home > koncert > Japanese New Music Festival @ KSET, Zagreb, 02.11.2010.

kontakt | search |

Japanese New Music Festival @ KSET, Zagreb, 02.11.2010.

Tri čovjeka, sedam projekata i jedan daikon…from Hell!

U Zagrebu se od 23-30. listopada održavao Tjedan japanske kulture. Tri dana nakon njegovog završetka u KSET su došli stari zagrebački znanci, Kawabata Makoto, Tsuyama Atsushi i Tatsuya Yoshida, avangardni rock glazbenici, i predstavili nam suvremenu japansku glazbu na Japanese New Music Festivalu.
[ zoffy - kawabata makoto ]

zoffy - kawabata makoto   © glass

Od samog početka bilo je jasno da će to biti jedna vrlo neozbiljna manifestacija. Trojica japanaca su došla na pozornicu i vrlo smiješno otpjevušila o čemu se ovdje radi i najavila ''Project 1 - Tsuyama Atsushi solo''. Tsuyama Atsushi, inače poznat kao basist Acid Mothers Temple, za ovu je priliku uz bas, ili malu rozu dječju gitaricu, koristio semplove i prezentirao nam svoje izvanredne glasovne (i glumačke) sposobnosti. Kako kažu na službenoj stranici Festivala, Tsuyama je po Europi i Aziji skupljao tradicionalne gitarističke i vokalne stilove iz kojih je stvorio svoje neobične ''lažno tradicionalne'' glazbene svjetove. A to je upravo ono što je nama predstavio u KSET-u, uz ''to be continued…'' na kraju priče.
[ akaten - tsuyama atsushi ]

akaten - tsuyama atsushi   © glass

Uslijedio je još jedan live ''glazbeni jingle'' za Japanese New Music Festival i najava ''Project 2 - Kawabata Makoto solo''. Svemirski guru Kawabata nas je prije svog nastupa upozorio da neće biti klasičnog sviranja gitare i ispričao se što će nas uspavati svojom užasno dosadnom glazbom. Sumnjam da je itko mogao spavati uz sav onaj drone i škripanje koje je izlazilo iz zvučnika, ali da se nekima dizala kosa na glavi, je. Kawabata je gitaru svirao gudalom, mjedenim mužarom i sličnim pomagalima, a kakve to zvukove proizvodi možete i sami zamisliti.
[ kawabata makoto solo ]

kawabata makoto solo   © glass

Nakon još jednog 'jinglea' uslijedio je ''Project 3 - Ruins alone''. Eksperimentalni rock guru Tatsuya Yoshida je sjeo za bubnjeve i kroz smijeh izjavio da ga je Kawabata pošteno udavio svojom muzikom. Kultni Ruins koji su inače bili duo, gitara i bas, sada nastupaju kao Ruins Alone - sampler i Yoshida na bubnjevima, koji je u svoje apsolutno luđačko bubnjanje (i pjevanje na izmišljenom jeziku) ukomponirao i razne poznate melodije, na opće oduševljenje publike. Nakon što su nam Ruins totalno rastrojili um, vesela trojka je najavila kratku pauzicu dok ne srede sve za nastavak festivala. A pauzica je bila točno ono što nam je tebalo nakon toga svega.
[ ruins alone - tatsuya yoshida ]

ruins alone - tatsuya yoshida   © glass

Jedan Japanese New Music Festival jingle kasnije krenuo je totalni urnebes. ''Project 4 - Akaten'' su Tsuyama Atsushi i Tatsuya Yoshida i sva sila najčudnijih ozvučenih stvari na kojima su 'svirali'. Nastup su otvorili ozvučenim šlicevima na hlačama koje su otvarali i zatvarali različitim brzinama. Nakon toga je uslijedila pjesma ''Camera'' i dok je Yoshida okidao na ozvučenom prastarom aparatu, Tsuyama se prihvatio svoje roze gitarice, tekst pjesme je išao otprilike ''Nikon, Nikon, Nikon… Olympusssss, Olympusssss… Minolta, Minolta, Minolta… Canon, Canon...'', a sve je završilo uslikavanjem Tsuyama.
[ akaten ]

akaten   © glass

Zatim je Yoshida od nekuda izvukao ogromni daikon (onu veliku bijelu repu), slomio je na pola i počeo je ribati na ozvučeni ribež popraćen rozom gitaricom. To je bila i odlična prilika za prizalogajiti, pa se malo daikona naribalo i Tsuyami u usta, a i Yoshida je viđen nakon nastupa kako iza bubnjeva gricka repu. Bilo je tu još i sviranja na plastičnim bocama, grgljanja vode, u pjesmi ''Wine'' se sviralo na butelji vina, koje se imaginarno točilo u razne 'čašice' i eksalo. Akaten su na pozornici jedva uspjeli ostali koliko-toliko ozbiljni. Bilo je jasno ko dan da se na pozornici ludo zabavljaju, a ni publika nije puno zaostajala. Prezabavan nastup.
[ akaten ]

akaten   © glass

Nakon novog jinglea vrijeme je bilo za ''Project 5 - Zoffy'' iliti ''najgluplji duo na svijetu''. Kawabata nas je prije nastupa ljubazno zamolio ako znamo neki gluplji da mu obavezno javimo. Zoffy su Kawabata Makoto i Tsuyama Atsushi koji je u ovoj inkarnaciji bio posebno inspiriran. Sve njegove najave su završavale s ''…from HELL!'', a za potrebe nekoliko izvedbi se pretvorio i u Milesa Davisa …from HELL!. Zoffy sviraju potpuno lude i destruktivne obrade rock i jazz klasika. Tako da smo čuli presmiješnu obradu ''very famous song, ''Smoke on the Water'' …from HELL!'', zatim još jednu, naravno ''very famous song, ''Immigrant Song''…from HELL!'', sve uz napomenu da su njihove izvedbe naravno puno bolje od originala. Naravno.
[ akaten ]

