home > koncert > MESHUGGAH @ Tvornica kulture, 29/04/2013

kontakt | search |

MESHUGGAH @ Tvornica kulture, 29/04/2013

Genije se ne nalazi u jednoj pjesmi ili jednom hitu, niti u snažnom naboju koji je vladao tokom cijelog koncerta, već u nevjerojatnom savladavanju svih teškoća da se dokaže nepovredivi talent. Najbolji heavy koncert ove sezone u Hrvatskoj.
[ Meshuggah ]

Meshuggah   © Boris Štromar

Ovo je trebao biti veliki švedski tjedan modernog metala u Zagrebu. U subotu 27.IV trebali su nastupiti Cult Of Luna zbog kojih je cijeli Moonquake Festival u Močvari otkazan (prebačen u Ljubljanu), navodno zbog ata carneta. Ne bih sad o tome, dovoljno sam se raživcirao ovim otkazivanjem u zadnji čas čekajući mjesecima (a i godinama) da vidim i čujem taj bend. Neke dobre duše upućene u cijeli problem savjetovale su mi da je zbog odnosa benda prema organizatorima najbolje zaboraviti na njih. Vidjeti ćemo, ne bih samo tako odustao od njih, možda i nije u pitanju ata carnet...
[ Meshuggah ]

Meshuggah   © Boris Štromar

Nego Meshuggah. E, sad se tu lome koplja, ali ja bih odmah direktno. Prije samo nekoliko dana javila je naša Ana (s terapija.net) da ih je gledala u Helsinkiju budući da već dulje vrijeme živi u Finskoj, da su bili odlični i da zagrebački koncert zavisi samo od razglasa. E, pa taj razglas u Tvornici dao je tek samo otprilike 1/5 onoga što sam godinama slušao od Meshuggah, te samo što sam veliki poklonik benda i znam sve njihove pjesme gotovo napamet uspio sam skontati koje je koja pjesma. Od svih onih silnih tehničkih finesa, staccato bravura Fredrik Thorendala na 8-žičanoj gitari, eksperimenata, čistih i kompaktnih dionica, te relativno razumljivo odvrištanih iliti otpjevanih sekvenci Jens Kidmana nije bilo ništa. Zvuk se potpuno zagubio u nevjerojatno naglašenim činelama koje su bile glasnije od doboša skoro dovevši stil benda u snažan industrial/thrash-metal i trebalo mi je barem dobrih desetak minuta da se saberem, priznam samome sebi da nikako nisam u pravu, progutam debelu knedlu i šta je - tu je, da je bend bez ikakvih problema spreman na kompromis budući da nema smisla cjepidlačiti jer im je ovo konačno prvi nastup u Hrvatskoj i to pred izuzetno nabrijanom i raspoloženom publikom.
[ Meshuggah ]

Meshuggah   © Boris Štromar

Predgrupa su bili poljski death metal četverac DECAPITATED koji su pošteno razvalili skoro dobrih 50-ak minuta. Nisam ranije uspio poslušati njihova hvaljena dva albuma "Winds Of Creation" (2000) i "Nihility" (2002) s kojima su izazvali buru oduševljenja na death sceni, no po onome što sam čuo te večeri u Tvornici, uistinu postoje sve opravdane indicije da se radi o odličnom žanrovskom bendu. Jedna gitara, bas, vokal i bubnjevi u kompaktnom suzvučju odradili su moćan posao s mid-tempovima bez mnogo brutalnosti kako su najavljivani. Ta njihova brutalnost se više odnosi na odnose gitare i basove koji su idealno balansirani da ne skaču jedan drugome u registre, a prilično dobar frontmen s deadovima do guzice nosio je onaj vitalan dio 'međuzone' koja upotpunjuje kompletan dojam. Bubnjar je, naravno kao i kod svakog death benda priča za sebe - nabija tempove, blastbeatove, brdo prelaza, no u principu je sve to prilično tromo za žanr, no vraški energično. Moja opaska jest da mi se svidjelo što sam čuo, te da bih tom bendu trebao u budućnosti posvetiti pažnje.
[ Meshuggah ]

Meshuggah   © Boris Štromar

Nastupili su u već poprilično dobro nakrcanoj Tvornici, određeni dio publike je, sudeći po reakcijama, odranije bio upoznat s njihovim materijalom tako da je feedback bio veoma dobar, čak i začuđujući s ovacvijama, skandiranjima, te na koncu i s gromoglasnim aplauzom kao da su oni headlineri.
[ Meshuggah ]

