home > mjuzik > Wired

kontakt | search |

THIRD I/BOLEST EVROPA: Wired (Mrtvaja Records, 2011)

U novom izadnju "Wired" dvojac iz dark ambient/industrial/noise projekta Third I u kolaboraciji s Bolest Evropa, one man projektom iz Visokog, odvodi nas na dvadeset minuta u jednom komadu na drugu stranu naše (digitalne) stvarnosti. I to u mračne i nepregledne dimenzije world wide weba. A to putovanje je omogućila mlada etiketa Mrtvaja Records iz Sarajeva.

U vremenu kada je iskonska značajnost pogleda jednih očiju u druge gotovo zaboravljena i potpuno obezvrijeđena, a naš vlastiti identitet gutaju brojni profili takozvanih društvenih mreža. Naš istinski izgled zamjenjuju horde najrazličitijih lažnih avatara. A naša prava imena postaju kratki "nickovi", sastavljeni od beznačajnih slova i brojki. Naše digitalne nule i jedinice Third I i Bolest Evropa instaliraju u svoju cyber-podmornicu nazvanu "Wired" i vode nas na jedno virtualno verneovsko ali distopijsko putovanje bespućima same podsvijesti interneta.

Nesumnjivo, budućnost je već tu. I kroz naše "portove" za upijanje informacija je već našla put do same esencije našeg postojanja. Zaobišla naš "firewall" zdravog razuma i zarazila nas svojim virusom. Opasni globalni "trojanac" je postao dio naših, kako istraženih, tako i onih još neistraženih moždanih "clustera". I na taj način postao jedno s našim digitalnim tijelom; nerazdvojivi binarni uljez. Protiv kojeg bi, možda, jedini lijek bila snažna erupcija sunčeve baklje. Koja bi svojom milijardama tona TNT-a ravnoj razornoj moći u nezapamćenoj sunčevoj oluji udarila o zemljinu magnetosferu i jako poremetila sveobuhvatnu telekomunikacijsku mrežu oko naše planete. Upravo u takvom sveopćem digitalnom metežu krećemo s "Wired" na interaktivnu soničnu kazneno-istraživačku ekspediciju kroz kaotično isprepletene kanale world wide (spider) weba. U tome neizvjesnom putovanju susrećemo brojna virtualna megalomanska ega net-ovisnika i, svojim krvnim žilama u digitalnu globalnu matricu umreženim, izgubljenim individuama. Jedina orijentacija i vodilja nam je periodično se ponavljajući sonarni zvučni impuls. Koji vodi pored, u obliku samplova integriranih, raznih elektronskih ostataka ljudskih glasova, digitalno predmodificiranih mehaničkih zvukova i nerazjašnjivih FX-efekata. Oni mnogobrojniji u bajtovima su jače zvučne rezolucije i stoga razumljiviji. Dok su drugi skoro do nepripoznatljivosti izfragmentirani i izravno nalaze svoj put preko naših eksternih slušnih portova u virtualnu manifestaciju naše podsvijesti. I na taj način remete i manipuliraju naše intimne procesore i interne, siromašnom logikom izredane, individualne algoritme razmišljanja.

Najveća (i jedina) mana ovog sonično-virtualnog putovanja je njegova kratkoća (samo dvadeset minuta). I, iz toga dijelimično rezultirajući, minimalni prikaz ustvari ogromnog horizonta ove tematike. Ali ako ovo izdanje služi kao uvod u daljnje suradnje ova dva glazbena entiteta, onda je ono potpuno zadovoljavajuće odigralo svoju ulogu. I tako sve one koji se vole izgubiti u tajanstvenim i mračnim ambijentima industrial/noisa obskrbiti s još jednim friškim i zanimljivim ostvarenjem.

ocjena albuma [1-10]: 8

z. marković // 30/09/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Blood In, Blood Out

EXODUS: Blood In, Blood Out (2014)

| 31/10/2014 | horvi |

>> opširnije


cover: Povijest bolesti EP

DEBELI PRECJEDNIK: Povijest bolesti EP (2014)

| 30/10/2014 | fichonm |

>> opširnije


cover: SEASPLASH RITAM

Razni izvođači: SEASPLASH RITAM (2014)

| 30/10/2014 | mario m. |

>> opširnije


cover: Hozier

HOZIER: Hozier (2014)

| 30/10/2014 | pedja |

>> opširnije


cover: Ko smo mi

MASKE: Ko smo mi (2014)

| 30/10/2014 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Wired
  • Echoes, EP (2005,Abdicate Cell)
  • Trinity, single (2006, Smell The Stench)
  • When Tomorrow Hits (2007, Subliminal Recordings)
  • Split with Mein Kinder (2007, Smell The Stench)
  • Split with The Apex, The Harmony of... (2007, Smell The Stench)
  • Noise Poetry (2007, Zvukovina)
  • Live at Third I Theatre, Collaboration with Oyed (2007, Mind Noise Desintergration)
  • 3way split "Ko ne plati na mostu platice na Cupriji" or "Bad Seed of Cuprija noise scene" (2008, Zvukovina)
  • This Is Our Post Postapocalypse (2008, Zvukovina)
  • Horror Audio Drama (2008, Zvukovina)
  • Reflections of Internal Pain, EP (2008, Subliminal recordings)
  • Collaboration with Erekta (2008, No Bottom Records)
  • Postindustrial Times (2008, Zvukovina)
  • Healing Collaboration with Erekta (2009, No Bottom)
  • I I I I I I I (2009, d.i.y.)
  • Biomachina, EP (2010, Circumanalis Records)
  • Everyday Madness: Daily Life Soundtrack (2010, Circumanalis Records/ Slušaj najglasnije)
  • The Birds, EP (2010, Dark:Scene Records)
  • Nice Noise (Raw Ambient Pieces) (2011)
  • Wired Kolaboracija s Bolest Evropa (2011)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*