home > koncert > ZLATNA KOOGLA @ Kuglana2, Koprivnica, 9 > 11/4/2004

kontakt | search |

ZLATNA KOOGLA @ Kuglana2, Koprivnica, 9 > 11/4/2004

Intro?

Baš kao što je prije par godina pokrenuta novinarska rock glazbena nagrada "Crni mačak" jer su njezini pokretači smatrali da jedina diskografska nacionalna glazbena nagrada "Porin" ne pokriva dovoljno njihovo područje djelovanja, čini mi se da je isti kamen pokretač bio i vodilja ekipi skupljene oko koprivničke Kuglane 2 i njezinog dobrog duha Anđelka Jurkasa (www.dopmagazin.com). Naime, kako se ističe na službenom siteu ove godišnje klupske nagrade (www.zlatnakoogla.com), "stvarno glazbeno stanje nacije, ma koliko bile potrebne takve nagrade, nije onakvo kakvim se prikazuje. Organizatori žele, pod svaku cijenu, "glamurom" oporaviti scenu. Osim toga, nagrade se dijele po raznim, ne uvijek jasnim kriterijima.". I zato su oni na scenu donijeli još jednu nagradu, i to neovisnu bilo od kritike bilo od diskografa (o tome malo kasnije), koja osim nagrađivanja onih za koje glasačko tijelo misli da zaslužuju, ima i funkciju poticanja razvoja klupske mreže u Hrvata. Hvale vrijedan potez, ako se mene pita.

Da se vratim sada na onaj pridjev neovisna nagrada; naime, glasačko tijelo Zlatne Koogle i Zlatnog Roogla (o njemu nešto kasnije) je podijeljeno na čak 4 jednakovrijedna dijela. Njega čine novinari, diskografi, sami nominirani izvođači te publika koja je svoje glasove mogla podjeliti na webu tijekom ožujka mjeseca do kad je glasanje za najbolja i najgora ostvarenja u protekloj godini na domaćem i stranom terenu trajalo. Da, dobro ste pročitali, Zlatna Koogla (i brat joj Rooglo) nije se zaustavilo samo na domaćoj sceni već je to diglo i na internacionalnu razinu.

Petak?

Cijeli događaj, sa željom autora prerastanja u "glazbeni Motovun", je trajao 3 dana u jednom od trenutno najvažnijih klubova u HR, koji je u godinu i pol pokazao ne samo kako se neke stvari rade, već i da se one uopće mogu napraviti (kako je zgodno primjetila jedna novinarka Radija 101). Petak je bio namijenjen stranim nominacijama za Kooglu i Rooglo i to u velikom broju kategorija. E, pa sad je i dobar trenutak da se kaže nešto i o ideji Zlatnog Roogla - sam organizator ističe da "namjera Zlatnog Roogla nije obezvrijediti "dobitnike" i njihov rad već ih stimulirati da u nastavku djelovanju imaju u vidu mišljenje dijela javnosti (skupljenog kao glasačko tijelo Zlatne Koogle) koje je o dotičnim izvođačima imalo negativno mišljenje i nije ih percipiralo u skladu s njihovim očekivanjima." Osobno smatram da u ovoj zemlji u kojoj se glamur potencira do besvijesti, dok je u isto vrijeme puko preživljavanje jedno od svakodnevnih talenata koji svatko od nas mora posjedovati, glazbena verzija u svijetu poznate (i priznate) "Zlatne maline" itekako potrebna. Nek se čuje da se ne slažemo svi da se neki izvođači smatraju ultra zvijezdama i vrte na TVu, dok od kvalitete nemaju ni K. Iako to njih vjerojatno ne jebe ni 5%, jer za bavljenje glazbom na njihov način često nije uopće bitan talent već nešto šuškavije, nek se zna.

