home > koncert > The Cure - Proustovi kolačići Madelaine

kontakt | search |

The Cure - Proustovi kolačići Madelaine

Vjerojatno vam naslov i nije jasan."Opet neki freak", pomišljate u sebi. A ja se nadmoćno smijem i prebrojavam doživljaje s koncerta grupe The Cure održane u Beču 23.02.2008. Ispunjenost potpuna: profesionalnost, vrhunski glazbeni doživljaj koncerta u prvom redu, užitak fotografiranja, scenska dojmljivost, odlična organizacija.
Treba li još nešto reći, osim pojasniti vezu između Roberta Smitha (kojeg poznajete) i "tamo nekog" Prousta kojeg se (možda) sjećate iz školske lektire.
Ali, krenimo redom.
[ the cure @ gasometer ]

the cure @ gasometer   © darko

Organizacija

Da je u dvorani sve savršeno funkcioniralo, ne moram posebno napominjati (o tome govori već samo mjesto održavanja koncerta). Oni najveći fanovi počeli su se skupljati pred ulazom već u 14 sati. Prkoseći hladnom i jakom vjetru dočekali su otvaranje ulaznih vrata u 19 sati i potrčali u 1. red (i moja malenkost među njima). Kad su se ispred nas pojavili redari koji nisu dopuštali ni da kapute stavimo preko zaštitne ograde, činilo se da od fotografiranja neće biti ništa.
Pušenje? Sorry, to je Europa, nema dima, nema alkohola, nema pića u dvorani. Divota (moja nepušačka malenkost ispričava se svim pušačima).

Predgrupa 65 Days Of Static počinje sa svirkom u 19. 45., još dvorana i nije puna. Dominira zvuk električne gitare, jaka, bučna svirka, bez vokala, bez upečatljivoga scenskog nastupa i bez scenskih efekata, rekao bih '' instrumental alternative noise''. Najviše me se dojmio njihov bubnjar koji bi mogao bez problema svirati u Placebu kao zamjena za Steve Hewitta. Od 20.30 do 21.00 traje uređivanje scene (iznošenje instrumenata predgrupe, uštimavanje instrumenata za The Cure). U dvorani: napeto iščekivanje.
[ the cure @ gasometer ]

the cure @ gasometer   © darko

Početak

I onda početak: intro s Tape prelazi u Open (mada bi radije htio da su počeli s Plainsong). I sad konačno objašnjenje uvoda: moj grijeh, tek s četrdesetak godina shvatio sam Prousta koji je umočio kolačić u čaj i tada mu se otvorio čitav unutarnji svijet. To se meni dogodilo nakon prvih taktova Cureovog koncerta: mladost, koncert u Ljubljani 1989., Trevisu 1996., Beču 2000. ,skupljanje majica, , ploča, plakata, bootlega ….

Divota. Istočnjaci bi to nazvali nirvanom, a ja sam doista bio presretan. Kad sam shvatio da mogu nesmetano fotografirati, užitak je bio potpun.
Pjesme nisu isto zvučale, bile su u drugom aranžmanu, bez klavijatura, brže: ali glas je ostao isti, kristalno jasan .
[ the cure @ gasometer ]

the cure @ gasometer   © darko

Koncert

I što reći o trosatnoj svirci. Band je odlično funkcionirao, inače hladna austrijska publika prekrasno je reagirala. Meni najdraži dio je bio 2nd encore kojeg su još nazvali Old school encore i koji su žestoko odsvirali tako da je to bio po meni vrhunac koncerta.

Ne moram napominjati da je koncert prohujao u trenu, da sam u to vrijeme toliko toga proživio, da niti to mogu izraziti (ipak sam tehničke struke), niti to mogu prenijeti (ne znam niti imenovati te neke osjećaje).

Ali znam da je za to vrijedilo "potegnuti" do Beča 400 km , dati 50 E za kartu, mučiti se sa snalaženjem na ulicama velegrada.
A vrijedilo je i slušati ih od početka, slijediti ih izgledom i ukusom, oni su jedni od glazbenih uzora koji su me formirali i koji vrijede jer svoje obožavatelje još uvijek ne ostavljaju ravnodušnim i omogućuju im da spoje naizgled nespojivo. Isto kao što sam ja spojio Roberta Smitha i Marcela Prousta.
[ the cure @ gasometer ]

the cure @ gasometer   © darko

Set lista

Tape (intro), Open, Fascination Street, alt.end, A Night Like This, The Walk, The End of the World, Lovesong, A Letter To Elise, Pictures of You, Lullaby, Maybe Someday, From the Edge of the Deep Green Sea, Hot Hot Hot, Please Project, Push, How Beautiful You Are, Just Like Heaven, A Boy I Never Knew, Shake Dog Shake, Never Enough, Wrong Number, One Hundred Years, Shiver and Shake, End

1st encore: At Night, M, Play For Today, A Forest

2nd encore: Three Imaginary Boys, Fire In Cairo, Boys Don't Cry, Jumping Someone Else's Train, Grinding Halt, 10:15 Saturday Night, Killing An Arab

Soundcheck: The Same Deep Water As You, How Beautiful You Are.

Trajanje : 2 sata i 56 minuta

darko z // 28/02/2008

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

Noflipe, Martin Ladika @ Dva Osam, 21/03/2023

| 28/03/2024 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*