je kada osjetiš da ti netko želi dobro pa te, ajmo reći, savjetuje. To ima smisla.

7. Itekako je potrebno jer postoji veliki broj bendova koji nemaju priliku svirati. Nažalost, vremena su takva da svatko sebi treba naći put do svirki, a Rock eksplozija tu malo može pomoći, ali sve ostalo je na članovima benda da se angažiraju.

promo guy // 24/09/2019

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*