home > koncert > OVERFLOW + DEBELI PRECJEDNIK + NERVOUSSTAND + USRO & ŽVALJO, 13.V 2006., Pauk, Zagreb

kontakt | search |

OVERFLOW + DEBELI PRECJEDNIK + NERVOUSSTAND + USRO & ŽVALJO, 13.V 2006., Pauk, Zagreb

Novo poglavlje u radu ovog značajnog sastava nakon punih 6 godina pauze počeo je za medije pojavom novog promo singla "Wasted" i albuma "Live...At Parties", te prvog koncerta održanog večer prije u Pazinu. U ovakvoj velikoj diskografskoj i kreativnoj stanci Overflowa, sastava koji je početkom devedesetih godina za sobom povukao cijelu scenu sjeverozapadne Hrvatske i etablirao se kao jedan od najboljih koncertnih izvođača tijekom protekle decenije sa bezbroj pohvala kritike i publike širom ovih prostora, Europe i Amerike, malo je bilo ikakvih naznaka da će stroj za stvaranje odlične koncertne veselice ikada više proraditi. Njihovi fanovi su sa sjetom prisjećali se sjajnih koncerata i odličnih albuma "Through Department Store" (1991.), "Dorothy" (1993.), "Extremly Perverted Fantasies Of The Mad Milkman" (1997.) i "Unbreastfed 69" (1999.), te povremeno pokušavali pronaći adekvatnu zamjenu na tuzemnoj punk-rock sceni sa imenima kao što su mega popularni Hladno pivo, Kud Idijoti, Atheist Rap ili s nešto manje znanim Six Pack, Debelim precjednikom, te s nizom posve neznanih imena koja su s vremena na vrijeme zabljesnula kao predgrupe na nečijim koncertima. S obzirom da je posljednja postava Overflowa iz 2000. godine nakon razlaza svoje utočište pronalazila u bavljenju privatnim stvarima (fakultet i posao prije svega), te da su tijekom svoje desetogodišnje karijere bili okosnicom i uzorima lokalne scene koja se zajedno s njihovim prestankom jednostavno zagasila, prve "povratničke" korake učinio je Branimir Živković - Mali, nekadašnji gitarist Overflow koji je postao bubnjarem Spice Boysa i tijekom protekle dvije godine revnim pratiteljima hrvatske underground rock scene skrenuo pažnju da se u Koprivnici ipak nešto zbiva i pokreće.
[ žika ]

žika   © horvi

Da bi povratak Overflow na scenu bio u skladu s dosadašnjom reputacijom, vođa sastava Goran Živković - Žika uz stalnog bubnjara Dalibora Martinčevića i gitariste Nikice Jovanovića s kojima je sastav egzistirao u svojoj posljednjoj fazi, kao zamjenu za basistu Konrad Mulvaja pronalazi posve nepoznatog Zorana Piberčnika iz Varaždina za kojim je kratkotrajna karijera u nekoliko lokalnih bandova. U ovoj formaciji Overflow je okupljen prije nešto manje od godine dana koja je protekla u intenzivnim pripremama novih materijala i ispipavanju "pulsa" medija ka njihovom ponovnom povratku.
Novi, peti album "Live... At Parties" je ovdje, a zajedno s njime i novi, pomlađeni Overflow koji ponovno melje. Kao prvu promociju u Zagrebu odmah su uskočili u program festivala "Žedno Uho" koji traje 13 dana, te su dobili priliku da se u velikoj dvorani Pauk odmjere sa Debelim precjednikom i dva posve nepoznata hrvatska sastava Nervousstand i Usro & Žvaljo.
[ al su dobri ovi bendovi danas... ]

al su dobri ovi bendovi danas...   © horvi

Zbog nepoznatog razloga kašnjenja ZET tramvaja, nastup prva dva sastava sam preskočio i uspio pogledati Debelog precjednika koji su i dalje u konstantnoj formi već punih 7-8 godina, te redovito nastupaju i shodno tome imaju izgrađen profil punk/hc-rock sastava koji vrlo uspješno odrađuje koncertne nastupe. Međutim, bez obzira što su koncem prošle godine imali nastup u istom prostoru u sklopu Brucošijade, ovaj puta je razglas bio nešto "tanji", tako da su zvučali prilično kaotično što nikako nije njihova greška. Ipak je prostor prevelik, pun betona, stakla i čelika, a publike nije bilo dovoljno da upije sve decibele gromoglasnih distorzija, tako da je unatoč trudu tehničara sav zvuk Debelog precjednika odzvanjao poput eha u metalnoj limenci.
[ nike ]

nike   © horvi

Overflow kao zvijezde večeri nastupili su posljednji i unatoč problematičnom soundu uspjeli su ukrotiti neakustičnost betonske dvorane sa svojim sjajnim nastupom. Razglas se tijekom njihovog nastupa donekle "smirio" jer je publika solidno ispunila dvoranu, light-show po običaju nerazmjerno postavljen, no glazba Overflow je moćna, brza, koncizna, dorađena i opako zarazna. Njihov nastup je pun šala i zabave, osjeća se njihovo ushićenje i polet kao da im je ovo prva svirka u životu. Žika je od prve sekunde kada su počeli sa novom kompozicijom "Raver" bio obliven znojem, pa je ostatak koncerta ostao gol do pojasa, Zoran i Nikica su cijelo vrijeme bili u konstantnoj akciji prepličući mnogobrojne riffove i međusobne međuigre, a Dado po običaju kronometarski točan kao da pauze od ovih 6 ljeta uopće nije bilo. Kroz bogati repertoar prošarali su brojnim naslovima prožetim iskonskom punk-rock energijom - od davnog singla "Sun is wearing suit of badges", preko starih skladbi "I kill", "Troika", "Doctor's tune", "Una morbida muchacha", "Water", "Dorothy", koje su povremeno začinili s novim naslovima poput sjajnih "Time", "Wasted" ili "Get away", dok je kao posljednju na uobičajenom dijelu nastupa Overflow otprašio zaraznu "Pussy eater" sa onog albuma koji ima sedam riječi u naslovu. U gledalištu oduševljenje koje se nikako nije moglo prikriti, pa sastav izvodi više nego 3 zaslužena bisa na kojima su između ostalog izveli "Everything" sa albuma "Dorothy", "Mama" sa "Unbreastfed 69", te koliko sam uspio primjetiti samo jedan naslov s prvijenca - "Looking at the road". Na posljednjem, trećem bisu, više nego umorni, ali nadasve zadovoljni Overflow izvodi samo jedan song koji je pripao novom broju "The lamb song" kojim ujedno i završava njihov album "Live... At Parties". Sjajan povratnički koncert kojim su ponovno dali do znanja da imaju još mnogo neiskorištenog adrenalina i obilje energije koju su brižljivo sakupljali tijekom šestogodišnje pauze. Po svemu sudeći, ono najbolje tek predstoji.

horvi // 18/05/2006

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*