home > koncert > Coma Stereo @ Pekarna, Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 17/02/2012

kontakt | search |

Coma Stereo @ Pekarna, Dvorana Gustaf, Maribor (SLO), 17/02/2012

Imam tu sreću da osobno dobro poznajem bend Coma Stereo tako da si njihov novi, treći studijski album "1000 mest" (u prijevodu "1000 gradova") vrtim već više od mjesec dana prije službenog izlaska. Htio sam napisati i recenziju albuma ali me kolega Durden preduhitrio tako da ću ovdje u uvodu samo zaključiti kako je novi album zbilja odličan i predstavlja ponovni korak naprijed za jedan od rijetkih bendova iz naše šire regije (da ne kažem bivše juge) koji zbilja imaju neki svoj zvuk i odlične autorske pjesme. "1000 mest" svoje zvučne izvore dijeli sa prijašnjom "Transgalaktikom" ali je puno kompaktniji, pjesme su kratke (uglavnom između 3 i 4 minute) te se strukturom album sasvim približio "pop" formi. Ako je "Transgalaktika" lutanje po svemiru, "1000 mest" je lutanje po gradovima i poljima čudne i nepoznate planete koju njeni stanovnici zovu Zemlja.
[ Coma Stereo ]

Coma Stereo   © Danijela Kičić

Osim što se novi album okrenuo kompaktnijim strukturama pjesama i slovenskom jeziku bend je s novim album našao i izdavača, ljubljansku Kapa Records koji na "lageru" imaju vrlo zanimljive bendove od kojih ste vjerojatno čuli za East Rodeo, Overflow, Moveknowledgement ili We Can't Sleep At Night. Pretpostavljam da su članovi benda i sami osjetili da bi novi album uz konkretniju potporu i distribuciju malo veće izdavačke kuće mogao naći svoj put do uha šire publike.
[ Coma Stereo ]

Coma Stereo   © Danijela Kičić

Zato smo ih u petak 17.2. i imali priliku čuti u Gustafu u Mariboru, dan nakon što su na prvoj koncertnoj promociji albuma dobrano napunili Gala Halu (Metelkova) u Ljubljani. Unatoč relativno kasnom početku koncerta u 22:30h dvorana Gustaf je bila lijepo popunjena, a publika i više nego dobro raspoložena (jedino sram neka bude one "kulere/alternatifce/intelektualce" koji su unatoč zabrani pušili u dvorani).
[ Coma Stereo ]

Coma Stereo   © Danijela Kičić

Zvuk u klubu je bio dobar iako mi se čini da su Coma Stereo definitivno dosegli fazu u kojoj bi live zvučali još bolje kada bi uspjeli naći vlastitog tonca koji bi dobro poznavao pjesme i točno "ride-ao" instrumente na mix pultu.

I samim nastupom su Coma Stereo pokazali što mi se toliko sviđa u njihovoj glazbi. Unatoč činjenici da se radi o promociji novog albuma i da su nove skladbe kraće i dinamičnije bend je nastup započeo atmosferičnom pjesmom s prošlog albuma te su se tijekom cijeloga koncerta izmjenjavale brze i nabrijanije stvari sa dobrom dozom sporijih "transgalaktičnih" pjesama. Da se radi o drugačijem bendu govori i činjenica da su prijelazi između pjesama uživo često neprekinuti tako da se jedna pjesma jednostavno "prelije" u drugu.
[ Coma Stereo ]

Coma Stereo   © Danijela Kičić

Iako se radi o mladom bendu koji ne živi od glazbe njihova uvježbanost i zvuk su na profesionalnom nivou. Od metronomskog bubnjanja Domena Repnika, preko nevjerojatno melodičnog i razigranog (zvučno, ritmično i melodijski) basa Marka Šireca, pa do melankoličnih i iznimno atmosferičnih sint linija Saše Stamatovskog te odličnih, stalno mijenjajućih gitarskih linija Tomaža Kureža čiji se prepoznatljiv i osebujan glas u pjesmama sve više čuje i zbilja odlično paše njihovoj glazbi.

Bend je svirao nešto više od sat vremena i na kraju spontano i zasluženo bio pozvan na bis kojim su glasno u krešendu završili mariborsko predstavljanje nove ploče (koja je i uistinu vinilna ploča) i najavili da već slijedeći dan kreću na manju europsku turneju koja će ih otpeljati skroz do Nizozemske, Njemačke, Češke, Italije... Ako dođu u vašu blizinu (na ovoj ili budućim turnejama) toplo preporučam da ih odete poslušati!
[ Coma Stereo ]

Coma Stereo   © Danijela Kičić

dario jazbec hrvatin // 19/02/2012

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*