home > mjuzik > The Great Year, EP

kontakt | search |

DIREWOLVES: The Great Year, EP (Throatruiner Records/ Deathwish Inc., 2017)

Hardcore punk Francuzi iz Lorienta diskografski su mirovali tri godine u kojima su pomnije analizirali učinke debi albuma "Aegri Somnia", te umjesto da isporuče nekakav kompletan dugosvirajući materijal, evo ih opet, po drugi puta s EP izdanjem od 18 minuta. Ali ne bilo kakvim!
[ Direwolves ]

Direwolves

Možda ovakvim izdanjima od njih (ovo im je drugi EP u karijeri) kumuje i nedostatak cjelovitije pjesmarice, a možda jednostavno ne žele zamarati fanove i auditorij nekim 'dodacima' što služe samo za popunu albuma, odnosno materijalom kakvih ima na gotovo svim albumima što se u principu nikada ne izvode na koncertima. I možda su u potpunom pravu da na zvanične nosače zvuka postave samo pjesme sa set-liste. Po tome bi uz dužno poštovanje prema prvom im objavljenom demu "MMXI" (2011) do sada imali 25 kompozicija koje su dovoljne za jedan pošteni nastup od sat vremena, te je tako, po svemu sudeći i bolje nego da su poput nekih bendova razvukli diskografiju na 'otpatke' u kojima se traži 'ono nešto', a praktički se ne dobije niti poluprosječan proizvod.



Zauzeli su ovom prilikom nešto agresivniji stav spram prethodnih izdanja. Više nisu onoliko u sludgeu i tromijim tempovima pojačavši brzinu i pročistivši stilizaciju ka hardcore punku u najbržoj kompoziciji do sad "Unpoisoned" s kojom otvaraju ovo djelce, ali su i dalje osjetni atmosferičniji gitarski tretmani. Screamo vokal frontmena P je i dalje prepoznatljivi vrisak emotivnih stanja o propastima ljubavi i braka koja se referira u "Oaths & duality" na vrlo poetičan način gdje se rijeka i more suprotstavljaju svojim snagama do bijede mržnje slomljenih robova. Poetika je na razini vrlo ogorčenog romantika koji sažima i životne simbolike sudbinskih načela biologije - uronjenost u maternicu po zakonima rođenja i neznanjem blaženstva stvara se lutalica, tjeskobni osjećaj gušenja, plač i umbilikalne rane labirinta koji okončava u grobnici. Pjesme "From tomb to womb" i "Ascent" u tom su pogledu najdepresivniji izdanak s potpuno gubitničkim pogledom na život, a dvije završne "Unhousel'd, unanel'd" i malčice čak i indie-rockom naplavljena "Paths to metnal" u kompleksnijem aranžmanu od čak 6 minuta govore s onu stranu života poput rekvijema koliko se ustvari strepi od smrti kompromitirajući se s hrabrošću žrtvovanja ljubavi i emocija.
[  ]

Ovakvi veoma mračni i depresivni tekstovi puni su vještih lirskih složenica, alegorija i metafora o svakojakim nedaćama koje ljubav i život donose, no dakako ne izbijaju u prvi plan kada se EP sluša prvi-drugi-treći puta. P je vrlo dobar improvizator što dovitljivo dozirano sagorijeva pod tim daleko reduciranijim zvukom usmjerenim na preciznije vizije hardcore punka kome Direwolves udahnjuju jednu daleko bogatiju dušu mimo ustaljene angažirane etike. Čak se može govoriti i o tome da su rijetki bend u ovome fahu što se isključivo bavi emocijama i općenitom 'svjetskom boli' koja trese srce, dušu i razum. Slave i rođenje i ljubav i život, a i smrt - 'kada napokon odem, sve će me vrane pronaći u slavlju otimajući se za moje tijelo/ nema Krista da me otjera u pakao bez limba i zlatne ćelije/ sveci ne trebaju tražiti oprost mojih grijeha/ pobrinuti ću se bezumnim uvjerenjima reći zbogom… ("Oaths & duality") '.

Istovremeno su i metafizički ezoterici koji umiju spojiti mračnjaštvo ljudske psihe s ne osobito agresivnim izdankom hardcore punka doziranog sa sludgeom: na obostranoj relaciji to im ide jako dobro poput lirike Ian Curtisa i tu nema ama baš nikakve zamjerke. Sve činjenice im stoje i idu im u prilog. Isprovocirali su sami sebe da naprave istovremeno zanimljiv moderni zvučni stil prljavih atributa (snimano kod Giullaume Doussauda u Swan Sound Studiju) i osebujne poezije od koje staje dah kad se iščitava, a sofisticirano je zakukuljena i otkriva se tek pomnijom analizom da ipak nije samo ovdje glazba u pitanju nego i filozofija života puna duhovnosti, te makar koliko god to 'na prvu' izgledalo mračno, turobno i depresivno, jasno postavljenih egzaktnih pogleda na život s puno mašte i senzibiliteta. Sve su ovo činjenice od kojih se u životu ne može pobjeći. Stoje na svome mjestu. Teorijski su dokazane.

Mračno remek-djelo o smislu života.

Naslovi: 1.Unpoisoned, 2.Oaths & duality, 3.From tomb to womb, 4.Ascent, 5.Unhousel'd, unanel'd, 6.Paths to metnal

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 23/05/2017

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*