home > mjuzik > Lesi se vraća krući

kontakt | search |

S3NGS: Lesi se vraća krući (OSA Media, 2017)

Poslije nepotrebnog konformističkog izleta s prethodnim prelagodnim krstarenjem "Costa S3ngsia" (2013) koji je prerano uplovio u vode komercijalne struje što im ništa bitno nije donesla osim usidrene zabave na pučini i ostala daleko od željenih odjeka javnosti, posada krstarice se otrijeznila, napunila baterije i odmorena vratila u luku iskrcavši ne osobito zabavljene partijanere da potraže neke drugačije destinacije.

Odnosno, S3ngsi su se dobrim dijelom vratili starome zanatu. Onome kojeg su otpočetka radili najbolje, ali su ga i potiskivali na račun mekših pop-rock koktela što nisu imali adekvatnu potrošnju, čak niti u prividnom placebo efektu. Jer, koliko god bili oni energični, eksplozivni, duhoviti i zabavni na koncertima skidajući štoseve omiljenih, uglavnom kurentnih britanskih rock zvijezda, doživjeli su istu stvar koja se dešava i domaćoj metal sceni - kiselo-poluzainteresirani feedback šireg auditorija. Onog koji nije spreman prihvatiti relevantni odraz domaćeg autorskog rukopisa spram inozemnog razvikanog kalupa. A slične refleksije su doživjeli i S3ngsima žanrovski bliski bendovi Ramirez, Gatuzo, Gretta, Dosh Lee, The Orange Strips, Diskurz, Embassy 516, Hakuna Matata, Luft, Mel Camino, bosanski Kleimor, ljubljanski Dandelion Children, beogradski Petrol, skopski PMG Kolektiv... Eh, a kad bi S3ngsi imali nekog velikog mentora poput Jonathana ili The Bambi Molesters, pa da ih Libertines ili Arctic Monkeys pozovu za predgrupu, razvoj karijere bi krenuo u sasvim drugom pravcu. Ali o takvim ustupcima razmaženih zvijezda se tek može samo sanjati.

Ok, Lesi se vratio krući nego što je bio. Krstarenje ga je izmrcvarilo, jet-set ipak nije za njega, on više voli avanture i lutanja, ne okupira se nikakvim društveno-socijalnim angažmanom. Jedino ga zanima parenje, pun želudac i skitanje bez ikakve filozofije, a ovaj puta i bez konceptualnog pristupa unatoč neke hipoteze da će fabula krenuti u razmatranje učinaka s lagodnog krstarenja. Okrenuta je nova stranica, rastvorilo se novo poglavlje u fazi benda kada nema nekih striktno ciljanih opsega, pa se nanizao zbir humoreski na emotivnoj bazi protkanoj melodramatikom, alkoholom, individualnim impresijama i tek ponekim zajedljivijim stihom koji upućuje da Lesi ipak nije tako bezazlenog svjetonazora da ne bi primjetio tko mu servira svinjski napoj umjesto friške vode i teglice barem pristojne kaše s prstohvatom mesnog obroka.



Devet pjesama je uredno poredano po kaloričnoj vrijednosti. Lesi će prvo tamaniti ono najbolje i najprimamljivije iz porcije ostavljajući rižu i povrće za kasnije, a na koncu i oblizati preostali umak u njoj. "Samo solarno" je u tom pogledu prava komadina crvenog mesa s vlaknastim linijama unakrsnih gitarskih riffova, rasplesanim tempom, raspjevanim himničnim arijama i diskoidnom pozadinom klavijatura. Daleko ležernija je "Čarli Šin", a "Lekcija br. 1" u njihovom duhu referira se na jasne utjecaje novijeg britanskog rocka unazad 10-15 godina. Tu još dolazi i boemski energična "Da li će te čekati" ('kad te pijanoga kući budu nosili'), a onda počinje onaj drugi dio porcije za pospješivanje metabolizma.



Melankoličan brit-pop protkan kroz Radioheadovske laganice "Ocean" i "Preko ramena" dijagnosticiraju rafinirani dinamički dizajn kojim su besprijekorno ovladali u zadnjih 5-6 godina, a akustična "Sunce nam pada" uz prisustvo ne tako čestog im klavira kojeg je na početku karijere znao zasvirati basist Lički (Nikola Tomljenović) otvara sentimentalniji dio porcije usmjeren na individualne lamentacije s ironičnim epilogom u "La kitta velika" i još jednoj akustari "Male stvari" gdje su se ponovno dotaknuli boljke hrvatske rock kritike i globalnog mišljenja kako nema dobrog domaćeg benda.



Uz svu dotjeranu svirku s natruhama kompleksnijih aranžmana, te primamljive vokalne arije, ne može se oteti dojam kojeg S3ngsi, evo već po treći puta repetiraju: njihove poetske sposobnosti se svode na dovitljivo tolerantne zafrkancije i fore, ali nemaju generacijski sindrom potencijalne himne što lupa u glavu jasno određenim stavom. Teme su im i dalje univerzalne vrteći se na razmeđi ljubavnih stanja, sitnih pseudoseksualnih provokacija i duhovitih štoseva, međutim benigna bezazlenost im je osnovna prepreka u ubodu tog glavnog mamca za udicu i probijanja leda ka širem auditoriju. Ostaju i dalje u domeni zgodno sročenih fora, ali neučinkovitih i bezopasnih po kardiogram.

Naslovi: 1.Samo solarno, 2.Čarli Šin, 3.Lekcija br. 1, 4.Da li će te čekati, 5.Ocean, 6.Preko ramena, 7.Sunce nam pada, 8.Le kitta velika, 9.Male stvari

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 15/04/2017

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*