home > koncert > Bendovi u rezidenciji predstavljaju Tanker (Hr) + Dave From Sheffield (Hr) + [mandelbrot set] (Hr) @ Atrij Teatra &TD, Zagreb, 01/06/2011

kontakt | search |

Bendovi u rezidenciji predstavljaju Tanker (Hr) + Dave From Sheffield (Hr) + [mandelbrot set] (Hr) @ Atrij Teatra &TD, Zagreb, 01/06/2011

Bendovi u rezidenciji su ove srijede predstavili tri vrlo glasna domaća benda, Dave From Sheffield, Tanker i [mandelbrot set]. Ako je suditi po gužvi i glasnoći aplauza, čini se da su zvijezde večeri bili Dave From Sheffield, koji su svirali prvi. Pljuskovi i grmljavina nisu omeli popriličan broj ljudi u dolasku u MM centar. Ono što jesu omeli je svirka koja se trebala održati na otvorenom, u atriju Teatra &TD. S obzirom na decibele koji su tutnjali iz zvučnika, možda i bolje za okolna živa bića da je koncert prebačen unutra.
[ setliste ]

setliste   © ana

Kad smo pristigli, mala i zagušljiva dvorana MM centra bila je puna, a na pozornici su već bili Dave From Sheffield. Ono što smo čuli je bilo 20-ak minuta (nekima neartikulirane) buke koju su proizvodili gitarist Niko i bubnjar Vedran. Nike se možda sjećate iz Death Disca, a Vedrana smo imali priliku nedavno gledati u Gods of Chaos prije Jucifer, dok njih dvojica u razno-raznim kombinacijama zajedno sviraju u više bendova (Owie Pockshull, Contract...) koji na ovaj ili onaj način istražuju glazbu i granicu izdržljivosti vaših bubnjića. Tako je bilo i u MM centru. Obećali su svojim nastupom ''nemilosrdno razbiti sve standardne i dosadne noise šeme'', a tako bi se valjda i moglo nazvati ono što su izvodili na pozornici. Puno škripanja, lupanja i deranja, pa kome se sviđa nek uživa. Po jačini pljeska i uzvicima odobravanja iz publike, dalo se zaključiti da ima puno onih kojima se sviđa.
[ dave from sheffield ]

dave from sheffield   © glass

Sljedeći bend su bili Tanker, math rock / noise trio s dvije gitare i bubnjevima u kojem je glavni tornado na sceni Mihael Bele iz odličnih Peach Pit. Sudeći po setlisti koja je bila napisana na ploči smještenoj kraj 'pozornice' Tanker i dalje ne vjeruju u imenovanje pjesama, tako da smo vidjeli da će svirati sedam pjesama, uz zadnju koja je ujedno i bis. Obavijestili su nas i da na merchu možemo kupiti i specijano izdanje njihovog albuma u ograničenoj nakladi, dostupno u čak tri boje, po samo 30 kuna. Jeftinjak. Tanker sviraju instrumentale, i koliko se god trudila da ne mislim na Peach Pit dok ih slušam, usporedbe su bile neizbježne. Malo manje komplicirano, ali zvuk je tu. Manje matematike, više nojza. Dok su drugi gitarist i bubnjar (Stjepan i Krešimir Bošnjak, ako se ne varam) bili dosta statični, Mihael je bio standardno u elementu vitlajući po pozornici. Super svirka, ali malo prekratka.
[ tanker ]

tanker   © glass

Prekratka je bila svirka i zadnjeg benda večeri, zadarsko-riječkih [mandelbrot set], koji su pak po svojoj seltisti na ploči trebali svirati samo ''Dingo''. Budući da ta pjesma na albumu traje oko 14 minuta, vjerujem da su mogli solidno popuniti cijeli set tom pjesmom. Ako ne znaju kako, neka pitaju Swans. [mandelbrot set] su predstavili svoju viziju buke, koja mi je najbliža od sva tri benda te večeri. Prije dvije godine izdali su odličan album ''Hotel Magnolia'', pjesme s kojeg smo imali prilike čuti u MM centru.
[ [mandelbrot set] ]

[mandelbrot set]   © glass

Prva pjesma je bila posvećena Naranči iz Hemendexa (Nikin kolega iz upokojenih Death Disco). Još jedna posveta je išla Vitomiru Jovičiću Simkeu, poznatom i kao dobri duh Rijeke, koji je ubijen prije dvije godine. Njemu je posvećena nova pjesma koju smo imali prilike premijerno čuti te večeri, dok se za mikrofonom našao gitarist Raul. [mandelbrot set] sviraju glazbu kakav će se svidjeti svim ljubiteljima The Jesus Lizard, Shellac, Killdozer... Koncert je bio rascjepkan (predugim) pauzama u kojima su gitaristi nakon gotovo svake pjesme mijenjali gitare. Pjevač i basist, inače prilično pričljiv, ovom prilikom nije bio baš inspiriran, pa su se te rupe u programu činile još duže nego što su stvarno bile i narušavale su ritam koncerta. To na stranu, [mandelbrot set] su bili dobri kao i uvijek i bilo mi je jako drago ponovo ih gledati nakon dužeg vremena.
[ [mandelbrot set] ]

[mandelbrot set]   © glass

Kako su se bendovi mijenjali i večer odmicala, publike je bilo sve manje i manje. Tome je možda i doprinijeo kasan početak koncerta zbog kojeg su [mandelbrot set] završili svoju svirku oko 1h. Mnogima malo prekasno za radni dan. A i vrlo sparna i zagušljiva dvorana MM centra sigurno nije nikoga ponukala da ostane malo duže nego što je prvotno planirao.

ana // 04/06/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*