home > mjuzik > On The Level, EP

kontakt | search |

ERNA: On The Level, EP (samizdat, 2014)

S Ernom kao potentnom umjetnicom sam se prvi put susreo gledajući video s promocije četvrtog albuma Zvonimira Varge, gdje je nastupila kao gošća. Nakon toga sam je čuo preslušavajući kompilacije "Bistro na rubu šume", gdje je prisutna na vol. 4 s pjesmom "Revolucija". Obzirom na tim kompilacijama ima mnogo autora, moram priznati da mi je tad bila samo jedna od mnogih simpatičnih. Kako je od toga prošlo nekoliko mjeseci, Erna je kontaktirala našu redakciju najavivši svoj prvi EP, koji sam sa zadovoljstvom prihvatio recenzirati.

Cd u fizičkom obliku stigao mi je poštom, za što je zbog raznih trenutno nebitnih okolnosti, trebalo malo više vremena. Moram pohvaliti dizajn cd-a koji odskače od sveg sličnog što mi je došlo u ruke u skorije vrijeme. Svojim dimenzijama malo odskače od standardnih dimenzija cd-a, ali opet ne toliko velik da se dimenzijama približi singl ploči na 45 okretaja kakve smo nekad davno kupovali. Na samom albumu nema nikakvih sponzora, kao ni imena izdavača, što znači da je Erna sama štampala album, istina ne znam u kojoj tiraži, ali svaka joj čast na takvom potezu. Dizajn albuma potpisuju Anta Bučević i Dora Bilandžić.
[ Erna ]

Erna   © Antonio Bronić

Pjesme su za mene iznenađujuće na engleskom jeziku, obzirom je do sad pjevala na hrvatskom. No još me više iznenadilo da u Eminom izgovoru pjevanja engleskog nema natruha stranog naglaska. Jedan od onih albuma kod kojih zaboravite da je made in Croatia. Pjesama originalno ima pet uz šestu, bonus pjesmu "Wie ein Traum" njemačkog prepjeva pjesme "Like a dream", koju je preveo Nicolai Mehlhaus.

Duet "Missing part", kojim započinje mini-album, s Ernom je otpjevao Vinko Ergotić, koji otvara pjesmu, a snagu pjesma do kraja dobija tek Erninim uletom. Kvalitetom vokala, a pomalo i načinom pjevanja, u ovoj pjesmi podsjeća na Adele. Baš taj smisao kvalitetne pop pjesme u vrhunskoj produkciji na ovom albumu idu na dušu Petru Makaru. Uz top produkciju, na ovom albumu je odsvirao i sve instrumenate osim bubnjeva, koje je odlupala Bruna Matić. "Show me the way" ima sva obilježja pitkog ljetnog hita i atmosferu kakvu je Ben E. King imao u pjesmu "Stand by me". Ernin glas ovdje zvuči jako američki, snažno pokazujući emocije koje su prilično drugačije od onih u prethodnom duetu. Puno je uvjerljivija, a vokalom kao da mami slušatelja da joj pokaže put o kojem u pjesmi pjeva.



Ono što glazbeno razlikuje Ernu na ovom Ep-u od njenog prijašnjeg pristupa glazbi je upliv elektronike u zadnje dvije pjesme, što je napravljeno dovoljno minimalistički da ne pokvari duh pjesama, a opet da popuni pjesmu i da joj svježi izričaj. "Close to me" prva je od tih pjesama gdje igra s elektronikom ne narušava duh kantautorskog pristupa. Sličan pristup glazbi, čak i malo tvrđe elektronike su se mogle čuti u novijim koncertnim nastupima Ivane Picek. Oficijelni dio albuma zatvara "Seduce me tonight". Pjesma pomalo ima utjecaje elektronike kakvu je na početku karijere radila grupa Ultravox, kao i pristup glazbi velike Grace Jones. Ali i u tim pjesmama Erna uspjeva dodati današnji moderniji i svježi štimung.

Sve pjesme na ovom albumu su radiofonične i sigurno bi se mogle vrtiti na bilo kojem radiju kod nas i vani, istovremeno ne bježeći u narodnjački prizvuk za široke narodne mase. One, poput "Like a dream", mogu se poslušati i pogledati na youtube kanalu u originalnoj hrvatskoj glasovnoj inačici - "Poput sna", čisto da se usporedi koliku snagu je Erna uspjela transformirati pjevajući na engleskom jeziku, gdje nije na stranom terenu, već je svoje gostovanje pretvorila u domaćinstvo.

Njena uvjerljivost u glasu već sad je svrstava u krug najvećih pjevačica novije hrvatske glazbene scene, ali upitno je koliko će Erna, obzirom da je zaplovila engleskim vodama, uopće pjevački navraćati u naše dvorište. Osobno priželjkujem da će nas dočekati i koji album na hrvatskom jeziku, gdje naša ekipa ipak lakše može osjetiti sigurnost i emocije Ernina glasa. U svakom slučaju, Erna, napravila si pop album velike snage i karizme, kako pjevački tako i produkcijski. Svaka čast!

Naslovi: 1. Missing part, 2. Show me the way, 3. Like a dream, 4. Close to me, 5. Seduse me tonight, 6. (bonus track) Wie ein Traum

ocjena albuma [1-10]: 9

jura // 28/05/2014


PS: Album se besplatno može skinuti klikom na link.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*