akaten   © glass

A onda se prešlo na jazz (iliti ''đaz'') i anketiranje prisutnih da li tko to uopće sluša. Rezultat je bio tako-tako. Budući da su obradili nekoliko pjesama Milesa Davisa, s albuma ''Bitches Brew'' i ''Live In japan'', imali smo veliku čast da je samo za tu priliku uskrsnuo veliki Miles Davis i došao ''from HELL!'' u KSET zasvirati na svojoj frulici (?!). Tsuyama Atsushi definitivno ima glumačkog dara, a Zoffy …from HELL! su zasluženo dobili veliki aplauz. Genijalno.
[ zoffy - miles davis from hell! ]

zoffy - miles davis from hell!   © glass

Po već ustaljenom programu, sljedeći jingle je najavio ''Project 6 - Acid Mothers Temple Swr''. U svim kombinacijama Acid Mothers Temple nudi poludjelu psihodeliju i direktnu vezu sa Svemirom. Divota. Kawabata je bio i ostao nevjerojatan na gitari, koju je svirao na sasvim drugi način od onog što nam je prezentirao u solo projektu. Užitak za gledanje i slušanje, uz grand finale u kojem se cijeli bend u isti čas stropoštao na pod. I nastavio svirati! Tatsuya Yoshida je nogom udarao u bubnjeve, Tsuyama Atsushi se ugodno smjestio na podu s nogama podignutim na stolac i basem u krilu, dok je Kawabata Makoto ležao na leđima i svirao gitaru. Prikladan kraj AMT seta.
[ acid mothers temple swr - kawabata makoto ]

acid mothers temple swr - kawabata makoto   © glass

Za zadnju točku ostao je ''Project 7 - Zubi Zuva X'', ekscentrični poliritmički a capella ansambl koji ne bira vrstu ni stil glazbe koju će obraditi u svojoj pomahnitaloj a capella verziji, koja stvarno nema baš nikakve veze s mozgom. Kawabata Makoto, Tsuyama Atsushi i Tatsuya Yoshida su pjevali i urlikali na pozornici, imali smiješne koreografije i mahali mikrofonskim stalcima. Od smijeha su umirali i oni i mi. Odličan kraj.
[ zubi zuva x ]

zubi zuva x   © glass

Kawabata Makoto, Tsuyama Atsushi i Tatsuya Yoshida priredili su nam beskrajno simpatičan, zabavan i zanimljiv 'festival' u trajanju od dva sata u koja su uspjeli nagurati zaista širok raspon glazbenih projekata i pokazati nam svoje golemo glazbeno umijeće …from HELL!

ana // 06/11/2010

> vidi sve fotke // see all photos

Share    

> koncert [last wanz]

cover: DUNJA KNEBL feat. KOLOLIRA + DUNJALUK, 1.VII 2020., Močvara, Zagreb

DUNJA KNEBL feat. KOLOLIRA + DUNJALUK, 1.VII 2020., Močvara, Zagreb

| 03/07/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: CHRIS ECKMAN + Ana Kravanja & Samo Kutin @ Močvara, Zagreb, 26/05/2020

CHRIS ECKMAN + Ana Kravanja & Samo Kutin @ Močvara, Zagreb, 26/05/2020

| 27/05/2020 | pedja |

>> opširnije


cover: EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN, 15.IV 2008., Pogon Jedinstvo, Zagreb

EINSTÜRZENDE NEUBAUTEN, 15.IV 2008., Pogon Jedinstvo, Zagreb

| 21/05/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Krv u stolici @ KSET, Zagreb, 05/03/2020

Krv u stolici @ KSET, Zagreb, 05/03/2020

| 09/03/2020 | ujak stanley |

>> opširnije


cover: Suffocation, Belphegor, Hate, Carnifliate @ Močvara, 07/03/2020

Suffocation, Belphegor, Hate, Carnifliate @ Močvara, 07/03/2020

| 09/03/2020 | ognjen bašić |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]
 • 04/07/2020 | vrbovec, akc garaže
  18. vumfest
  >> najawa @ terapija.net
 • 04/07/2020 | zg, norris cafe
  she brought me gasoline
  >> najawa @ terapija.net
 • 10/07/2020 > 12/07/2020 | peručko jezero, vrlika lake festival
  go lilly - split
  the alibor - knin
  seven mouldy figs - zagreb
  bilie joan - split
  atomsko sklonište - pula
  m.o.r.t - sinj
  zabranjeno pušenje - sarajevo
  >> najawa @ terapija.net
 • 25/07/2020 > 02/08/2020 | sućuraj, tam tam festival
  flamingods
  we will kaleid
  m.o.r.t.
  stonebride
  seine
  marinada
  doringo
  repetitor
  igralom
  nemoj gustave
  mi vida
  gazorpazorp
  7am
  ippio payo
  >> najawa @ terapija.net
 • 05/08/2020 > 09/08/2020 | orahovačko jezero, ferragosto jam
  psihomodo pop
  pips, chips & videoclips
  let 3
  krankšvester
  repetitor
  lovely quinces
  jonathan
  she loves pablo
  overflow
  atheist rap
  mašinko
  mortal kombat
  ajs nigrutin
  svemirko
  nemanja
  abop
  buč kesidi
  z++
  pocket palma
  mark mrakovčić
  crvi
  como bluff
  babilonska
  dance hard w. dj kneža
  >> najawa @ terapija.net

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*