home > koncert > Terraneo festival @ Šibenik, 09 > 13/08/2011, dan 1.

kontakt | search |

Terraneo festival @ Šibenik, 09 > 13/08/2011, dan 1.

Novi festival u Hrvata i više nego ispunio očekivanja, a kako je to sve skupa izgledalo, donosimo u opširnom višeautorskom (dolby stereo!) pregledu (s fotkama! u koloru!) - počinjemo, logično, s prvim danom! Daklem...
[ iščekivanje @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

iščekivanje @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Hvala gradu Zagrebu!

EDI: Završilo je prvo izdanje Terraneo festivala, polako smo se razmilili svatko u svom pravcu iz Šibenika, a ja još uvijek s festivalskim narukvicama na ruci želim produžiti taj Terraneo osjećaj.

Možda ironično, no prva mi je pomisao zahvaliti Gradu Zagrebu, koji je svojim uskraćivanjem sredstava festivalu Žedno uho ubrzao realizaciju i dao konačne konture ideji koja je iznjedrila festival koji ponosno može stati uz bok bilo kojem većem, iskusnijem i poznatijem starijem bratu.

Dok se Zagreb odrekao jedne (uz N.O. Jazz festival, dvije) vrhunske glazbeno kulturne manifestacije nesvjesni kakav potencijal ispuštaju iz ruku, Grad Šibenik prigrlio je Terraneo i pružio mu dom i logističku podršku u bivšoj vojarni Bribirskih knezova tek koji kilometar od centra Šibenika.
[ @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

@ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

No, vratimo se na početak, ne začetka ideje već početka najiščekivanijeg događaja sezone. Vratimo se prvom danu festivala, kojeg se terapijska ekipa počela lagano okupljati sa raznih strana Jadrana. Samim ulaskom u Šibenik pratimo postavljene putokaze koji nas usmjeravaju prema području festivala, smještamo se u festivalskom kampu i žurimo na mjesto događanja.

Bivša vojarna Bribirskih knezova, donedavno napušteno gradsko zemljište sjajno se prilagodila svojoj novoj funkciji s golemim potencijalom za rast festivala.

Okosnicu čini šetnica iliti prava festivalska kalelarga ispunjena štandovima s ugostiteljskom ponudom, festivalskim merchandiseom, ekološkom kozmetikom i rukotvorinama u vidu nakita, majica, torbi mladih umjetnika kojih će u budućnosti nadam se biti više uzduž područja vojarne sa okomito postavljenim hangarima između kojih su se smjestile glavni Terra stejđ pa Aqua te Aero.

Svaki festival u konačnici obilježava atmosfera koja generira energiju od strane samih organizatora i prenosi se na izvođače i posjetitelje. Nerijetko se čuje na koncertima koje organizira Mate Škugor koji je i ovdje glavni i odgovorni glazbeni pokretač da mu se izvođači zahvaljuju i nerijetko vraćaju. Takva prijateljska atmosfera je prožela cijeli festival uz naravno ogroman broj poznatih i prijateljskih lica.
[ Ruiz @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Ruiz @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

SALE: Glazbeni program festivala otvaraju Ruiz na Aqua stejđu - ovi žestoki zagrebački trio zasiguno nije nepoznat domaćoj publici, a svoju minutažu su iskoristili odlično, bez obzira na količinu publike na vrelom asfaltu.
[ Bernays Propaganda @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Bernays Propaganda @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Čast da otvore glavnu pozornicu prvog festivala je pripala makedonskim Bernays Propaganda, koji su za razliku od bendova koji nose svoje majice na nastupima, ponosno istaknuli svoje uzore Black Flag te No Means No. Moj prvi susret s njima uživo i oduševljenju nema kraja - seksipilna pjevačica koja očarava kako glasom, tako i scenskim nastupom, žestok zvuk i odličan nastup. Jedva čekam da ih vidim na solo koncertu.
[ L'Kok @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

