home > koncert > BRYAN ADAMS @ Arena Zagreb, 09/11/2017

kontakt | search |

BRYAN ADAMS @ Arena Zagreb, 09/11/2017

Svi mi imamo pjesme koje nas podsjećaju na posebno lijepa životna razdoblja ili situacije. Premda je teško vjerovati kako pjesme mogu nekoga ili nešto promijeniti, uzbudljiv je trenutak kada shvatite da neke pjesme mogu u vama trajati i dugo nakon što se otpjevaju.

Bryan Adams je pisao upravo takve. Njegovi su me tekstovi ponukali da počnem pažljivije slušati i tražiti od rock glazbe i poezije koja ide uz nju, da počnem tražiti nešto više od obične zabave i podloge za večernje izlaske. Takvo se traženje pokazalo težim putem, ali putem vrijednim truda koji na kraju donosi puno više od užitaka i uzbuđenja.
[ bryan adams ]

bryan adams   © veda

Bryan Adams se glazbom počeo baviti vrlo rano i vrlo je brzo stekao krug poštivatelja koji se sudeći prema popunjenosti kapaciteta zagrebačke Arene nije smanjio, a vjerujem da se izdavanjem nove kompilacije Ultimate neće znatno ni povećati. Gdje je, tu je. Neke pjesme jednostavno postanu dio nas i znamo svaku riječ, svaki akord i potrebno je puno manje od jednog takta da ih prepoznamo dok vrtimo radijske stanice.

Često sam na zadimljenim tulumima ili u kafićima kroz razgovor provlačila misao koju sam odavno prihvatila kao svoju i uživala kada bih vidjela znakove prepoznavanja. Tada bi, naravno, krenula priča o brojnim pjesmama, između kojih i o onim dobro nam znanog šarmera. Nekako ne volim imati pjesme koje volim jer u današnjem vremenu kada gotovo svi žele imati sve zvuči pomalo sektaški i sumnjivo. Teško je shvatiti da netko ne želi posjedovati ono što mu je nadohvat ruke, ali prave stvari ne dolaze lako i oni koji stignu do njih shvaćaju da ih moraju pustiti ako žele ostati uz njih. Isto je i s pjesmama ovog glazbenika.
[ bryan adams ]

bryan adams   © veda

Doduše, njegove najranije albume preporučila bih svakome tko u rock glazbi traži nešto više i koji ne pristaje biti obični potrošač raznoraznih nametnutih zaslužnih umjetnika nego sami prepoznaju što je vrijedno. U konačnici shvatite tko nam daje više, a tko nas samo lovi zbog svoje zabave.

Istu stvar shvatio je i san svake kćeri, majke i možda i poneke bake, miljenik domaćica i djevojčica, prvi izbor svih radijskih urednika koji u trenutku zanosa puste onu njegovu, poznati prijatelj onih-koji-svoju-životnu-filozofiju-temelje-na-drugačijoj-prehrani, a k tome još i komercijalno uspješan autor niza balada, čovjek čiji je album Reckless jedno od najvećih remek djela pop-rock glazbe ikada, onaj čije ime jednostavno ne možete izgovoriti bez prezimena - Bryan Adams.

Praćen šašavim solo-gitaristom koji već godinama uveseljava i trčkara uokolo zabacujući tu gitaru, mirnim basistom i vrlo pouzdanim bubnjarom i klavijaturistom, Bryan Adams uzeo je žice u svoje ruke i započeo redanjem hitova koji su najmanje troznamenkasti broj puta prošli kroz sve etere ovih prostora. Naravno da je publika horski popratila svaku predviđenu pauzu i oduševljeno kimala glavom. Istog trena sam shvatila kako je zapravo moja opčinjenost njegovim četvrtim studijskim izdanjem ostala u redoslijedno istom razredu osnovne škole jer sve njegove pjesme dosta su kvalitetno odrađene baš za taj uzrast.
[ bryan adams ]

bryan adams   © veda

Promukao glas, mjera za stadionski učinak i ne baš iskreni tekstovi idealni su za trajanje karijere od četrdeset godina. Mislim da su neki pretjerano ozbiljno shvatili onaj poziv na najromantičniji koncert ove godine pa sam u nekim ključnim trenucima bila primorana zamoliti pojedince da razmaknu jezike kako bih nešto i vidjela od koncerta.

Isto tako, znam da je pozivanje na grupno fotografiranje za društvene mreže najbrža i najjeftinija promocija glazbenika, ali me nervira da ni prije ni poslije toga ekipa ne pospremi te mobitele. To mi odmah umanje cjelokupni dojam, a kad ih stanu listati unište mi najbolju volju za gledanjem koncerta. Da, ja sam ta koja vam se dere po koncertima da spustite jebene mobitele!

No, kako nebi pomislili da sam požalila, vrlo dobar razglas i odlična atmosfera u Areni, plus dizanje vlasi u dva navrata za vrijeme Heaven i nadasve zabavan koncert, dovoljno su dobri razlozi da mi cijeli događaj ostane u lijepom sjećanju. Bar ću se u starim danima moći pred unucima preseravati da sam svjedočila pozivu "mrdaj guzom" Bryana Adamsa na materinjem mi jeziku.
[ bryan adams ]

bryan adams   © veda

Koncept koncerta je bio predvidljiv od Summer of '69 do Run To You i Cuts Like Knife pa sve do svevremenskih obrada i soundtrack uspješnica. Parter nije bio odijeljen i mogli ste se lako odšetati do prvog reda, ali uzalud jer Bryan Adams ovog puta nije imao ni gosta za It's Only Love, a bome se nije ni potrudio "uhvatiti" neku curicu za vrijeme When You're Gone, radije se prihvatio svoje akustične gitare. Pomalo mi je razočaravajuća situacija u kojoj je ovaj stari zavodnik ostao bez tangica na nosu ili najmanje obješenog grudnjaka za uho.

Na kraju ipak moram priznati da su ta dva i pol sata mog života poprilično kvalitetno potraćena jer se bend vratio na bis prvim vriskom publike. Bryan Adams je nastavio svoje konstantno tapkanje lijevom nogom dajući cijelom auditoriju takt da zaurla njegove najintimnije stvari, a onda sve to ponovi još jednom. Čak i da ste na koncert išli zbog bolje polovice, niste se mogli osramotiti nepoznavanjem njegovog glazbenog opusa, bilo je dovoljno da kao na nekim ludim karaokama pratite gigantski ekran iza benda i prepustite se. Budući da je na taj način bilo lako dokučiti o kojim se pjesmama radi samo ću ih redom nabrojati:

setlista
1. Do What Ya Gotta Do
2. Can't Stop This Thing We Started
3. Don't Even Try
4. Run to You
5. Go Down Rockin'
6. Heaven
7. This Time
8. It's Only Love
9. Please Stay
10. Cloud #9
11. You Belong to Me
12. Summer of '69
13. Here I Am (akustična)
14. When You're Gone (akustična)
15. (Everything I Do) I Do It for You
16. Back to You
17. Somebody
18. Have You Ever Really Loved a Woman?
19. Please Forgive Me
20. Lets Make A Night To Remember
21. The Only Thing That Looks Good On Me Is You
22. Cuts Like a Knife
23. 18 til I Die
24. I'm ready
25. Brand New Day
bis 1:
26. Ultimate Love
27. C'mon Everybody (Eddie Cochran cover)
28. All Shook Up (Elvis Presley cover)
29. Straight From The Heart (akustična)
30. Heat of the Night (akustična)
bis 2:
31. All for Love (akustična)

veda // 10/11/2017

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*