home > mjuzik > Lost Sirens

kontakt | search |

NEW ORDER: Lost Sirens (Rhino, 2013)

New Order su od zadnjeg albuma "Waiting For The Sirens Call" (2005) uzeli podulju pauzu, u međuvremenu su ostali bez legendarnog basiste Peter Hooka, no vratili su se koncertima 2011., a između ostalog po prvi puta smo ih mogli vidjeti i u Zagrebu na InMusic Festivalu 2012.

Novopridošli u postavi umjesto Petera sada je Tom Chapman, ali sve zvuči isto kao i prije. Ovaj povratnički album rađen je još u vrijeme prethodnog, tako da nema nikakvih iznimaka što se tiče zvuka i pjesama. Sve su hitoidne, napucane plesnim tempovima, synthovima, elektronikom, melodičnim basovima, Sumnerovim šminkersko-patetičnim vokalima, a jedine diferencije pokazuju gitaristički tretmani i klavijature. Malo gain, malo disonantne distorzije, poneka poluakustična stvar s latino prizvukom ("Recoil"), pa malo funka, pa poneki ulet u piano-rave melodiju, synth-orkestraciju (laganija "Californian grass")... i to sve u 3 osnovna akorda s kojima već 3 decenije rade nevjerojatne inverzije što redovito ostvaruju ogromne uspjehe.



Kao prvi singl izbačena je "Hellbent" povodom Joy Division/ New Order kompilacije "Total" (2011) u konstantno prepoznatljivom maniru umjerenog plesnog tempa sa eksplozivnim refrenom i podosta eksperimentalnog backgrounda. Naravno da većina pjesama zvuči kao odavno odrađena roba, pa tako "Shake it up" podsjeti na elektronske dane s gitarskim melodijskim referencama "True faith", te se u gotovo svakoj pronađe ponešto što asocira na stare pjesme. Samo je vječita stvar kod njih kako te relacije posložiti u aranžmanima da ipak ne budu nalik kao jaje jajetu. Uz laganiji dio repertoara kojeg još čine "I've got a feeling" i završna mračno-obredna "I told you so", prerada iste s prošlog albuma, ovdje se potencijalnim hitovima izdvajaju prve dvije plesne i najbrže "I'll stay with you" i "Sugarcane" sa konstantnim insinuacijama na najplesniji The Cure i Duran Duran. Dušu dalo za DJ-eve kada ofrlje "Friday I'm in love", "Girls on film" i "Hungry like a wolf".



Nema šta, ovo je odličan povratak u punom stilu. Valjda nije i posljednji?

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 15/01/2013

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Crta

IVAN KAPEC 5TET: Crta (2020)

| 23/10/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Neon Noir Erotica

DAGGERS: Neon Noir Erotica (2020)

| 22/10/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Čekić i strijela

3 ZVUKA BUDUĆNOSTI: Čekić i strijela (2020)

| 21/10/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Feuer

(DOLCH): Feuer (2019)

| 21/10/2020 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Eau Rouge

DEATHMAZE: Eau Rouge (2020)

| 20/10/2020 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Lost Sirens
  • Movement (1981)
  • Power, Corruption & Lies (1983)
  • Low Life (1985)
  • Brotherhood (1986)
  • Substance (1987)
  • Technique (1989)
  • Republic (1993)
  • The Best of (1995)
  • The Rest of (1995)
  • Get Ready (2001)
  • International (2002)
  • Retro (2002)
  • Waiting For The Sirens Call (2005)
  • Lost Sirens (2013)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*