L'Kok @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

BIR: Prvi band čiji nastup hvatam su šibenski L'Kok, koji suvereno vladaju funky rock izričajem, a nije ni čudo jer su u njemu okupljeni iskusni glazbenici koji su se pekli zanat u bandovim sličnog glazbenog izričaja (Fali V je najzvučnije ime). Unatoč vrsnom sviranju, ovaj funk mediteraskog štiha ostavlja me ravnodušnim.
[ Repetitor @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Repetitor @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

EDI: Mi se iz festivalskog kampa dovlačimo taman na energične i vrlo mlade beogradske Repetitore gdje gitaristu prave društvo cure na liniji bas i bubanj, koji žestoko šetaju svojim repertoarom iz kojeg se daju iščitati učitelji iz redova BG rocka osamdesetih. Sudeći po raspjevanoj i rasplesanoj publici Repetitori imaju svoje mjesto na mnogim playlistama a vrlo vjerojatno i ucrtan put prema nekom većem stejđu u budućnosti.

Trčimo na Kanađanina Chad VanGaalena na Terra stejđu kojeg i festivalska promo knjižica smješta unutar indie popa, no osim folk elemenata u nekim pjesmama se čuje dašak kanadskog zvuka i bendova okupljenih oko Arcade fire kroz specifičan ritam, ali način pjevanja koji vuče na Fleet Foxes gdje smo usuglasili stavove.
[ Chad VanGaalen @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Chad VanGaalen @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

BIR: Chad VanGaalen s tročlanim bandom predstavio je uglavnom materijal s novog albuma. Iako je na pozornicu izašao stidljivo i pred mali broj okupljenih, nakon uvodne stvari u indie folk maniri, na pozornici se i okupio ostatak banda. Dolaskom cijelog banda ubrzo su lagane folk balade bile upotpunjene distorziranim gitarskim dionicama, a sve skupa počiva na melodičnoj pop strukturi Beach Boysa, te višeglasju kakvo su u zadnje vrijeme isfurali Fleet Foxes. Reklo bi se suština suvremenog indie rocka kao pojma. Chad VanGaalen kao folk trubadur s nagnućem prema distorzijama svojim eklektičnim repertoarom podsjetio me najviše na band Women, kojeg smo mogli čuti prije par godina u Teatru ITD, a što nije ni čudno, jer je upravo Chad producent oba njihova albuma. Za potpuni dojam glazbe, Chadu i bandu primjereniji bi bio neki manji stejđ, što su i sami priznali objasnivši kako uglavnom sviraju natiskani u par kvadrata pozornice, pa su zbunjeni količinom prostora kojeg imaju ovdje. No okupljena publika srdačno ih je prihvatila i u ovom prostorno raštrkanom izdanju, pa ćemo slobodno reći da nam smiju doći opet i u neki manji prostor.
[ Beetan Ton @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Beetan Ton @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

EDI: U nekom vremenskom procjepu našao se trenutak za otrčati do Aero stejđa na kojem su odlični domaći Beetan Ton sedmorka ili osmorka predvođena melodičnim ženskim vokalom prašili svoj razigrani ska punk rock s podebljanom brass sekcijom sastavljenom od trube, trombona, saxa.
[ Wovenhand @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Wovenhand @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Wovenhand je za mene iznenađenje prve večeri, nakon nekoliko preslušavanja koji očito nisu pogodili pravi trenutak, u live izvedbi dogodila se sinergija svih potrebnih elemenata da me potpuno obuzme taj apokaliptični alternativni folk act kojeg je dojam pojačan zalaskom sunca u pozadini i burom koja se prijeteći pojačavala. David Eugene Edwards u osebujnom kaubojskom izdanju sjedeći svira gitaru, bubnjar i klavijaturist pojačan samplovima i bongosima prekrivenim crnim platnom, prizor koji se doimao kako kakva pomno smišljena scenografija za ovu psihodeličnu glazbenu poslasticu prožetu magičnim ritmovima tradicionalne indijanske glazbe . I kao što Bir reče: "Da je pravde Wovenhand bili bi Bad Seeds, a DE Edwards jednako popularan kao Nick Cave".
[ Suuns @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Suuns @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Iako je bilo rečeno da neće biti preklapanja među stejđevima, barem ne između Terre i Aque, vrlo bogat line up u kojem je stvarno bilo za svakog po nešto ipak nam na žalost nije stvari ostavio dovoljno vremena za sve pa su neki nastupi ostali neupraćeni ili nedovoljno upraćeni. Pritom mislim na Big Mandrake i Suuns koji su ostavili pozitivne dojmove koje smo mogli čuti čavrljajući u prolazu s poznatima trčeći sa stejđa na stejđ ili pak hvatajući predah između nastupa.
[ Destroyer @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Destroyer @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