Meshuggah   © Boris Štromar

Prednost ovih Poljaka jest u tome što su zvučno i tehnički daleko jednostavniji od MESHUGGAH koji su stupili na pozornicu oko 22.20 h, te odmah u startu zaigrali "Swarm", jednu od slabije zamijećenih pjesama s odličnog posljednjeg albuma "Koloss". Vražje napucana stvar urnebesnog tempa i energije s grčevitim Kidmanovim vokalom bila je prepoznata kod najvjernijih fanova Meshuggah možda tek nakon minute-dvije i pretpostavljam da su svi oni shvatili kako od one perfektne produkcije neće dobiti mnogo, ali će dobiti jedan odličan koncert.
[ Meshuggah ]

Meshuggah   © Boris Štromar

Baziravši se uglavnom na ovakvim izuzetno nabijenim pjesmama punim snage, Meshuggah su nam s 5 pjesmama predstavili svoj album "obZen" i s također 5 stvari posljednji "Koloss", a to je već bilo gotovo 90% repertoara. Šarali su od jednog albuma na drugi, tako da su drugu stvar odsvirali žestoku "Combustion" sa "obZen" punu gitarskih efekata koji su se čuli 'u podsvijesti'. Laganija "Rational gaze" iz 2002. (album "Nothing"), ali vražje nabijena groovačinom bila je jedna od tri starije pjesme, pa su onda sve do kraja koncerta samo ispreplitali pjesme sa "obZen" i "Koloss" albuma redajući naslovnu "obZen", "Lethargica", "Do not look down", "The hurt that finds you first", "I am colossus", veliki hit "Bleed", pa "Demiurge", da bi zvanični dio koncerta završili sa najstarijom pjesmom na večerašnjoj set-listi, starim hitom "New millennium cyanide Christ" sa albuma "Chaosphere" iz 1998. i očekivanom "Dancers to a discordant system" sa "obZen".
[ Meshuggah ]

Meshuggah   © Boris Štromar

Ja sam shvativši nakon tih prvih desetak minuta kada su i vrlo arogantni redari zabranili bilo kakvo slikanje i upućivali policijsko svijetlo u lice 'odjebi', odustao od praćenja koncerta u prvim redovima, pa sam se preselio na tribine, onih par praznjikavih šupljina koje su se mogle pronaći u gomili. Nisam čak niti pivo popio (samo s dečkima iz bjelovarskih bendova Zayn i Finska jedno sat prije koncerta), ali toliko sam bio umoran od fizičkog rada i neispavanosti (nisam spavao više od 48 sati, da ne objašnjavam zašto), da sam sjedio ko' drvena Marija na tribinama, ali tijelo mi je s obzirom na snagu Meshuggah glazbe i njihov (ne)očekivani repertoar davalo toliko strašnu energiju da ne klonem u totalni san. Slična situacija mi dogodila i na koncertu, interesantno, također švedskih vedeta In Flamesv. Vidio sam oko sebe uistinu oduševljene ljude koje nije fermala zvučna infrastruktura, a ja inače strašno patim od jako dobrog zvuka, osobito onog benda koji mi se izuzetno sviđa (čekam nastup Phantasmagorie u Jabuci), mada često 'zažmirim'. A vjerujem i da je mnogo ljudi večeras 'zažmirilo' rekavši samima sebi doslovce jebeš zvuk kad je bend fenomenalan i kad imaju sjajne pjesme.
[ Meshuggah ]

Meshuggah   © Boris Štromar

Kod Meshuggah se večeras vidjelo zašto su oni veliki bend i zašto će tako, sasvim sigurno i ostati. Na ovom prvom koncertu u Zagrebu odsvirali su sjajnu kolekciju najsnažnijih pjesama svijesni da pred sobom imaju razglas takav kakav jeste. Tamo za neki njihov švedski bend poput Letu Štuke ili Metallice. Oni bi sasvim sigurno dobro zvučali, pa i čak Iron Maiden u adaptiranoj varijanti manjeg klupskog koncerta. No, taj groove koji Meshuggah ima na svojim albumima i tu čistoću zvuka po kojoj su specifičan bend, to Tvornica nije mogla proizvesti. Bez obzira što kao i skoro čitava gomila posjetitelja nikad nisam prije gledao ovaj vanserijski bend, znam da oni u principu tako ne zvuče. Igrom slučaja, ima jedna djevojka (osim Ane) koja ih je gledala na jednom open-air festivalu i kojoj vjerujem, a večeras nije bila na koncertu, kada sam joj drugi dan izjavio svoje dojmove i utiske oko zvuka, rekla mi je - 'ne znam gdje sam ih gledala, ali bili su fenomenalni, nije Tvornica za njih'. Ja se slažem s time. Meshuggah su bend najvećih svjetskih razmjera za zvuk svjetskih pozornica najjačih i najvalitetnijih razglasa, za najveće open-air festivale. Ovo mi se sve skupa činilo kao da su Led Zeppelin 1971. godine došli u Jugoslaviju i odsvirali koncert na razglasu za Dragu Mlinarca, grupu Time i neke nekad jako dobre, stare ex-Yu bendove kojima snaga izraza nije bila u energiji muzike nego u svjetonazoru.

