home > koncert > KUDIKAMO? z GOSTIMA, 18/03/2023, KC Mesnička, Zagreb

kontakt | search |

KUDIKAMO? z GOSTIMA, 18/03/2023, KC Mesnička, Zagreb

Drugi nastup Kudikamo? otkako se KCM preselio u novi prostor, bivšu Concordiju protekao je u dvojakom izdanju pokazavši i neke nove smjernice u aspektu improvizacija na licu mjesta. Oni koji ih revno prate dobro znaju da su obojica, Đuro Dobranić (bubnjevi, udaraljke) i Roko Margeta (klavijature, flauta/ frula) vrsni tehničari i majstori zanata, a za ovu priliku napravili su svojevrstan, ha pa, hrabri eksperimentalni presedan za moguću, skoru budućnost.
[ Kudikamo? - Roko Margeta, 18/03/2023, KCM, Zagreb ]

Kudikamo? - Roko Margeta, 18/03/2023, KCM, Zagreb   © Horvi

Počeli su po običaju uz najavu gazdarice Nancy vrlo tromo s dugotrajnim dinamičkim krešendo zatjeravanjem ušaltavši se prvo u trip-hop, pa u dub, a onda u heavy bass/ acid-funk mjestimično začinjen electro-noise potencijama vijugavih Rokovih čudesa na klavijaturama. Odsvirali su ukupno 7 setova, svaki od cirka po 20-ak minuta, plus/ minus koja minuta manje ili više. Drugi set bješe sad već najpoznatiji dio, takoreći hit s balkanskim štimungom etna, rasplesanim ritmom i obiljem folk medikamenata s neizostavnim dionicama flaute/ frule prekrcavajući ih u melodične disonante malog miliona sintetičkih asocijacija harmonike dugmetare, te vokalnih scratch samplova 'rakija party'. Podizačica je to koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.





Obično su nakon ovakvog balkanskog seta pojačavali tempo s puno akceleracije, međutim ovaj put su dolaskom prvog gosta, trubača Luke Mrše iz Šibenika (The Fogsellers, ex-Postolar Tripper), znatno umrtvili atmosferu u komorni nu-jazz, ali su zato dobili Miles Davis ugođaj čime su poprilično osvježili stil i zvuk. Dozvolili su Luki potpunu slobodu koja je rezultirala vrlo zanimljivim međuigrama i interakcijama s klavijaturama, a bome i veličanstvenom trubačkom harmom, onakvom koja ostavlja dojam nezaboravne. Roko je u kraćem intervalu skoknuo u reggae i dub, pa se ponovno vratio u jazz lukavo izvukavši inertnost u bogati sadržaj.
[ Kudikamo? s Lukom Mršom, 18/03/2023, KCM, Zagreb ]

Kudikamo? s Lukom Mršom, 18/03/2023, KCM, Zagreb   © Horvi

U svakom slučaju, s ovakvom prinovom umnogome se oplemenio zvučni profil i u naredna njihova dva zajednička seta s uglavnom laganijim, te umjerenim ritmičkim pristupom na dub bazi kad je na pozornicu iznenada skočio neki lik iz publike i odmrmljao nekoliko nerazumljivih ragga-muffin 'ganja' na koje se ama baš nikome nije previše ubrzao neki negativan kardiogram. Ispalo je, baš onako, spontano, recimo čak i navijački feedback, pa kaj onda, lik osjetio u tom spletu psihodeličnog plesnog jazza da treba nešto nadodati i obogatiti sitnim dodatkom, vjerojatno mu je kao i svim onim stage-diverima na punk, rock i metal koncertima ovo nešto značilo u tom trenutku.