BIR: Osobni favoriti i kandidat za album godine, Destroyer opravdavaju velika očekivanja. Osmeročlani sastav, predvođen samozatajnim Dan Bejarom s lakoćom nas provodi kroz repertoar većinom sastavljen od lepršavih pjesama sa zadnjeg albuma Kaputt, kojeg ipak dopunjuje s par starijih numera iz svoje bogate diskografije, a nesmiljena bura postaje kulisa za ljetne terase i lepršavi pop dok njišemo kukove u feelgood glazbi ispunjenoj puhačkim instrumentima i sanjivim Danovim vokalom. No Destroyer starim materijalom pokazuju i da nije sve u trubama, pa moćna i nabrijana 3000 flowers u trenu tjera buru da opet prijeti i zavija, a lepršav i zvečeći zvuk gitare u Painter in my pocket postaje prvim vrhuncem nastupa. Dan je atipičan frontmen, koji djeluje kao da bi se najradije sakrio od očiju publike, pa to naizgled i čini čučanjem iza monitora i prepuštanjem ostatku banda da dođe do izražaja u instrumentalnim dijelovima. Prividnu nesnalažljivost u živim nastupima Dan još više podcrtava povremenim pogledima u šalabahter, kao da je pomalo nesiguran u kobasice od tekstova koje nam pripovijeda, a koji mu nakon nekog vremena odnosi bura ostavljajući ga na milost i nemilost zakutcima pamćenja. No band je savšeno usviran i nakon još jednog kožoježećeg vrhunca sa "Suicide demo for Kara Walker", svoj nastup privode kraju dvadesetminutnim pop eksperimentom Bay of pigs. Nakon nešto više od sat vremena s osmjehom na licima možemo lagano prijeći na sljedeći nastup, uz taman dovoljno vremena za kratku pauzu.
[ Frank Turner @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Frank Turner @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

EDI: Frank Turner sa The Sleeping Souls slijedi na Aqua stejđu, meni osobni favorit prve večeri s kojim se ljubav rodila na prvo slušanje njegovog pitkog energičnog folk rocka ili kako je već zgodno iskovano punk folka.

Frank je sa pratećim, jednako energičnim bendom ,uniformiranim u bijelim košuljama izišao na stejđ i ludilo je krenulo naslovnom Eulogy sa posljednjeg albuma England Keep My Bones. Jednakim tempom nastavili su bez spuštanja, šetajući se kroz svoju veselu pjesmaricu idealnu za ljetne večeri. Ovaj nastup može definitivno ponijeti titulu najveselijeg, najbolje komunikacije i sinergije s publikom, od prilično uspješnog pokušaja govora na hrvatskom, preko poziva djevojci iz publike da dođe na stejđ i odsvira dio na usnoj harmonici pa do same završnice u kojoj je publika složno sjela na pod uz Photosynthesis uz koje se orilo …." I won't sit down and I won't shut up and most of all I will not grow up".
No Frank, nadam se da se uskoro ponovo vidimo.
[ Frank Turner @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Frank Turner @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Na Terra stejđu nešto ranije, a zbog najavljenog pojačavanja bure počinje La Roux. La Roux, trenutno veliko ime dance pop scene je sigurno sama privukla veliki broj dnevnih posjetitelja, a kako je ovaj plesni synth pop duo koncertno pojačan dodatnim klavijaturama najplodnije tlo našao kod Saleta prepuštamo mu pero.
[ La Roux @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

La Roux @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

SALE: Vizualna i glazbena estetika 80ih godina prošlog stoljeća, nije nešto čime bi se čovjek ponosio, posebno ako je na svoje oči prisustvovao toj dekadi. No, iako su popularne 80te po nekima bile "grozne", one su iznjedrile masu sjajnih bendova i umnogome utjecale na kasnije dekade i brojne odlične bendove, čemu su La Roux očiti dokaz.

