home > koncert > Stop making sense festival @ The Garden, Petrčane, 12.-14.08.2011.

kontakt | search |

Stop making sense festival @ The Garden, Petrčane, 12.-14.08.2011.

Ne znam za vas osobno, ali, unatrag par godina, mjesto Petrčani bilo je autoru ovih redaka poprilično nepoznat pojam. Priznajem da se ovdje ne radi o osobi koja je uobičavala svoj dragocjeni godišnji odmor provoditi negdje uz Jadransku obalu. Štovise, da budem do kraja iskren, radilo se o osobi otuđenoj od prirode, koja je vrijeme na moru zamišljala kao nezainteresirano roštiljanje na suncu, tiskanje u plićaku i pomalo generički provod u ispodprosječnoj diskoteci - dosta potrošenih novaca, dosta alkohola i premalo sadržaja, barem onog tipa koji bi njega posebno zanimali. U potrazi za sadržajem, taj frajer se zanosio vrevom europskih gradova, backpackingom i velikim glazbenim festivalima. Formula je bila prilično jednostavna : daj mu pozornicu i dobar line-up, daj mu slatkorječivi soundsystem i beat na koji može plesati... a odmarat će se već jednom kad umre.

U tih par godina promijenilo se puno toga. Sadržajni vakuum je postao stvar prošlosti, a reputacija naše obale kao neiskvarene Ibize 80-ih gotova stvar. Posebno mjesto u toj priči imaju baš Petrčani.
[  ]

  © Maja Milich

Profiliranje Petrčana kao klupski zanimljive lokacije započinje 2006-te, kada britanska ekipa odgovorna za zadarski lounge bar Garden, odlučuje proširiti ponudu svog branda organizacijom intimnog boutique festivala na prostoru hotela Pinija. Smješten na minijaturnom poluotoku,tik uz more, u finom hladu stoljetne borove šume, kompleks se pokazuje idealnim mjestom za organizaciju ovakvog tipa priredbe. Prostor sačinjava noćni klub Barbarella i dvije open-air pozornice: centralna festivalska arena namijenjena live nastupima bendova i headliner dj-a te prostrana drvena platforma uzdignuta neposredno nad morem, tzv. Tiki Beach Bar terasa.
[ The main floor ]

The main floor   © Maja Milich

Odlučujući se za eklektičan izbor izvođača i pretpostavljajući kvalitetu komercijalnom aspektu, The Garden festival je ubrzo postao atraktivna i prepoznata glazbena manifestacija s izvjesnom kužerskom karizmom u redovima klupski orijentirane publike.

Tijekom posljednjih par godina, na istom prostoru zaživjelo je još nekoliko festivala u organizaciji različitih, redom britanskih promotora. Pored Gardena, navedimo i Electric Elephant, Soundwave, Sunce Beat, te poslijednji među njima Stop Making Sense, kojeg smo pohodili ovom prilikom.

Ispali iz busa koji nas je doveo s Teranneo festivala u Šibeniku, stižemo taman na vrijeme kako bi prisustvovali večernjem programu prvog dana.

Za razliku od ostalih festivala, SMS je ove godine bio isključivo orijentiran na nastupe DJ izvođača. Program prve večeri obuhvatio je Bridging The Gap kolektiv u sklopu kojeg su nastupili Paul Pre, Tropics i Mosca, londonski klupski program Need2Soul kojeg su predstavili Jerome Sydenham, Patrice Scott i Nick Agha te utjecajni Deviation radio show koji je ugostio hvaljenog londonskog producenta Sam Shepard-a (aka Floating Points) i njegovu vokalnu pratnju Fatimu, nizozemskog post-dubstep pionira Martyna i samog selektora ove BBC Radio 1 emisije Benji B-a.
[ Floating Points w. Fatima ]

Floating Points w. Fatima   © Maja Milich

Donekle očekivanom podjelom karata, Deviation je dobio prostor na glavnoj festivalskoj pozornici, Bridging the Gap se predstavio na Beach Bar pozornici, a Need 2 Soul je našao svoje mjesto u noćnom klubu Barbarella.

