home > mjuzik > Živog sina tvoga

kontakt | search |

OLOVNI PLES: Živog sina tvoga (Brlog Records, 2012)

Objavljen na Sesvete (Dan mrtvih) 1.XI 2012., novi akustični lo-fi album Olovnog Plesa posvećen je nedavno preminulom Ivici Stankoviću, začetniku neformalne glazbene družine Novi odmetnici.

Ivica Stanković iz Vrgorca umro je u ljeto 2012. od raka, a sa Olovnim Plesom ga povezuje mnogo zajedništva. Prvotno je 2008. otputovao u Novi Sad da upozna bend Prkos Drumski, te je u Vrgorcu od 2009. počeo organizirati festivale Kotezi Fest i String Fest na svojem imanju u Kotezima gdje su uz njih gostovali Olovni Ples, Nina i Čopor. A dalje je poznata priča već mnogo puta prepričana kad su u pitanju navedeni izvođači i još nekolicina njih - (izmenavremena), Ivan Škrabe, Katarina Juvančić, Milan Korać...

Na ovome albumu Olovni Ples se kao rijetko do sada pojavljuje gotovo s kompletnim autorskim materijalom kojeg potpisuje Stipe Periša (dvije teme je potpisao bubnjar Bojan Rađenović). Od čak 16 pjesama samo su 4 obrade - "Iz tamnice" (Tom Verlaine), "Gasnu" (A.B.Šimić), te "Jači za svoju smrt" i naslovna "Živog sina tvoga" (Jure Kaštelan). U nekim pjesmama se osjete poneke reference klasika rocka, recimo riffovi "Come together" The Beatles u psihodeličnom bluesu-jammingu "Koljena" koja je melodijski veoma slična standardu Olovnog Plesa "Matošev blues", Led Zeppelin-ovske akustične folk igre u "Vidimo se druže", no u principu autorska sloboda stvaranja namjenskog albuma dozvolila im je različite varijante svega i svačega čime su svoj stil podigli na intrigantniji svirački nivo od onog uobičajenog blues/ country/ rock stila kojeg gaje.

Albumom dominiraju psihodelične laid-back atmosfere, iznimno mirne i prozračne minijature počevši od uvodne "Živog sina tvoga" koja zamiriše na melodičnu indie-americanu, preko "Nulti dan" u čudesnoj kombinaciji reggae/ country/ dream-popa pospješenog sa delay melodijama klavira, te s mnogo staccato rada u onom bazičnom 'olovnjačkom' obrascu s dvije gitare i basom bez korištenja bubnjeva. Vokali su također fino dorađeni, ponekad psihodelično-levitirajuće porazmješteni da odlaze u fade-out s jednom jedinom namjenom - posljednjem pozdravu svojem velikom prijatelju.
[  ]

Lirski se konceptualno jasno obraćaju njegovoj porodici, prijateljima i njemu samome, a ponekad se stavljaju u njegov položaj u izuzetno emotivnim baladama "Moja ljubavi" i "Ti divna si". Nešto više od polovice albuma su impresivni stihovi 's ove strane života', a od pjesme "Ugašena svijeća" koja govori o atmosferi mrtvačnice, sve do konca albuma razvezuju se zagrobne teme. "Mora" je snažan session uz pratnju kongi koji govori o odvajanju duše od tijela (odlični su vokalni efekti), Kaštelanova "Jači za svoju smrt" je jasan životni manifest ('a ti koji ubijaš - mrtvac je jači za svoju smrt'), "Vidimo se druže" opet pravi istinski pozdrav, dok je "Nije kraj" sa stihovima 'okupio si opet mnoštvo ljudi, ali na krivom mjestu' prikaz sahrane u sakralno dostojanstvenoj atmosferi. Stipe je ovdje izuzetno upečatljivo i iskreno otpjevao vlastite stihove na ivici plača s gorčinom i gordom poniznošću. Dvije posljednje "Zauvijek" i "Siva" (uz pratnju udaraljki) izuzetno su dojmljive i mračne u ovom kontekstu. Ova zadnja čak djeluje i zastrašujuće lešinarski poput samotnjačke jeke iz groba...

Bend je ovdje napravio fantastičan i apsolutno preciziran, dostojanstven materijal. Svaka pjesma, svaki stih, svaki ton, svaki moment, uzdah i efekt stoje na svojem mjestu. Ovdje tražiti nešto drugačije osim prezentiranog posve je neumjesno. Stipe, Bojan i ekipa su s velikim poštovanjem i ljubavlju napravili ovaj album kakav bi vjerojatno svatko poželio kao vlastiti epitaf.

Ne sjećam se da je itko ikad na ovim prostorima iz miljea rock scene napravio ovakvu monumentalnu i veličanstvenu glazbenu posvetu svojem preminulom prijatelju.

ocjena albuma [1-10]: 10

horvi // 03/12/2012

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Živog sina tvoga

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*