home > mjuzik > Rolin Humes presents Rolin Blues

kontakt | search |

ROLIN HUMES: Rolin Humes presents Rolin Blues (Rolin Humes, 2015)

Prije ozbiljnije priče o albumu moram napisati da su Rolin Humes odlični muzičari i vrhunski interpretatori glazbe koja je svoj vrhunac doživjela u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog stoljeća. Tu je u prvom redu pop/rock interpretacija, a kroz pjesme znaju više ili manje krajcnuti i soul i blues. Grupu čine Emil - bas, Matej - bubnjevi, Nikola - gitara i Robi - piano i vokal. Našli su se u Rijeci i tamo osnovali grupu, a nitko od članova grupe nije iz tog grada. Najjednostavnije ih je definirati grupom iz Hrvatske. A i predstavljali su nam državu preko bare, na "International Blues Challenge" u Memphisu kao pobjednici "Croatian Blues Challenga''. I svaka poveznica s Lijepom našom tu i prestaje. Jer oni glazbeno pripadaju Europi i svijetu. Tako i zvuče.

Rolin Humes presents Rolin Blues sadrži sedam pjesama u trajanju cca trideset osam minuta. Omot albuma obojan je crnim bojama s plavo ljubičastim obrisom članova grupe koji stvara privid da album pripada nekom od mračnih žanrova metala. Obzirom da su album snimili samostalno, velika je pohvala što su ga (uostalom kao i debut) odlučili izbaciti i u fizičkom obliku cd-a.

Cijeli cd isprepliće pop i rock elemente, koji će možda najviše sjesti onima koji degustiraju u glazbi nastaloj prije punka i novog vala. Atmosfera pjesme "You never gonna guess" kojim započinje album ima Cockerovsku boemštinu, koja u refrenu prelazi u progresivni kateter. U toj progresiji dolazi potpuno do izražaja Robijeva vokalna kvaliteta. Nešto žešćeg uvoda "Pretentious blues" vrlo brzo zalazi u lagani blues obrazac. Robijeva dikcija i kvalitetni izgovor u toj pjesmi dokazuju svoju kvalitetu. Pjevanje na engleskom jeziku kod Rolin Humesa nema problema s izgovorom.



"If I could be someone else instead of me" prvi je singl/spot i najkraća je pjesma albuma trajanja nešto prije dvije minute. U njoj prevladava južnjački ugođaj uz vokalnu prisutnost gospela. Rolin Humes na trenutke ulaze u country & western školu ukomponiranu u u blues formu. Ako volite The Allman Brothers Band ili Lynyrd Skynyrd jednako ćete uživati u onom što Humesi rade u "Time bomb". Pjesma je pravi primjer impravizatorske škole i jamminga u kojoj je grupa možda i najopuštenija. Drugi blues naslov albuma ide pjesmi "This is not presidental blues". I još jedna sjajna improvizacija glavnog vokala kojom nosi pjesmu. Na sredini pjesme dočekuje nas bugi vugi solo nakon kojeg se pjesma vraća u blues obrasac. Sad već postaje očito da dečki u pjesmama vole bježati iz jednog žanra u drugi i opet mu se vraćati. Koliko to šaranje čini pjesmu uzbudljivijom, nisam siguran. Osobno bih više volio da su ostali u istom žanru. Za kraj albuma počastili su nas sa skoro jedanaest minuta dugom i posebno atmosferičnom "Irene". Obzirom na duljinu pjesme i laganiju melodiju uspjeli su zadržati esenciju i uzbudljivost pjesme. Jedna od odlika velikih sviračkih znalaca.
[ Rolin Humes ]

Rolin Humes   © facebook

Koliko će Rolin Humes u ovim našim uvjetima uspjeti stvoriti od sebe brand pomalo je upitno. Iako je njihova interpretacija utkana u duh šezdesetih i prvu polovicu sedamdesetih, kroz njih ta glazba živi i danas. U sporijim pjesmama, sviračka kvaliteta koja je na pitomijoj strani rocka, ima puno veću forcu. Nažalost, u bržim pjesmama ipak fali sirovosti i oštrice kakvu imaju, na primjer, Harp Explosion ili Bebe Na Vole. Rolin Humes su od spomenutih izvođača puno veći improvizatori i jači muzičari, ali u njihovoj glazbi u većem obimu fali spomenute prljavosti zbog kojeg je rokenrol to što je. Reći da im je glazba ideano posložena nije daleko od istine, ali nema onih malih nesavršenih pukotina koje glazbu čine uzbudljivom. I nimalo nisam siguran da je naša većinska publika spremna na takvu perfekciju. Zato i vjerujem da će svoje pravo mjesto pod suncem naći van granica Hrvatske uz puno ozbiljniji auditorij, koji će im bez problema jesti iz ruke.

Naslovi: 1. You never gonna guess, 2. Pretentious blues, 3. If I could be someone else instead of me, 4. Time bomb, 5. This is not the presidential blues, 6. I don't know, 7. Irene

ocjena albuma [1-10]: 7

jura // 28/04/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*