Simpatično preslatka Eleanor Kate Jackson dječačke frizure (nažalost, nije imala onakvu kakvu nosi na naslovnici albuma i kakvoj smo se mi fotografi nadali) je popraćena još trojicom muzičara svoj show izvela korektno, ali ipak "In For The Kill" ili "Bulletproof" uživo nisu bili dovoljni za relativno visoka očekivanja. Uz neki vizualni show ili energičniji nastup, bi sve to moglo biti puno puno bolje, što ćemo posvjedočiti kod njene kolegice Janelle Monáe drugog dana festivala.
[ Dubioza Kolektiv @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Dubioza Kolektiv @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

EDI: Bura koja se, kako je odmicala večer pojačavala je unijela nekih izmjena u rasporedu pa je Dubioza Kolektiv koja je bila predviđena za 2:30 na Terri započela sa svojim nastupom u 12:30.

Dubioza Kolektiv, socijalno angažirani balkansko reagge dub ska kolektiv, već mogu ponijeti titulu festivalskih veterana koje često viđamo u našim krajevima ali i na inozemnim festivalima , odradili su standardno odličan nastup rasplesavši brojnu publiku koja se polako počela skupljati kad se proširio glas o promijenjenoj satnici.

Detalj koji pokazuje na kojem nivou profesionalizma funkcioniraju je i taj da su jedini od bendova imali svoj štand sa vrlo bogatim merčom.
[ Dubioza Kolektiv @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

Dubioza Kolektiv @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

SALE: O Dubiozi o kojoj se već sve zna mogu dodati samo dvije stvari - to da su večeras istrčali na teren u novim dresovima (powered by Ziggy), te slijedeću konstataciju: jebeš zemlju koja Dubiozu nema.
[ 7 That Spells @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

7 That Spells @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

BIR: Posljednji nastup koji sam u potpunosti odgledao su instrumentalni psihodelični bukači iz Zagreba 7 That Spells, s kultnim i cijenjenim statusom na underground sceni. Gitaristička buka ovog trojca pošteno je protresla Aero stejdž tik iza ponoći, potpuno zaglušujući dva DJ hangara koji su ga okruživali.

EDI: Nakon DK, na Aqua stejđu bili su predviđeni Konono no.1 iz Konga, ali njihove afro trance ritmove smo nakon napornog dana, ali i zbog naleta bure i hladnoće poslušali iz šatora. Što i kada je Dan Deacon ovaj put izveo na žalost nismo saznali. No, čekao nas je još bogati program narednih dana...

Da ne duljim na kraju prvog dana s nekim ozbiljnim zaključcima, unatoč burnim problemima, Terraneo je, unatoč malim propustićima (vjerojatno uzrokovani i burom), uspješno lansiran i terapijska ekipa je odisala zadovoljstvom kao da smo i sami bili dijelom organizacije.
[ @ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011 ]

@ Terraneo festival, Šibenik, 09 > 13/08/2011   © Saša Huzjak

Terraneo festival @ Šibenik, 09 > 13/08/2011.

terapija // 15/08/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

REBEL STAR @ Močvara, Zagreb, 07/03/2024

| 08/03/2024 | pedja |

>> opširnije


cover: Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

Cryptopsy, Atheist, Serpentslain, Almost Dead @ Močvara, Zagreb, 05/03/2024

| 08/03/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

Yann Tiersen@Tvornica ZG 05/03/2024

| 07/03/2024 | mario m. |

>> opširnije


cover: Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

Monsieur Doumani i Dunjaluk @ Močvara, 01/03/2024

| 04/03/2024 | dora p |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*