Dijelom zbog veće upućenosti u dosadašnji rad izvođača, a dijelom zbog inercije, odlučili smo se veći dio vremena provesti ispred glavne pozornice, gdje je oko 19:30 svoj nastup započeo Floating Points.
[ Floating points w. Fatima ]

Floating points w. Fatima   © Maja Milich

Floating points je beat wizard,forward-thinking glazbenik poznat po bogato uslojenim aranžmanima i sklonosti eksperimentiranju. Njegov rad seže od leftfield remixeva za Little Dragon preko čvršćeg klupskog zvuka koji evocira 2-step/dubstep produkciju do nedavno okupljenog 13-članog Floating Points Ensemble-a gdje prakticira svoju ljubav prema orkestracijama i živim instrumentima. U posljednje vrijeme, ovaj svestrani glazbenik, inspiraciju značajnije crpi iz house ritmičnih obrazaca što se dalo primjetiti i u njegovom 1,5 satnom SMS setu. Unatoč snažnom uplivu tehnologije, puštanje s vinila je fetiš kojeg se značajan broj današnjih dj-a ne želi odreći, a u njihov red spada i Floating points. Kolekcionarska strast i nerijetko pažljivije promišljanje seta ovdje se pretpostavlja praktičnosti, prostoru za improvizaciju i širini selekcije na kakvu je navikao moderan digitalno orijentiran dj. Setu koji je dijelom bio ukorijenjen i u jazzu, soulu i ponekom rare groove single-u, to je dalo dodatan šarm autentičnosti. Kao moment koji ce mi najduze ostati u pamćenju, izdvojio bih katarzičnu You Gotta Have Freedom od Build An Ark.
[ Fatima ]

Fatima   © Maja Milich

Kroz čitav set, Fatimina vokalna suradnja bila je vrlo ugodna, ali pomalo diskretna i ne otkriva u potpunosti sav talent koji ova mlada londončanka ima za ponuditi. Radoznale među vama upućujem na njen Follow You EP, čiju produkciju potpisuje upravo Floating Points. Iako je započeo svoj nastup pred auditorijem koji se, u tim trenucima, tek počeo formirati, Floating Points je privukao pažnju prisutnih i ugrijanih tabana ih prepustio svom nasljedniku Martynu.
[ Martyn ]

Martyn   © Maja Milich

Martyn je Nizozemac, trenutno nastanjen u Washingtonu. Originalno d'n'b producent, planetarni ugled priskrbljuje svojom vizijom dubstep zvuka koju gura prema techno i house horizontima, stvarajući dubok i na trenutke mračan koktel bass muzike. Kao dj, Martyn je vrlo ozbiljan i fokusiran izvođač čija je komunikacija s publikom za vrijeme nastupa, pa čak i ona vizualna, svedena na minimum. Neovisno o tome, njegov osjećaj za atmosferu i tehnička izvedba zaslužuju svako poštovanje. I kad ne pušta ploče bliske svom producentskom radu, Martyn uspjeva stvoriti sličan ugođaj, kreirajući prepoznatljiv stil kojega mi ne preostaje opisati nikako drugačije nego kao "martinovski".
[ Martyn ]

Martyn   © Maja Milich

Žanrovski gledano, prvi dio seta sačinjavala je kompaktna selekcija pretežno čvršćeg 4/4 zvuka s uplivima old-school i acid house-a. I dok je prvi dio seta bio nešto suzdržaniji, pomalo ukalupivši plesače, drugi je dinamičniji i glazbeno raznovrsniji, što je publika objeručke prihvatila. Našlo se tu mjesta i za senzualni 2-step komad "Messages" Viktera Duplaixa i Critical Pointa, pa čak i za klupski edit 80s hita "Glamorous Life" Sheila-e E. Publika je Martynov nastup nagradila pljeskom, a na kraju smo dobili i njegov dugoočekivani osmijeh :)

Između nastupa Martyna i Benji B-a, htjeli smo poslušati mladog i perspektivnog producenta Moscu pa smo na trenutak otišli prema Tiki Beach Bar-u.

