home > mjuzik > No Plan, EP

kontakt | search |

DAVID BOWIE: No Plan, EP (Columbia/ Sony, 2017)

Samo dan nakon smrti, 11.I 2016. u New Yorku se okupila ogromna ekipa od desetak vokalista i još više glazbenika na snimanje mjuzikla "Lazarus" s 18 obrada manje-više poznatih Bowievih pjesama ("It's no game", "This is not America", "The man who sold the world", "Changes", "Life on Mars?", "Heroes"...), te samo jednom koja nije njegov rad ("Hello Mary Lou - Goodbye heart" u izvedbi Ricky Nelsona). Soundtracku je propomogla i Enda Walsh, a između ostalih glazbenika - izvođača tom prilikom su prisustvovali Michael C.Hall, Sophia Anne Caruso, Michael Esper, Cristin Milioti i Nicholas Christopher, dvostruki album se službeno pojavio 21.X 2016. pod imenom "Lazarus: Original Cast Recordings" te je zauzeo UK no.10 i USA no.129.



Drugi dio cd-a i vinila uz naslovnu skladbu "Lazarus" (ranije objavljena na albumu "Blackstar") čine još 3 kompozicije nastale upravo u vrijeme Bowievog posljednjeg studijskog sessiona, no barem dvije od njih mirišu kao da su stvarane prilikom "The Next Day" albuma. To se osjeća u pjesmama "Killing a little time" s poprilično žešćim gitarskim hard staccatom i u vrlo jednostavnoj plesnoj baladi "When I met you" s obzirom da odišu optimizmom i ljubavnim emocijama (posvećenim suprugi Iman) kao i sasvim drugačijim stilsko-žanrovskim karakteristikama nego li su bile na "Blackstar" albumu. Imaju prepoznatljive finese koje vraćaju u sjećanje A stranu ploče "Heroes" zavijenu u plesni art-rock s kojim je otvorio poglavlje new-wave i post-punk stilistike koja je izrodila new romantics i dance-rock, točnije ovdje "When I met you" pokazuje koliko su recimo Joy Division, Magazine, Simple Minds, Japan, Ultravox i slični uzimali štošta upravo od te berlinske faze s melodičnom bas linijom, harmonijama klavijatura i gitarskim nepretencioznim legatima.



Ipak, "No plan" itekako uranja u bolno Bowievo saznanje da mu se bliži kraj. Osim što je glazba prigušenija s tromijim tempom i saksofonom na granicama acid-jazz/chill-out postulata, tekstualno dočarava sablasnu makabričnost s druge strane života hrapavim glasom: 'nema glazbe ovdje/ ja sam izgubljen u potocima zvuka/ jesam li sad nigdje?... na mjestu sam bez plana, bez pogleda... ovo još nije završilo". Dio tog osjećaja nastavlja se u spomenutoj "Killing a little time", no na daleko vedriji način 'pao sam čovječe, gušim se, čovječe, blijedim, čovječe', ali to se moglo komotno nadovezati uz prisjećanja na Berlin i fabulu "The Next Day".

Unatoč činjenici da je ovaj kompletan materijal već objavljen na dvostrukom kompilacijskom soundtracku iz mjuzikla, ovakvo zasebno izdanje nimalo ne smeta pokazujući gurua rocka da i s 'otpatcima' može priuštiti čudesan arty efekat. A da li je ovo uistinu posljednje 'nepoznato' i 'nerealizirano' od njega teško je za povjerovati s obzirom da je tokom mnogih studijskih sessiona za brdo albuma ostalo pohranjeno u arhivama obilje nesortiranog materijala koji je ponekad znao pronaći svoje mjesto na B stranama singlova. Kako god, "Blackstar" je imao jednu od najboljih Bowievih lirskih sklopova, a ovaj EP ga nadopunjuje s kratkom 18-minutnom pričom koja ga potpuno zaokružuje.

Još će Bowie jako dugo živjeti...

Naslovi: 1.Lazarus, 2.No plan, 3.Killing a little time, 4.When I met you

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 24/01/2017

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Po'vratak kralja

PUNJENA PAPIGA: Po'vratak kralja (2019)

| 09/12/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Daemon

MAYHEM: Daemon (2019)

| 07/12/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Why Me? Why Not. / Black Gold / Somebody's Knocking

Liam GALLAGHER / EDITORS / MARK LANEGAN BAND: Why Me? Why Not. / Black Gold / Somebody's Knocking (2019)

| 02/12/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Vile Nilotic Rites

NILE: Vile Nilotic Rites (2019)

| 29/11/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Ono bitno o njima

KING UBU: Ono bitno o njima (2019)

| 26/11/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: No Plan, EP
  • David Bowie (1967)
  • Space Oditty/ David Bowie (1969, reizdanje 1972)
  • The Man Who Sold The World (1970)
  • Hunky Dory (1971)
  • The Rise And Fall Of Ziggy Stardust And The Spiders From Mars (1972)
  • Aladdin Sane (1973)
  • Pin-Ups (1973)
  • Diamond Dogs (1974)
  • David Live (1974)
  • Young Americans (1975)
  • Station To Station (1976)
  • Low (1977)
  • Heroes (1977)
  • Stage, live (1978)
  • Lodger (1979)
  • Scary Monsters (and Super Creeps) (1980)
  • Christiane F. - Wir Kinder Vom Bahnhof Zoo, original soundtrack (1981)
  • Let's Dance (1983)
  • Ziggy Stardust: The Motion Picture 2 lp's (1983)
  • Tonight (1984)
  • Labyrinth, original soundtrack (1986)
  • Never Let Me Down (1987)
  • Tin Machine (1989)
  • Tin Machine II (1991)
  • Oy Vey, Baby, Tin Machine live (1992)
  • Black Tie, White Noise (1993)
  • The Buddha Of Suburbia (1993)
  • Outside (1995)
  • Earthling (1997)
  • Hours (1999)
  • Heathen (2002)
  • Reality (2003)
  • A Reality Tour, live (2010)
  • The Next Day (2013)
  • Blackstar (2016)
  • No Plan, EP (2017)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*