home > koncert > DUKAT (Stray Dogg) & ANA ĆURČIN + DENIS KATANEC OKANAGAN LTD @ Tvornica kulture, Mali pogon, Zagreb, 04/04/2014

kontakt | search |

DUKAT (Stray Dogg) & ANA ĆURČIN + DENIS KATANEC OKANAGAN LTD @ Tvornica kulture, Mali pogon, Zagreb, 04/04/2014

Petak u Malom pogonu Tvornice kulture nudio je dvije kantautorske poslastice. Stray Dogg iz Beograda koji je došao u duetu sa Anom Ćurčin i jednu nedavno okupljenu svojevrsnu zagrebačku supergrupu a riječ je o Denis Katanec Okanagan Ltd-u okupljenog od strane, pretpostavljate, Denisa Kataneca.

Za sastav mi je Denis otkrio tek nešto prije nego smo obavili kraći intervju, i kad je spomenuo o čemu se radi postalo mi je jasno da se radi o ozbiljnoj ideji jer u sastavu kojeg je spomenuo nalaze se Lucija Potočnik (Mika Male) na basu, Zvonimir Varga na pianu, Nikola Brkljačić (Svemir, Radost!) na električnoj gitari, Jerko Jurin (Šumovi protiv valova, Auguste) na bubnjevima te sam Denis na akustičnoj gitari i kao glavni vokal, dok mu se za mikrofonom povremeno pridružuju Lucija i Nikola.



Fulali smo početak tek za par minuta a već na ulazu čuli smo aplauz a kako smo doslovce uletjeli na svirku, ošinuo me zvuk koji su isporučivali kao bend ali i žestina Denisove izvedbe s obzirom na onu kakvu smo od njega navikli gledati. U nekim pjesmam doslovce je izgledalo kao da će iskočiti iz vlastite kože. Sjećam se jednom kad sam bio na Felonovom akustičnom nastupu u Močvari u sklopu prvog kantautorskog festivala kad je Denis zvučao toliko tiho i plaho da me bilo strah da ne pobjegne od tamo. Tad mi je u njegovim pjesmama falilo neke žestine ili više izražene gorčine kako bi naglasile neke od tekstova koji su veoma dobri, no toga nije bilo. Nešto više od godine dana nakon toga Denis se zaputio u Kanadu i ostao tamo dovoljno dugo da bi po povratku na površinu ispoljile ove pjesme, no ono što još više odskače od prijašnjih radova jest sama glazba i dinamika. Tekstovi koji su uglazbljeni nastajali su za vrijeme izbivanja sa Balkana a sadašnji zvuk koji ih krasi seže preko čistokrvne americane pa sve do indie-rocka i folka. Zvuče veoma obećavajuće i svježe i veoma mi je drago da se u njegovom opusu konačno nalazi nešto ovakvo. S druge strane veoma dobro pašu i bek vokali ali i Nikolino sviračko umijeće i razumjevanje za ovakvu glazbu. Nakon nastupa ne preostaje ništa drugo nego čekati da izađe EP koji j već snimljen, no i to bi trebalo biti kroz par tjedana. U priči tokom intervjua Denis mi je spomenuo i da su u ovom sastavu planirali održati tek par koncerata, no nekako sam vjerovao da se to neće desiti pa za sve one koji su profulali ovaj, imaju priliku za popravni već 05.05. u Močvari.
[ Dukat & Ana Ćurčin ]

Dukat & Ana Ćurčin   © mario m.

Slijedeći koji su se popeli na binu bili su Dukat i Ana. Beogradski duo koji je ovu europsku turneju otpočeo upravo iz Zagreba. No ono što je još zanimljivije jest da se Ani koja ga prati na ovoj turneji desila priča slična nekolicini naših kantautorica. Pojavila se gotovo niotkud i u veoma kratkom roku postala popularna u alternativnim krugovima, te posjećenost njezinih nastupa trenutno postaje sve veća. U priću sa Dukatom ušla je prije otprilike godinu dana a sad već zajedno putuju po Europi. Dvije gitare i dva veoma dobra vokala. Rekao bih kako Ana ima čak i bolji vokal od Dukata i veoma dobro zna kako da ga iskoristi. S druge strane Dukat koji nije ništa manje senzibilan u izvođenju ostavlja dovoljno prostora i ne nameće se kao glavni. Kako se glazba Stray Dogga također može opisati kao americana i indie-folk, neki bi možda pomislili da se radi o sličnom izvođaču, no nije baš tako. Oni su ovu večer bili ti koji su zahtijevali potpunu tišinu i koncentraciju tokom nastupa a kako osobno ne poznajem dovoljno opus SD-a ne mogu puno pričati o set listi, osim da su u nju po mom ukusu progurali previše covera mođu kojima su se našli Bruce Springsteen, Smithsi pa čak i pjesma Wicked Game. Sve u svemu, nitko nezadovoljan.
[ Dukat & Ana Ćurčin ]

Dukat & Ana Ćurčin   © mario m.

Zlodusi bi mogli reći da nije bilo dovoljno publike i možda bi bili u pravu jer nju su u velikom broju činili domaći kantautori i članovi bendova koji su se mahom našli na Bistrou, no barem je to bila publika koja zna zašto je tu. Stray Dogga bih osobno rađe gledao u punom sastavu, no za prvi puta ovo je bilo i više nego dovoljno. Zahvalili su se nakon podužeg nastupa i to je bilo to. Stejđ se ekspresno počistio i iz zvučnika je počelo šibati nešto što sa samim nastupom nije imalo nikakve veze pa smo i mi zbrisali. I za kraj.. upamtite još jednom 05/05 - Močvara.

mario m. // 08/04/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*