Luka je vrstan ambijentalist, ugodan moody šlih njegove trube s puno pop/jazz intervencija je sjajno legao toplinom i širinom, prostranim figurama nadogradnje i visceralnim slojevima kakve je u jazzu imao baš upravo Miles Davis, a potom Mark Isham unoseći u ovu koheziju stilova Kudikamo? prijeko potrebnu inovaciju. Ta njegova truba ima fantastičan stilski profil: nije napadna, žanrovski je neopterećena, istina, s ponekim pop repeticijama, ali ima odlike najvećih trubača što su se izvan jazza okušali u rock & other milijeu, ha, u funku ih je bilo pun kufer, uglavnom manje zapamćenih - sjećate li se ekipe iz Kool And The Gang, War ili Kid Creole And The Coconuts? Kak' su im se zvali trubači? Ili iz Haustora, ma dobro to znate, velikan Igor Pavlica koji ti odsvira kaj god hoćeš. A čini mi se da je Luka baš upravo to, veliki talent i samozatajni fenomen ušlepavši se u ovaj ekstravagantno hrabar dvojac koji, ne radi jazz, nego kak' je to Miles Davis rekao 'društvenu' mjuzu. Univerzalnu prije pojave r'n'r-a, a i hrabro išao i s njime u korak ostajući vjeran svojim crnim korijenima ama baš nikad se ne tovareći bijelim šovinistima i nacistima.



A onda je pravi preporod uslijedio pojavom Romano D. Franta koji se uhvatio funkcije frontmena odvalivši brojne poetske improvizacije, onak' kak' se spada, stvorene i sricane na licu mjesta bez ikakve pripreme u formatu repanja s povremenim polumelodičnim arijama uz snažnu d'n'b pratnju koja se kasnije, s odmakom vremena postupno ufurala u dance s mnogo energije. Bila su dva njihova seta, snimljen je prvi kao priloženi video, nažalost nepotpun jer mi baterija na kameri ima opseg od sat i pol, a premda sam imao adapter, jbga, nisam ga imao gdje prištekati. Istina, bilo je jedno slobodno mjesto produžnog kabla na pozornici, samo je trebalo malo drugačije razmjestiti ostala 3 priključka, no gdje ću u toku ovakvog nastupa ići žicati tonca da mi ištekava i preštekava, pokvario bi ugođaj jako dobrog štimunga.



Romano D. Franto je van svake sumnje u ovu avanturu uskočio pogonskom neo-punk kreacijom svoje lucidno prijatne ekscentrične ekstravagancije zaobišavši one mnoge znane i manje znane projekte u kojima je radio i koje ima. Uklopio se praktički otprve kao sastavni dio ostavivši dojam da su dva izvedena seta pripremali tko zna koliko dugo, a kako mi prišapnuše Kudikamo?, postoji velika mogućnost da se ova postava i studijski oraspoloži za kompletan materijal jer planovi postoje s možda i dugoročnijim prosperitetom.
[ Kudikamo? s Lukom Mršom i Romano D. Frantom, 18/03/2023, KCM, Zagreb ]

Kudikamo? s Lukom Mršom i Romano D. Frantom, 18/03/2023, KCM, Zagreb   © Horvi

Kroz nekoliko rijetkih Rokovih vokalnih obraćanja publici sa 'hvala', obznanio je i Đurov rođendan koji pada 21. 03., elem, tri dana kasnije, pa sretan ti rođendan majstore Đuro! Usput, ove večeri sam prva dva seta proveo u društvu Žaca Struškog iz zagrebačkog metal benda Kamäradi na moj poziv. Pitao me kakvu to mjuzu sviraju Kudikamo?, gledao je prije svirke neobično savijenu činelu i postavu bubnjeva, a ja sam mu rekao da Đuro lupa poput Steve Jansena iz Japan, ako se sjećaš "Tin Drum" albuma, sve u prelazima, blisko pentatonici, 3/4 taktovima. Majstor. Samo je klimnuo glavom.

horvi // 21/03/2023


PS: I još samo nešto, nevezano da dodam... Kad smo se moja draga i ja vraćali kući zadnjim ponoćnim tramvajem nakon ovog odličnog koncerta, vidli smo nemilu sliku razbijenog, raskrvavljenog, onesviještenog i opljačkanog Indijca u tramvaju, zadnje bokčije koja je prešla pola zemaljske kugle da radi za pišljivu mizeriju umijesto naših šminkerskih balavandera hipsterskih koji ne znaju niti mješalicu za beton uključiti, a kamoli na njoj delati s lopatom. Zagreb je hladan, neo-nacistički grad pun nafuranih balavaca koji ne razlikuju proton od feferona. Vidio sam dečka koji ga je razbio i pitam se 'tko ti je natuknuo nacizam, balavče?'. Pobjegao je glavom bez obzira. S krvavim rukama.
Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*