Od glavnog stage-a do beach bara dolazi se u troskoku - kao i ostalo u kompleksu, sve je na dohvat ruke. Drveni ponton iznad mora bio je ugodno popunjen. Svi elementi za poslovično zavodljivu Tiki fotografiju bili su na mjestu : daske su se blago povijale pod tijelima i podrhtavale pod pritiskom snažnog subwoofera, s mora je stizala lagana svježina, a mjesec je budno nadzirao situaciju. Jedino Mosca nije ponudio selekciju kakvu smo priželjkivali pa smo se vratili na glavni stage. Da budemo potpuno pošteni prema mladiću iz Londona, nismo se niti zadržali dovoljno dugo za objektivnu ocjenu, ali to je standardno prokletstvo festivala s kvalitetnim preklapajućim programom - ako ispališ dvije stvari koje nestrpljivom posjetitelju ne legnu, sklon je proslijediti dalje. Da je jedna od njih bila i Moscin Tilt Shift, ostali bi.
[  ]

  © Maja Milich

Počevši negdje oko pola 12, Benji B je ispred sebe imao već vrlo dobro raspoložene plesače čiji se broj dodatno uvećao za povratnike s večernjeg boat partija.
Ovaj mladi dj nije nepoznanica na ovim prostorima - uz činjenicu de je stalni gost festivala na Jadranu, pamtimo i njegov nastup u Aquariusu 2007-e u okviru Kontrapunkt večeri. Krilatica iza njegove radio emisije je soulful underground i to je upravo ono što se od njegovih setova može i očekivati - žanrovski neopterećena selekcija uz često prisutnu emocionalnu komponentu. Ovisno o prigodi, njegovi nastupi nude široku paletu glazbenih izričaja : od dobro čuvanih soul i funk bisera, preko alternativnog hip hop beata J-Dille i Madliba, do broken beata 4 hero, dubstep futurizma Joy Orbisona i kvalitetnog organičkog housea Afefe Ikua i Osunladea. Baš kao i njegovi prethodnici, Benji je svoj večerašnji nastup bazirao upravo na potonjem.
U setu u kojem je dominirao house istakao se sjajan Osunladeov singl "Envision", a dobrodošao odmak napravili su Bugz In The Attick sa svojom broken beat obradom "In My Bed" Amy Winehouse, što je izazvalo oduševljenje u publici.
[ Benji B ]

Benji B   © Maja Milich

I tada je gotovo !

Upravo činjenica da sav program na otvorenom mora stati do 1 h u noći, možda je i najveće razočaranje festivala u Petrčanima. Iako se glazbeni program nastavlja u diskoteci Barbarella, na rasprodanim festivalima kakvi su bili ovogodišnji Soundwave ili Garden, redovi za ulazak su prilično dugački i čekanje može potrajati. To je uz pretpostavku da se ne nalazite među onim revnim i proaktivnim koji će svoju kartu osigurati dovlačeći se do ulaza još u ranim popodnevnim satima. Nama ostalima preostalo bi cuganje, druženje i izležavanje po brojnim festivalskim klupicima i madracima, što također ima svoje čari. Uostalom, ambijent je ugodan i šank radi, a ostalo je prepušteno vašoj mašti.

S obzirom da je ovogodišnji SMS bio daleko od rasprodanog, te noći nismo imali problema ući u klub. Barbarella je zanimljiv prostor, kružnog oblika koji svojim retro interijerom priziva pomalo psihodeličan kitsch duh 70-ih. Ako je futurizam kakvog su ga zamišljali prije 40 godina vaša šalica čaja, a narančasta vaša boja, uživali bi ste ovdje! Iako je deep&tech-house set Patrice Scotta obecavao kvalitetu, naša Terraneo avantura je počela uzimati svoj danak i dali smo se na počinak, uz dužno poštovanje Need2Soul kolektivu.

(Dodajmo još da, infrastrukturno, festivalski prostor nudi dugačak šank, wine i cocktail bar, kutak za brzu ishranu i sasvim dovoljan broj kemijskih wc-a, što zadovoljava sve osnovne potrebe većine posjetitelja.)

