home > mjuzik > Pipa Potluck

kontakt | search |

GAO HONG: Pipa Potluck (Innova Recordings, 2015)

Lutnja, banjo, akustična gitara i violina, praktički bez ikakvih izraženijih udaraljki, svakog će odmah otprve asocirati na arhaičnost, tradiciju i folklorna obilježja. Ništa nećete pogriješiti ako samo zbog uvodne pjesme, zvrkasto nazvane "Cluck old hen" (kokodaka stara koka) pomislite da je ovdje riječ o nekoj prastaroj preteči hillbillyija i tex-mexa s obzirom da na albumu gostuje nekoliko američkih kompozitora i muzičara (Alison Brown, Darol Anger, Jeffrey Van, Matt Combs, Garry West, April Centrone...).
[ Gao Hong ]

Gao Hong

Međutim, kroz tijek ovog instrumentalnog albuma stiču se sasvim drugačije karakteristike od pentatonike, orijentalnog, srednjeazijskog i dalekoistočnog folka, ponekad može zavarati insinuirajući i na balkanski tročetvrtinski štimung, pa i naših vedeta Franolić - Gorše, nekadašnju makedonsku Lolu V. Stain, Kaldrmu ili Baklavu, tako da slušatelj može ostati zbunjen širokom lepezom putovanja po svjetskim tradicijskim destinacijama. Razlog je jednostavan - Gao Hong je kineska glazbenica i kompozitorica koja najviše obožava svirati lutnju, te se zanima za široki spektar folklorne glazbe od Arabije sve do potrage za arhaičnim izrazima s divljeg zapada. Počela je aktivno svirati s 12 godina, diplomirala je na Središnjem glazbenom konzervatoriju u Pekingu, gdje je studirala s velikim Lin Shicheng, a kroz karijeru je primila brojna priznanja u Kini i USA. Osvojila je četiri McKnight stipendije i prva je glazbenica koja je dobila prestižni Bush Fellowship za tradicionalnu i narodnu umjetnost. Nastupala je po cijelom svijetu s mnogim glazbenicima uključujući simfonijske orkestre, jazz ansamble i ostale muzičare iz drugih kultura. Kao skladatelj, ona je dobila provizije od američkog skladatelja foruma, Walker Art Center, Jerome Foundation, Zeitgeist, Ragamala, Theater Mu, Minneapolis Guitar Quarteta (s njima ima jedan snimljen album), Lars Hannibala i Twin Cities javne TV. Trenutno je aktivna na glazbenom fakultetu Carleton College gdje predaje kineske instrumente i usmjerava kineske glazbene ansamble, te je gostujući profesor na Središnjem glazbenom konzervatoriju u Pekingu.

Polovica ovog albuma od 50-tak minuta je snimljena uživo u Saint Paulu (St. Catherine's University) s američkim instrumentalistima (Grammyijem nagrađen banjoist Alison Brown, violinist Matt Combs i basist Garry West) gdje se osim spomenute uvodne kompozicije kroz veselu "Sally Johnson" i tremolo ambijentima prošarane kompleksne laganice "Green willow tree" (zelena vrba) dobiva upravo starinski šmek preteče country i western glazbe zalazeći i u epohu kada su Indijanci slobodno jahali prerijama u potrazi za bizonima. Sasvim drugačiji sadržaj pruža ostatak materijala na kome je u dvije teme "Mosquito song" i baladičnoj "Source of spring water" gostovao još jedan Grammyijem nagrađen umjetnik, akustični gitarist George Khaumoku Jr. s prizvukom valcera, mediterana i sirtakija, dok je preostali dio kompozicija doslovce putovanje po svijetu. U "Friendship" gostuje Yair Dalal, a u "Long Nahawand" Bassam Saba s arapsko-bliskoistočnim motivima uz ponešto i udaraljkaške pratnje. Jedna od rijetkih tema s pentatoničkim natruhama je "Golden season", a album završava najdulja i najkompleksnija "Lutes around the world" u kojoj su gotovo svi prisutni glazbenici udruženi u jedan prošireni bend razvijajući globalistički world-music. Svatko sa svojim nasljeđem, utjecajima i elementima domicilne tradicijske glazbe, pa se tako bez zadrške stiče dojam izmiksanog medley-folka Kine, Bliskog istoka, Balkana i finiša u rasplesanom countryiju divljeg zapada.

Cijelo vrijeme Gao Hong pretendira tremolo svirku s nježnim trzajima po žicama, lepezasto i lepršavo pleteći melodične finese u figurama često raširenih kompozicija koje u principu počinju sneno, lagano i ambijentalno, te uljuljkuju svojim meditativnim ugođajem. Uostalom, i sam pogled na naslove kompozicija već dovoljno jasno govori o zavičajnom karakteru bez obzira gdje god on bio stacioniran ne narušavajući izvorni senzibilitet autohtonog identiteta. Bilo bi je zanimljivo čuti u kombinaciji s našim world-music muzičarima, osobito s Tamarom Obrovac ili Draženom Franolićem.

p.s. neka vas ne zbuni ako odete na njezinu oficijelnu web-stranicu i vidite neke loše ispisane riječi na engleskom jeziku kakve ne bi učinio niti osnovnoškolac. Omaške u nerazlikovanju slova 'b' od 'd' ili 'p', 'j' od 'i' ili 'l', 'u' od 'n' i slično su sasvim opravdane s obzirom da su to gotovo isti znakovi okrenuti naopačke. Crtica vamo ili tamo... Vrsnom diskofilu će zapeti i za oko da Gao Hong nije navela godine kada je realizirala prethodnih 7-8 albuma. To samo ona zna.

Naslovi: 1.Cluck old hen, 2.Friendship, 3.Golden season, 4.Mosquito song, 5.Sally Johnson, 6.The source of the spring water, 7.Longa Nahawand, 8.Green willow tree, 9.Lutes around the world

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 12/04/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*