home > koncert > MERCURY REV @ Univerzalna sala, Skopje, 10/06/2005

kontakt | search |

MERCURY REV @ Univerzalna sala, Skopje, 10/06/2005

Kao mali teaser za sutrašnji koncert genijalnih Mercury Rev, prikaz njihovog ovogodišnjeg koncerta iz Skopja, iz pera našeg neumornog Filipa!
[  ]


All is dream

I'll tell you a secret, I'll sell you my secret for a song,
Some day I'll tell you and take you back home where you belong..


Znam da je bio kraj travnja. Surfao sam na sajtu Mercury Rev-a. Meni jako dragog benda. Ma... koji jako dragi? Bend koji definitivno ulazi u moj osobni top5! Na sajtu bili su objavljeni gradovi koje posjetiti će tijekom svoje europske turneje. Pomislio sam kako bi bilo super kad bi svirali negdje u blizini... Solun? Možda Sofija? Kad ono... 10 June - OFF Festival, Skopje, Macedonia. U prvom trenutku djelovalo je tako nestvarno. Kao najljepši san koji sanjaš sa osmjehom na licu. Tu lijepu vijest odmah sam spodjelio sa prijateljima. Heeeeej.... pa Mercury Rev dolaze u Skopje! Naravno, nitko mi nije vjerovao. Dobro, nisam ni ja bio 100% siguran jer sve je to bilo tako nerealno. Nisam bio siguran čak ni kad sam kupio kartu. Kao da smo se ja i cijelo moje okruženje bili preselili u nekom ludom sajnsfikšnu.

Došao je i deseti dan šestog mjeseca. U Univerzalnoj sali sam bio trideset minuta prije početka koncerta. Prvo sam potražio štand gdje su se prodavali majice i diskovi. Prošle godine na koncertu Spiritualized-a sam fulao majicu, pa nisam htio da se to dogodi i ove godine. Kupio sam si crnu Deserter ' s Songs majicu sa tekstom pjesme 'Holes' na leđima. Popio jedan hladan Heineken i ušao u sali. Naravno, zauzeo sam mjesto u prvom redu. Sala nije bila puna. Skopje je dobilo jednu veliku šamarčinu. Nije napunilo salu na koncertu Mercury Rev-a! Šteta za organizatora, al super za mene. Nije bilo fejkera. Samo oni ljudi koji istinski vole ovaj bend i uživaju u pjesmama koje ovaj bend radi. Osjećao sam se ko da sam na nekom privatnom party-ju na kojem svira Mercury Rev. Prava privilegija.

Kako bi smo odmah postavili stvari na svoje mjesto, još jednom moram napomenuti da su mi Mercury Rev jedan od omiljenih bendova i da je jako teško napisati objektivno ovaj tekst.

Ovo je bio najbolji koncert koji je moji grad ikada doživio. Koncert koji je postavio nove standarde u skopskom koncertnom životu. Sound je bio izvanserijski, nešto nezamisljivo za Skopje. Veliki ekran, provokativni videoart i bombardiranje citata raznih osoba koji su na svojevrstan način obilježili prošlo stoljeće. Moji favoriti: E.T., Yoda, Astronaut David Bowman i Dr. Frank-N-Furter. Iskreno, teško mi je naći dovoljno superlativa s kojima bih opisao koncert, a da se ne ponavljam.

Par minuta nakon 21 sati na stejdžu pojavio se Jonathan sa čašom crvenog vina. Počeli su sa 'Secret for a Song'. Pa sljedila je 'Black Forest (Lorelei)'. Nakon prve dvije pjesme, nisam nikako mogao povjerovati da su ta gitara i taj glas na samo par metara od mene.
[  ]

Jonathan i ekipa su nas poveli na jedno uzbudljivo putovanje koje još dugo ćemo prepričavati. Na našu sreću ovo nije bila klasična promocija novog albuma. Jer pored odličnih stvari sa The Secret Migration i ostali albumi Mercury Rev-a su prebogati sa pjesmama koje je vrijedelo čuti. I koje jesmo čuli. Jedino su nam ostali dužni za 'In a Funny Way'.

Počinju 'The Dark Is Rising'. Osjećam se kao da sam na nekom drugom svijetu. Znam da je kraj koncerta. Nakon one prve eksplozije kontam kako ne postoji bolja pjesma za zatvaranje jednog koncerta. Jonathan dirigira bendom. Svi naši strahovi, nade i snovi pretočeni su u ovoj petminutnoj katarzi. I kad Jonathan sklopi ruke kako bi zaustavio zvučne valove koji pljušte oko njega, znam da je kraj ove predivne večeri. Grandiozno. Neponovljivo. Jednostavno - MERCURY REV!

Između prve i zadnje pjesme - dva nezaboravna sata. I dva bisa. Dva sata koje je nemoguće opisati riječima. Perfekcija. Strast. Ljubav. Ekstaza. Precizni, direktni i emotivni u izražaju. Uopće nije bilo teško primjetiti utjecaj glazbenog genija, Fridmanna. Mercury Rev bolje zvuči uživo nego na albumima. Pa vi sad vidite..
[  ]

Par minuta nakon drugog bisa momci opet su se pojavili na stejdž. Sretni su jer ih je publika odlično prihvatila. Kako i ne bi, kad su podjelili jedan dio sebe sa svima nama. Sa osmjehom na licu se zahvaljuju. Publika još dugo euforično aplaudira.

Hvala organizatorima na ovom savršenom koncertu! Koncertu koji se neće ponoviti u bliskom susjedstvu. Zanimljivo je kako je turneja Mercury Rev-a učinila neki radikalni skok u Skopju, dva dana nakon Amsterdama i dva dana prije Imole.

I što reći za kraj? Bend, emocije, izvedba.. ma sve je bilo ko u snu. Da, sve je san. San u kojem šetam po skopskim ulicama uživajući u mirisu lipa koje cvatu i u jumbo plakatima Mercury Rev-a. I nek taj san traje što duže. Because in my dreams, I'm always strong.

filip // 28/11/2005

Share    

> koncert [last wanz]

cover: GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

GRETTA + SOBA 9, 10/04/2024, Vintage Industrial Bar, Zagreb

| 13/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

Industry, Koridor, Turquoise, Plastika @ AKC Attack, Zagreb, 09/04/2024

| 11/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

Dead Years, Kijamet, Okov @ Močvara, Zagreb, 02/04/2024

| 05/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

Çayír, Észlelés, Nailed In, Meanderthal @ Klaonica, Zagreb, 30/03/2024

| 01/04/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES, 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 01/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*