Budući je često pitanje po povratku s koncerata - kakav je bio sound, kako ne bih ostao dužan, napomenut ću da je za festivalske decibele odgovoran sjajni Funktion One razglas, poznat po svom čistom i prirodnom zvuku. I dok je zvuk na beach baru čista 5-ica, zvučna slika pred glavnim festivalskim prostorom pati od izvjesnih neujednačenosti; prvenstveno se to odnosi na kružni plesni podij ispred same dj sjenice. Međutim, čim se izdignemo iz pomalo ulegnutog prostora, problemi nestaju i postaje jasno da je Funktion One u stanju iscijediti i posljednju kap miline iz vaše omiljene pjesme. (Nekako ispada da je za doživljaj zvuka kao i za nekretnine bitna lokacija, lokacija i opet lokacija.)
[  ]

  © Maja Milich

Drugi dan smo učinili nešto što bi u pravilo trebali raditi puno češće kada su festivali u Petrčanima u pitanju - posjetili smo festivalski prostor u vrijeme popodnevnog programa. Ako se tamo zateknete u toku dana, na raspolaganju vam je kupanje, sunčanje, izležavanje u hladu, odbojka na pijesku i naravno nezaobilazni glazbeni program. Kako je većina posjetitelja u laid-back izdanju i muzika prijateljski prati takvo raspolozenje - s glavnog stagea ljulja nas reggae u maniri Culture i Bob Marleya, a s beach bar-a Prince i Bill Whiters. Ako ste oduvijek tražili festival s wellness komponentom, na pravom ste mjestu. I nitko vam neće naplatiti ležaljku standardnih jadranskih 50 kuna.
[ The Beach stage ]

The Beach stage   © Maja Milich

Kratko napunivši baterije, zaputili smo se prema onome čemu smo se najviše veselili te večeri.

Ne znam da li je to izmišljotina festivala na Jadranu, ali boat partiji su ubrzo postali najdraža festivalska atrakcija za koju karte redovno nestaju i puno prije početka događaja. U pravilu, na rasporedu su dva isplovljavanja dnevno u trajanju 4 sata. Prva vožnja započinje u ranim popodnevnim satima, u 14, za one hrabrije, s manjim mamurlukom od prethodne noći, a druga u smiraj dana, u 19, prikladnija za one kojima je za puni plesni doživljaj potrebno i malo noćne scenografije. Plovi se na klasičnom jadranskom 2-etažnom drvenjaku kojeg su organizatori dovitljivo nazvali Argonaughty.
[  ]

  © Maja Milich

Večernji brod, na koji smo se susretljivošću organizatora imali privilegiju ukrcati, isplovio je pod zastavom Deviation radio show-a . Uz bok Benji B-u nastupili su jučerašnji partneri Floating Points & Fatima, MC Judah i mlada DJ-ica u usponu Moxie. a koncepcija je bila puštanje leđa-o-leđa, naizmjence po par stvari.
[ Benji B & Floating points ]

Benji B & Floating points   © Maja Milich

Glazbeno putovanje otvorio je red mekših soulful standarda poput sastava Maze ili Messages from the stars Rah Band-a.
[  ]

  © Maja Milich

Kako to obično biva, plesači su isprva stidljivo odmjeravali plesni prostor, otpijali svoje prve gutljaje i hvatali zalet za nešto što će se ubrzo pretvoriti u punokrvni plesnjak na otvorenom moru. Svaka nova rotacija dj-a, nudila je novu priču. Od jazzy breakdowna Soho u izvedbi Hot Music preko najdubljeg house vajba Pepe Bradocka ili Musaria mixa Larry Hearda do 2-step sing-along himne Crazy MJ Colea, atmosfera je zavela i one među nama kojima ovakvi ritmovi nisu prvi glazbeni izbor. Do trenutka kada je Moxy pustila Crystal Waters i Reckless With Your Heart nezaobilaznih Azari&III , početne suzdržanosti nije bilo ni u tragovima : neudobne pete bačene se u stranu, ruke visoko u zrak, a, do tada, samozatajna Fatima mamila aplauze svojim plesnim umijećem. Pomalo neprimjetno, brod je već doplovio do Zadra i počeo se vraćati nazad .
[ MC Judah ]