Meshuggah su bez ikakvih predrasuda najkvalitetniji metal bend današnjice, samo se to večeras nije čulo, te su za kraj koncerta, na bis izveli jedan neočekivani medley kompozicija s albuma "Catch Thrirtythree" (2005) koji je obuhvatio 4 pjesme - "Autonomy lost", "Re-inimiate, "Disechantment" i "In print of the un-saved" u trajanju od otprilike 6-7 minuta. Nikad prije nisam primijetio koliku oni artističku snagu imaju na ovaj način da se doslovce poigravaju sa postulatima glazbe i produkcije. Pa ove pjesme su ustvari nastavak jedne te iste pjesme koja je rascjepkana na albumu!!! Kad sam došao doma od ovog šoka zvuka i izuzetnog naboja zvuka, 'slijepio' sam ove stvari i shvatio da su oni ono što i jesu - avangardni metal genijalci bez obzira na razglas.
[ Meshuggah ]

Meshuggah   © Boris Štromar

Po meni, ovo je bio najbolji metal koncert kojeg sam ikad doživio, a da nije bilo ama baš nikakvog simboličkog glumatanja nečega što ne postoji. I uistinu se mogu poistovjetiti s fanovima benda koji su doživjeli sav taj groove i nekompaktnost razglasa, ali su napravili nešto nevjerojatno što se samo 'seciranjima' i 'analizama' može utvrditi zašto su oni avangarda metala. Istina jest da su posebni i drugačiji, ali su i posve drugačiji od ostalih bendova. Tek sada sam to ukapirao, a znam i zbog čega - umjetničke sprege kakvu nema možda niti jedan metal bend na svijetu. Da ne parafraziram neka svoja iskustva iz područja avangarne glazbe, bilo bi vam 'teško' za shvatiti, ali oni jesu ti majstori kojima svaka, svaka čast. U njihovim pjesmama treba slušati nešto sasvim drugo, a sad bih trebao razvezati cijelu priču o umjetnosti, što mi se i neće, mada bih mogao. Samo je dovoljno da vjerujete na riječ da su Meshuggah ovdje odsvirali jedan fantastičan, snažan, brutalno dobar i umjetnički dotjeran koncert koji je imao i kulise, svjetlosne efekte kao da smo bili, otprilike na techno partyiju 'dum-dum-dum', da poruke nije bilo, ali užitak kojeg su ovi sjajni Šveđani napravili je ponovljiv u ovim okvirima, ali sumnjam da bi ubuduće htjeli u ovakvom neadekvatnom ozvučenju nastupati. Nije kriv organizator, niti bend, naše usluge ovakvih moćnih i sjajnih vedeta su minorne, ne pravdam nikoga, tako jest kako jest.
[ Meshuggah ]

Meshuggah   © Boris Štromar

Uvijek povlačim referencu s jednim od najboljih koncerata kojeg sam ikad vidio u životu - Gang Of Four 1981. koji nemaju veze s metalom. Zvuk je bio katastrofalno loš u Domu sportova, ali bend je bio nevjerojatan. Tada nitko u Jugoslaviji nije imao bolji razglas, a u današnjoj Hrvatskoj ga konačno ima. Međutim, za ovo što je svirao Meshuggah, za to treba svjetska najmodernija produkcija koja će u naš jadni Balkanček doći tek možda za 20-tak godina. Zato svaka čast ljudima koji su se pobrinuli da ovaj veliki bend uspije zvučati nekako.
[ Meshuggah ]

Meshuggah   © Boris Štromar

Sve razumijem ekipa, bend je bio odličan u našoj omiljenoj koncertnoj birtiji. Više od toga mu nismo mogli dati. I samo se treba nadati da na idućoj turneji ponovno dođu do nas jer će vjerojatno biti vladari stila u narednih 10-20 godina i okupiti će daleko više publike za otprilike stadionske razmjere jer imaju zvuk kojeg se u jedan, za nas prilično skromne Hrvate, lijepi zagrebački mainstream-pop/rock klub ne može smjestiti. Za ovakav bend mora biti svjetska produkcija koju mi nemamo.

Set lista Meshuggah:

1.Swarm
2.Combustion
3.Rational gaze
4.obZen
5.Lethargica
6.Do not look down
7.The hurt that you finds first
8.I am colossus
9.Bleed
10.Demurgie
11.New millennium cyanide Christ
12.Dancers to a discordant system
13.Catch 33

horvi // 02/05/2013

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*