No, da se mi ipak vratimo na petak i inozemne nominacije. Nažalost, bez stranih izvođača iznenađenja o kojima se nešto šuškalo (a poznavajući ekipu koja ja u "mali klub u provinciji" dofurala imena poput New Bomb Turks ili Ez Rollers, vjerujem da je tu bilo i više od praznih priča), petak je protekao kao fino zagrijavanje u centralni dan manifestacije. Nominacije su se vrtile na zidovima, napravljene profesionalno, baš kao na nekoj veeelikoj nagradi, spotovi nagrađenih su se vrtjeli na 3 video zida, sve u svemu vrlo fino i vrlo profesionalno. A dobitnici su pobrojani u nastavku...

ZLATNA KOOGLA (Inozemni)


ALBUM GODINE
Elephant - WHITE STRIPES (V2/Dallas)

PJESMA GODINE
Hey Ya - OUTKAST

VIDEOSPOT GODINE
Can't Stop - RED HOT CHILI PEPPERS

DUO/GRUPA GODINE
WHITE STRIPES

PJEVAČ GODINE
DAVID BOWIE - Reality (Sony/DOTC)

PJEVAČICA GODINE
BEYONCE KNOWLES - Dangerously In Love (Columbia/Sony/Menart)

NOVI IZVOĐAČ
THE RAPTURE

PRODUCENT GODINE
DFA ("Echoes" - THE RAPTURE)

DJ GODINE
DJ SHADOW

WEB SITE GODINE
WHITE STRIPES www.whitestripes.com

KONCERT (inozemnih izvođača u RH) GODINE
MASSIVE ATTACK (Zagreb, Šalata)

POP ALBUM GODINE
Life For Rent - DIDO (Arista/Menart)

ROCK ALBUM GODINE
Elephant - WHITE STRIPES (V2 / Dallas)

PLESNA GLAZBA ALBUM GODINE
Tour De France Soundtracks - KRAFTWERK (Astralwerks/Dallas)

HIP HOP/RAP ALBUM GODINE
Black Album - JAY Z (Roc A Fella/Aquarius)

R'N'B/SOUL/FUNK ALBUM GODINE
Worldwide Underground - ERYKAH BADU (Motown/Aquarius)

INDIE/ALTER ALBUM GODINE
Echoes - THE RAPTURE (Mercury/Aquarius)

SOUNDTRACK GODINE
KILL BILL, VOL.1

LIVE ALBUM GODINE
COLDPLAY - Live (EMI/Dallas)

KOMPILACIJA GODINE
JOHNNY CASH - Unearthed (American Rec/Aquarius)

ZLATNO ROOGLO (Inozemni)

ALBUM GODINE
Justified - Justin Timberlake (Sony/Menart)

PJEVAČ GODINE
Justin Timberlake

PJEVAČICA GODINE
Avril Lavigne

DUO/GRUPA GODINE
Him

VIDEOSPOT GODINE
All The Things She Said - T.A.T.U.

Subota?

Glavni dan je ipak bio subota kada je i nastupalo 10tak bendova. Kako sam i sam sudjelovao u volonterskom dijelu organizacije koji se brinuo da sve teče prema planu & programu, moje viđenje svega se ipak razlikuje od onog posjetitelja koji je uživao gledajući bendove ispred stagea (naime, ja sam ih veliku većinu vidio s leđa). Baš zato se moj prikaz neće previše bazirati na opisu svirki tih grupa (svi su nastup odradili profesionalno i uzrokovali očekivanu reakciju publike (ENI i Hladno pivo npr.), a ono što je mene oduševilo su neki bendovi koje sada prvi put čuh / vidjeh uživo - prvenstveno su to odličan DJ No Name No Fame, jako dobri hip-hoperi Tremens, žestoki i fakat dobri The Babies, te ludi do boli Zvonko i GUZK), već ću skroz ukratko opisati zašto mislim da je Zlatna Koogla bila stvarno izniman događaj. Naime, a to su potvrdili što novinari što izvođači s kojima sam imao prilike razgovarati ili čije izjave vidjeh u medijima, organizacijski je posao izveden 5+. Svaki bend je imao svoju hostesu koja je bila zadužena za njihov komoditet kao i za njihovo pojavljivanje na stageu na vrijeme što je u konačnici dovelo do toga da ne samo da se satnica ispoštovala do kraja (što je zbog određenih razloga bilo užasno bitno), već su zadnji bendovi počinjali i sa par minuta prednosti! Dokaz da se može...

