home > mjuzik > Here

kontakt | search |

GLIGOR KONDOVSKI: Here (Sharla Records, 2020)

Premda se za ovog glazbenika mogu po internetu na nekim mjestima pronaći informacije da se bavi dance žanrovima, odnosno to će prvo iskočiti upiše li se njegovo ime u google tražilicu, stvari u suštini su sasvim oprečnije. On je prije svega obrazovani umjetnik, studirao je glazbu kao violinist, te dramu i film na Državnom fakultetu u Tetovu gdje je i rođen 1980. Tamo momentalno i radi kao profesor za violinu u Muzičkoj školi Todor Skalovski - Tetoec, a snimio je i producirao nekoliko dokumentarnih, kraćih filmova i video spotova od čega se posebno ističe film "Do koga?" o problemima lokalne infrastrukture.

Seamless Records mu je objavio prethodni "Around the Bend" (2019) chill-out/ ambient dugosvirajući rad, a što se tiče dancea, ta faza vjerojatno pripada ranim izdanjima, no nisam slušao, niti uspio pronaći officijelnu mu web stranicu kao i adekvatnije podatke o njegovoj diskografiji osim ovoga što se nalazi navedeno u stupcu s desne strane. Često me smeta kod izdanja Sharla Records (a i Balkan Veliki) što ne prakticira uz bandcamp stranicu na kojoj objavi čitav album i neki link autora, pa se treba tražiti ako se uopće išta može pronaći osim eventualno facebooka.
[  ]

Ovaj album je još 2019. najavljen prvim singlom "Gone" u trajanju od čak 12 minuta koji se u određenim crtama referira na zvuk i stil spomenutog "Around the Bend" nježnim premazima rasplinute i disonantne synth harmonije u letargičnom raspoloženju s blagim devijacijama pomalo zaboravljenog i sve rjeđe prisutnog glitcha na kojeg je kao bazu odsvirana violina u 2 kraća intervala, no potisnuta je posve u pozadinu. Čak se prorijeđeni tonovi melodije klavira s periodičkim 'drajverskim' efektima (sintetički šumovi eksterijera) više ističu od nje, no teško da se po ovoj kompoziciji mogao nazirati oblik i fabula ovih ukupno 50 minuta albuma; skladba sama za sebe djeluje poprilično pozitivistički. Drugi singl neposredno prije izlaska kompletnog materijala je još ponajbolji komad "Embrace" u nešto kraćoj minutaži (8 i pol minuta), no tu violina u srazu s valovito nadolazećim i vijugavim harmama syntha posve dolazi do izražaja ističući osobinu neo-klasicizma i moderne klasične glazbe u koju je gotovo sav ostatak materijala i uronjen.Izuzev uvodne "Metaphor" koja ima izbalansiran programirani sampling vrlo blizak post-industrialu s ponešto vokalnih aditiva, dakako bez pjevanja u svojstvu kratkog semantičkog efekta, odmah u startu projicirajući srž i suštinu tematskog sadržaja, kompletan stilski siže bazira se na šareno ukrašenoj paleti današnje suvremene klasične glazbe i njenih dubljih korijena od recimo Schönebergove dodekafonije, preko dijela elektro-akustike, avangarde i post-avangarde uključujući i nezaobilazni specifikum ambijentalne tranzicije new-agea u dark-wave. Sav taj konglomerat krucijalno je kombiniran analognim i digitalnim potezima: s jedne strane stoje klasični synth, violina, klavir (a možda i još poneki instrument), a s druge obilje elektronike, programa i samplova, a kako stvari odmiču od 'naoko' mirnih ambijentalki "Phase out", "Through window" i premirne, gotovo statične "Path", da nema priloženog video spota za drugonavedenu, ne bi se mogla pravilno dokučiti sofisticirano zakukuljena fabula vezana uz makedonska socijalna, društvena, politička, revolucionarna pitanja i općenitu problematiku. Radi se o artistički dizajniranom pamfletu državne krize, tegoba, industrijskih, ekonomskih i inih paralela koje odavno tresu i žežu najjužniji dio ex-Yu iz kojeg, kao što sam spomenuti komad "Gone" navodi asocijativno ili direktno, svejedno je, opisujući kurentnu situaciju svega onoga dobroga što je nestalo uključujući i ne tako davno iseljenu dijasporu što se zbog Covida-19 djelomice vratila.

Inspiracija preuzeta iz vrlo žalosnih i neoptimističkih činjenica realnosti premda poneki slikovitije urešeni komadi poput "Through eyes" s relativno bržim protokom ambijentalija ili naslovna "Here" u vizuri Brian Enovih ili David Sylvianovih radova (osobito instrumentalnog dijela "Gone to Earth" albuma) mogu magnetično privući opservacije vedrine za ugodan laid-back neke atmosferične idile. A kako je zvuk, iako vrlo miran i skuliran, a u principu turobno mračan, mučan i nemiran, produciran kroz zgodnu začkoljicu tihe glazbe, obavezno ga je podesiti do 'daske' da bi se otkrili detalji satkani u njemu (zvuku) i njoj (glazbi). Nimalo bezazleno s puno smisla i glazbene maštovite slikovitosti. Obavezno pojačati.

Naslovi: 1.Metaphor, 2.Phase out, 3.Through window, 4.Embrace, 5.Path, 6.Through eyes, 7.Here, 8.Gone

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 17/09/2020


PS: Ovdje se spominje David Angelevski (Pikolomini) kao dizajner omota ili tako nešto.
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Hrčkov krug

MEL CAMINO: Hrčkov krug (2022)

| 08/12/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Oberon, EP

FUCKED UP: Oberon, EP (2022)

| 07/12/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Cold + Disloyal

AM NOT: Cold + Disloyal (2022)

| 06/12/2022 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Zagreb - Berlin

CHUI: Zagreb - Berlin (2022)

| 06/12/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Contrition

THE FUGLY CHUDS: Contrition (2021)

| 05/12/2022 | edo žuđelović |

>> opširnijewell hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*