home > koncert > Totalni Promašaj + AK 47 + Nuclear Altar + No Limits @ Attack, 22/11/2014

kontakt | search |

Totalni Promašaj + AK 47 + Nuclear Altar + No Limits @ Attack, 22/11/2014

Za desert na kraju ove punk/hardcore koncertne orgije od tjedna pobrinula se hiperaktivna ekipa iz Attacka i Hardcore for the Losers kolektiva. Druga epizoda serije koncerata HC/Punk history (za koju se nadam da će doseći broj epizoda prosječne sapunice) donijela je povijesni prvi nastup Totalnog Promašaja u Zagrebu. Pola godine prije na istom mjestu nastupili su Hoću? Neću!, sugrađani Totalnog Promašaja i suborci iz 90-ih. Pokazat će se da je i ova epizoda dijelom bila repriza prethodne, ali o tome više kasnije.

Kako je večer bila hladna i maglovita, za zagrijavanje je trebalo nešto popit pa je kao kolateralna žrtva pao prvi bend koji nisam uspio pogledati. Popriličan broj ljudi se već okupio i u dvorištu i u Attacku, koji, recimo usput, ima nova zvučno-izolacijska vrata. Drugi bend, Nuclear Altar dolazi iz Požege i piče tvrdi, brutalni metalizirani d-beat. Kako je riječ o vetranima neobično brojne i aktivne požeške scene, onaj crni mulj sa dna ljudske duše ispaljen je iz njihovih rafala bez greške. Kretanje u publici je tek počinjalo. Nakon toga na binu se penju AK-47, svima dobro poznati anarcho borci koji, čini se, ne sviraju više tako često jer im je za naštimavanje trebalo malo dulje vrijeme. Ipak, nakon par odsviranih stvari sve je sjelo na svoje mjesto, pa su se tako do kraja izredali Jedna rasa, Ničiji čovjek, Crno crvene brigade, Teroristi od Z.R.M. i Internacionala. Ispred stejdža je sad već nastupio kaos, popraćen debelim distorzijama iz dvije gitare i specifičnim Fistrinim vokalom. Čovjek nije previše duljio s govorima prije pjesama, makar je za to imao prilike pogotovo na početku nastupa dok se bend naštimavao. Nakon Internacionale AK-47 odlazi sa stejdža dok se u Attacku pušta Antitodorov Gubitnik, Nula, Razlog Za i ostale uzdanice podzemnog punka iz 90-ih. Bend Totalni Promašaj dolazi iz Kraljeva i čine perjanicu tamošnje hardcore punk scene, zajedno s već spomenutim Hoću? Neću! i bendovima Smudos, Mortuus i Sedativ. Ti su bendovi bili jedni od rijetkih koji u Srbiji 90-ih nisu podlegli nacionalističkim strastima i koji su otvoreno napadali ratnu propagandu Miloševića i ostalih kreatura. Objavili su dva izdanja: Ja hoću biti ja 1994. i Misli svojom glavom 1995. Ovaj zadnji je pod imenom "Use your head" izdan i od japanskog labela HG Fact što nije baš mala stvar, pogotovo za ono vrijeme. Par godina kasnije pojavili su se i na turneji i kompilaciji "Preko zidova nacionalizama i rata" koja je imala veliku ulogu u ponovnom spajanju prekinutih veza između scena u Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji, a pod istim nazivom objavljen je i njihov split album sa požeškim Bad Justice s kojima su bili na zajedničkoj turneji. Zagrebački su nastup otvorili s obradom od Chaos UK-ovog Selfish Few, Uličar pri čemu je odmah krenulo moshanje u publici u kojoj su bili zastupljene sve moguće podvrste i rodovi Homo Punxiusa.

Tvrdi, rudimentarni hardcore punk Totalnog Promašaja nastavljen je sa Vezane Oči, antiratnom Prvom Borbenom Linijom, Inatom, Štekerom, Konstruktivnom Borbom i Predizbornom Kampanjom čiji su recitacijski dijelovi malo usporili inače frenetičan ritam kratkih i brzih pjesama. Slijedi njihova možda najpopularnija stvar Prodane Duše sa klasičnom punk temom autentičnosti. Još jedna obrada, ovaj put od Oi Polloia, umjesto Nikaragve (u originalu) kao poprište imperijalnih osvajanja postavlja Jugoslaviju. Nakon Čekajući Sutra i Budi Svoj na binu se penje pjevač iz Hoću? Neću! pri čemu određenim izrazima srdačno pozdravlja političke elite na ovim prostorima poimence. Repriza od prije pola godine počinje sa hitom H?N! Nogom U Muda koja ohrabruje fizičku samoobranu od seksističkog nasilja. Druga stvar, Pogrešno Kanalisano Nezadovoljstvo kao metu ima mačističku kulturu nasilja. Totalni Promašaj opet nastavlja nastup s Droga - Zašto? i Maskota. Treća obrada, Protest and Survive od Dischargea priprema teren za bis na kojoj su ponovljeni Prodane Duše, Uličar i Inat. Kretanje u punom Attacku nije stajalo od početka do kraja, što je znak da je zagrebačka publika željna ovakvih i sličnih koncerata koji prizivaju slavne dane kada nije samo kriminalno podzemlje bez problema surađivalo bez obzira na granice, etnicitet i nacionalističku ideologiju, nego su to činili i mladi, ljuti entuzijasti s nezavisne scene, koji nisu čekali da netko drugi određuje njihov život.

Uslijed opetovanog prizivanja demona iz prošlosti i raspirivanja nacionalnih strasti zadnjih par mjeseci, ovaj je zagrebački koncert došao kao hardcore punk egzorcizam i svima legao kao budali šamar.

joks

terapija // 26/11/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*