home > interwju > DORF Intervju: THE MADMEN

kontakt | search |

DORF Intervju: THE MADMEN

Iako ne jedini, vjerojatno najpoznatiji rockabilly bend u hrvata, THE MADMEN, prije nastupa na DORFu o sebi i drugima... Priča Branko Radovančević...

Tko su THE MADMEN i odakle ideja za imenom?

The MadMen su Goran Margeta, Darko Grošek, Marko Tizaj i Branko Radovančević. Znamo se od tinejđerskih dana s rockabilly party-a iz tog vremena i družili smo se kao štovatelji te glazbe. Uskoro se rodila ideja za napravit bend (kad se u srednjoj školi malo više okupiraš nekom glazbom, gotovo uvijek se stvara ta neka ideja za napraviti bend...).
Ime smo dobili po pjesmi Mad Man Jimmy Wages-a sa Sun recordsa. Kada smo imali prvi koncert još nismo imali ime i morali smo brže-bolje nešto smisliti... DJ je pustio tu pjesmu Mad Mad i mi smo odlučili da se nazovemo the MadMen, u množini...

Da li ste prije MADMENa svirali po drugim bendovima i kojima?

Prije baš i nismo, ali kasnije skoro svi članovi sviramo u nekim drugim bendovima. Gitarist Darko svira u još jednom zarebačkom rockabilly bendu "Adam and his Nuclear Rockets", bubnjar Marko svira sa session bendom "Rockabilly Cats", a ja sviram i pjevam u bendu koji se zove "B" and the Bops. Basist sad nema još jedan bend, ali zato ima malog sina.

Koji su Vam bili glavni uzori?

Ima ih puno. Neki rockabilly izvođači iz pedesetih, kao Johnny Burnetty, Johnny Carroll, Glen Glenn, Jackie Lee Cochran, Eddie Cochran, Gene Vincent... Kao glazbena inspiracija su nam u stvaranju benda bile velika inspiracija i serije kompilacija kao što su Desperate Rock'n'Roll, Sin Alley i slični, koje na sebi imaju agresivne i primitivne rock'n'roll/rockabilly/rhythm'n'blues stvari iz pedesetih.

Da li postoji rockabilly scena u hrvata ili ste jedni jedini?

Nismo jedini. Osim nas postoje gore spomenuti Adam and his Nuclear Rockets, "B" and the Bops, Rockabilly Cats i Mississippi Queen.
[  ]

Kako ste zadovoljni s prijemom albuma Rhythm and Sin i kad možemo očekivati nove snimke?

Zadovoljni smo, sada će se tiskati druga naklada albuma. Nismo sigurni kada bi radili nove snimke, ali ćemo svakako uskoro početi raditi nove materijale, imamo namjeru osvježiti repertoar.

Svirali ste dosta po inozemstvu. Da li možete usporediti publiku, prijem i sve ostalo vani i kod nas?

Sve ovisi gdje se svira. Što se tiče neke infrastrukture u klubovima, to je na sličnoj razini kao i ovdje, samo što mogu bolje platiti... Publika je odlična i vani i ovdje. Jedino u Bavarskoj je prilično grozno, tu je publiku skoro nemoguće pokrenuti.

Otvorili ste nekoliko koncerata za Stray Catse. Opišite nam malo to iskustvo?

Velika je čast da smo bili pozvani svirati kao predgrupa Stray Catsima. To je grupa koja je uvela rockabilly na velika vrata u osamdesetima u medije i u neki mainstream (MTV itd...) i najviše napravila na popularizaciji te glazbe.
Mi smo ih slušali dok smo bili klinci, to nam je onda bilo super. Sada ih poštujemo, ali možda to nije naš glazbeni izbor. U svako slučaju, bilo je sjajno svirati sa Stray Catsima i imati ih čast upoznati.

Što mislite o Myspace servisu, niste ni Vi ostali imuni na tu novotariju. Da li su s time bendovi dobili veće mogućnosti za proboj na svjetsku scenu?

Ovisi što se podrazumjeva probojem. Ako to znači neku protočnost informacije, da teoretski bilo tko može čuti tvoje pjesme, to je istina. A da li će ih slušati, to je druga stvar.
Mislim da je myspace odličan alat za komunikaciju sa "ciljnim grupama", dakle baš širenje informacija. U skladu s tim, možda će netko tko je dovoljno dobar glazbeno i scenski, a dovoljno poduzetan pomoću myspacea sebi olakšati proboj van.

Što mislite o organizaciji i općenito o DORF-u i da li biste nešto promijenili?

Iskreno, znam onoliko koliko sam pričao s Tonijem. Sviđa mi se ideja i sviđa mi se potenciranje lokalne (regijske) produkcije. Nakon festivala moći ću više reći.

Da li ste vidjeli poneki film od prošlogodišnjih ili ovogodišnjih DORF filmova?

Ne. Za neke sam čuo, ali niti jedan nisam gledao.

Poruka?

Dođite na DORF, pogledajte filmove, poslušajte bendove i popijte pivu s nama!

pedja // 04/03/2008

Share    

> interwju [last wanz]

cover: Simon Bonney (Crime and the City Solution)

Simon Bonney (Crime and the City Solution)

| 30/11/2023 | pedja |

>> opširnije


cover: ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

ZMAJ ORKO STAR: Još ne razmišljamo o novom albumu

| 21/11/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

GORAN POLAK: 'Šarlo je kriv za sve'.

| 17/09/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

DONKEY HOT - 'mi smo rock'n'roll bend'

| 04/02/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Ben Ward (ORANGE GOBILN)

Ben Ward (ORANGE GOBILN)

| 30/01/2023 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*