MC Judah   © Maja Milich

Pri samom su nas kraju, Mc Judah i Benji B sigurno priveli u luku r&b klasicima Heard It All Before Sunshine Anderson i lukavo odabranom Rock The Boat Aliyaahe, što je popraćeno gotovo jednoglasnim zbornim pjevanjem i dugim obostranim aplauzom.
[ Boat party last song ]

Boat party last song   © Maja Milich

Kada bih trebao odgovoriti na pitanje što je meni osobno učinilo boat party vrijednim hype-a, morao bih nabrojati gotovo sve čega se u ovom trenutku mogu sjetiti : ambijent starog drvenjaka, mediteran, ples u nepredvidljivom ritmu valova, osjećaj avanture. Ali prije svega muzika. Spontanost i kemija medju dj-ima. Neposredni kontakt s publikom. Onaj sjajan trenutak kad osjetite da svi dijelite istu energiju i ljubav prema ritmu i emociji.

Jedina stvar koja nas je ostavila pomalo u negodovanju je naprasno gašenje muzike od strane odgovorne osobe u kontrolnoj brodskoj kabini, ravno u 11 i prije isteka poslijednje stvari, ali to već vjerovatno ima veze s nekim striktnim dogovorom s lokalnim vlastima. (Ok, i čekanje na redu za wc bi moglo biti nešto kraće.)

Noć je još uvijek bila mlada, ali s obzirom da je naš pomalo autodestruktivan plan uključivao hvatanje ponoćnog autobusa za Zagreb, priveli smo još jednu Petrčane priču svom kraju i ostavili druge da uživaju u nastavku festivalskog programa.

Poslijednjeg dana, nudio se nastup legendarnog newyorkškog programa Body&Soul, a house trojac : Francois K, Joe Clausell, Danny Krivit sigurno je i dodatno podigao profil ovog festivala.

Zamišljen skromnije nego ostali festivali u Petrčanima i zakazan kao poslijednji u nizu, SMS festival je u svojoj drugoj godini postojanja privukao oko 700 posjetitelja, što se na prostoru kapaciteta 2000 ljudi pokazalo kao minimum dovoljan za održavanje osjećaja kakve-takve ugodne posjećenosti. Posjetitelji su mahom bili Britanci, uz šačicu nas iz Hrvatske koji se i inače viđamo na takvim događanjima. Uz blago niže cijene pića i mogućnost kupovine karate za pojedinačne dane , možda se i to promijeni u nekoj bliskoj budućnosti. Na kraju krajeva, druženje s partijanerijma s Otoka pokazalo se kao ugodno iskustvo i, iako ih pri masovnim izletima u inozemstvo zna pratiti određena reputacija, možda baš ovdje u Petrčanima, po riječima novinara magazina Mint, i ta kultura doživljava svoju renesansu.

Glazbeno gledano, SMS nije razočarao, iako se ne možemo oteti dojmu da je većina dj-a koje smo imali prilike gledati igrala pomalo na sigurno, pretpostavljajući house izričaj nešto abstraktnijem i polomljenijem diskursu na koji smo navikli u njihovim radovima. Međutim, to je vjerovatno u ciljanom duhu SMS festvala i u skladu s očekivanjem većine publike, a prilika za prezentiranje njihovog alter ega stiže već na ovogodišnjem Outlook festivalu gdje nastupaju gotovo svi izvođači kojih smo se dotakli u ovom osvrtu.

Gledano kroz ukupan dojam, festivali u Petrčanima su za svaku preporuku. Rijetko gdje se može naći tako opuštana atmosfera uz tako respektabilan izbor zvođača, tako dobro opremljen prostor uz kristalno čisto more i nanedjebivi zalazak sunca. Ovo su jedni od onih rijetkih festivala na kojima je moguće i odmoriti se.
Kada uvidite s koliko superlativa Britanci doživljavaju našu obalu, vrati se i vama pomalo potisnuti respekt, a posebno se to odnosi na ignorantnog frajera iz prvog odlomka. On je do danas, poučen iskustvom prethodnih godina, postao gotovo religiozan, skupljajući jadranske festivale poput pokemona. I po svemu sudeći, this time next year, he's gonna get them all.

nesho // 10/09/2011

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*