Isto tako, dokaz je i da postoji publika koju takva glazba zanima (OK, neki su došli samo zbog Piva, ali to je bila jedinstvena prilika vidjeti neke od naj stvari koje vrijede na domaćoj sceni na jednom mjestu) i kojoj nije problem potegnuti par 100tina kilometara na taj jedinstveni tulum (pod uvjetom da je nabavila kartu na vrijeme, jer su one nestale još i prije nego su se zapravo pojavile). Baš kao što smo mi nekad kao klinci išli na Fijuje Brijuje i slične (puno veće) manifestacije u Metropolu.

Uglavnom, pobjednici u domaćoj kategoriji su:

ZLATNA KOOGLA (Domaći)

ALBUM GODINE
Šamar - HLADNO PIVO (Dancing Bear)

PJESMA GODINE
Alles Gut - THE BEAT FLEET

DUO/GRUPA GODINE
HLADNO PIVO ("Šamar"), Dancing Bear

PJEVAČ GODINE
MANCE ("Melodije sobe i predsoblja"), Zvuk Močvare

PJEVAČICA GODINE
TAMARA OBROVAC ("Sve pasiva"), Cantus

DEMO/INDIE/NADA/NOVI IZVOĐAČ GODINE
NO NAME NO FAME - s/t (electronic),

KONCERT GODINE
EDO MAAJKA I LEKSAURINI

VIDEOSPOT GODINE
Porculan - PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS (Mauricio Ferlin)

PRODUCENT GODINE
PAVLE MIHOLJEVIĆ i JURA FERINA ("Drveće i rijeke" - PCVC)

DJ GODINE
DJ FRX - Kristijan Frković

WEB SITE GODINE
PIPS CHIPS & VIDEOCLIPS www.pipschipsvideoclips.com

I.TOUCH KOOGLA - Nagrada za poseban doprinos razvoju klupske scene: KSET

ZLATNO ROOGLO (Domaći)

ALBUM GODINE
Četiri asa - 4 ASA (Memphis)

PJESMA GODINE
Radio Dubrava - PRLJAVO KAZALIŠTE

PJEVAČ GODINE
MARKO PERKOVIĆ - THOMPSON

PJEVAČICA GODINE
SUPER SILVA

DUO/GRUPA GODINE
4 ASA

DEMO/INDIE/NADA/NOVI IZVOĐAČ GODINE
JACQOUES HOUDEK (disco pop)

KONCERT GODINE
4 ASA

VIDEOSPOT GODINE
Na krilima ljubavi - JACQUES HOUDEK (Tomislav Pović)

PRODUCENT GODINE
BORIS ĐURĐEVIĆ ("Dolazi oluja" - Colonia)

DJ GODINE
DJ KRMAK

WEB SITE GODINE
JOSIP KATALENIĆ www.josip-katalenic.com

Nedjelja?

Iako zamišljena kao chill out večer, nedjelja je donijela krcatu Kuglanu koja se zabavljan do fajrunta, znajući da se u ponedjeljak ne radi. Krasno, ali ja više nisam imao snage...

Outro?

Prva godina je odrađena genijalno, za nadati se je samo da će Zlatan Koogla opstati i da se neće institucionalizirati na način da pokopa sama svoju ideju. Duboko vjerujem da neće. Sve u svemu, kada se podvuče crta, zaklučak se, parafrazirajući način dodjele nagrada, sam nameće: DADADADADADA AND THE WINNER IS: ZLATNA KOOGLA!!!

sale // 13/04/2004

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*