home > mjuzik > New York in the 70's

kontakt | search |

LUKE HAINES: New York in the 70's (Cherry Red, 2014)

Vjerujem da Luke Hainesa ne treba posebno predstavljati, barem ne na našim stranicama. Jer, to je čovjek koji je osnovao i vodio bendove 90ih, kao što su The Auteurs, Baader Meinhof i Black Box Recorder (Ako se netko sjeća)), a od početka novog tisućljeća djeluje i objavljuje pod svojim imenom. Nije baš da je s nekim od spomenutih bendova ostvario ne znam kakvu popularnost, isto kao ni u solo vodama, no moglo bi se reći da su neke od pjesama, pa čak i albumi (THE AUTEURS New Wave (1993) - nominacija za Mercury nagradu) ostvarili kultni status, a Luke je u to vrijeme bio poput božanstva.

Kao što sam napomenuo, već petnaestak godina objavljuje kao Luke Haines, a u to je vrijeme objavio osam studijskih albuma, te još nekoliko kolaboracija i kompilacija. Objavio je i knjigu u kojoj se podsjmehuje brit-popu, čiji je i sam "član" bio i to ne baš svojom voljom ("Bad Vibes: Britpop and My Part in Its Downfall" (2009)).

Većina njegovih solo albuma je konceprualna, pa tako i ovaj, nazvan "New York in the 70's", u kojem opisuje svoje viđenje prijestolnice punka u to doba, čiji "član" nije bio. Ujedno to je, prema njegovim riječima, treći i posljednji dio trilogije koja je započeta albumom "Nine And A Half Psychedelic Meditations On British Wrestling Of The 1970s And Early '80s" i nastavljena s "Rock And Roll Animals".

Album započinje s, po njemu najjačom osobom na tadašnjoj njujorškoj sceni, Alanom Vegom, dijelom elektro-pro-punk dua SUICIDE. Iako se tu spominju i Elvis i Merlinka, Vega je njemu ipak naj.

"Alan Vega says it's going to be a great big hit, if Alan Vega says so, then it probably is"



Drone City nešto je najsličnije njegovim herojima SUICIDE, što će Luke ikad napraviti, i nikako ne spada u njegov klasičan repertoar. Ovdje sve pršti od elektronike i horor ritmova, a Luke pjeva u itom tom stilu, umjesto njegovog klasičnog, gotovo, šaputanja. No, Haines klasika se vraća na naslovnoj i najboljoj pjesmi na albumu.

"Everybody's gay or bisexual/ a man called Jim getting experimental, american days become american nights, we're gonna have some fun, with the skinny transvestite" pjeva Haines preko lijenih sintova.



Osim Alanu Vegi, pjesme je posvetio i Jimu Carrollu (Jim Carroll), William Burroughsu o razgovorima s njim u njegovom bunkeru (Bill's Bunker), epsku Doll's Forever kultnim New York Dollsima, i ne baš nadahnutu Lou Reed Lou Reed nedavno preminulom Lou Reedu…

Sve u svemu, Luke Haines je ponovo snimio jedno intrigirajuće djelo, koje se može slušati u komadu i saznati svašta o počecima punka u New Yorku, a dio pjesama izdvojen iz cjeline, također može poslužiti u kompilacijama, tipa - poznati u imenima pjesama, gradovi u imenima pjesama itd…

ocjena albuma [1-10]: 8

pedja // 04/08/2014


PS: Slušati: NY in the 70's, Dolls Forever
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Oblaci

IVAN HOZJAN: Oblaci (2017)

| 24/05/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Run With The Hunted

Wolfbrigade: Run With The Hunted (2017)

| 23/05/2017 | lejapeja |

>> opširnije


cover: The Great Year, EP

DIREWOLVES: The Great Year, EP (2017)

| 23/05/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: Trovanje mladeži

SIROVA SMJESA: Trovanje mladeži (2017)

| 22/05/2017 | horvi |

>> opširnije


cover: A Long, Eternal Fall

COMITY: A Long, Eternal Fall (2017)

| 21/05/2017 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: New York in the 70's
  • New Wave, 1993 (The Auteurs)
  • Now I'm a Cowboy, 1994 (The Auteurs)
  • After Murder Park, 1996 (The Auteurs)
  • Baader Meinhof, 1996 (Baader Meinhof)
  • England Made Me, 1999 (Black Box Recorder)
  • How I Learned to Love the Bootboys, 1999 (The Auteurs)
  • The Facts of Life, 2000 (Black Box Recorder)
  • Christie Malry's Own Double Entry OST, 2001 (Luke Haines)
  • The Oliver Twist Manifesto, 2001 (Luke Haines)
  • The Worst of Black Box Recorder, 2001 (Black Box Recorder)
  • Passionoia, 2003 (Black Box Recorder)
  • Das Capital, 2003 (Luke Haines)
  • Luke Haines is Dead, 2005 (Luke Haines)
  • Off My Rocker at the Art School Bop, 2006 (Luke Haines)
  • 21st Century Man/Achtung Mutha, 2009 (Luke Haines)
  • 9½ Psychedelic Meditations on British Wrestling of the 1970s and early '80s, 2011 (Luke Haines)
  • Outsider/In: The Collection, 2012 (Luke Haines)
  • The North Sea Scrolls, 2012 (Luke Haines, Cathal Coughlan, Andrew Meuller)
  • Rock and Roll Animals 2013 (Luke Haines)
  • New York in the '70s 2014 (Luke Haines)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*