home > mjuzik > The Raging Wrath of the Easter Bunny Demo

kontakt | search |

MR. BUNGLE: The Raging Wrath of the Easter Bunny Demo (Ipecac Recordings, 2020)

Prošlo je više od 20 godina kako je bestijalno eksperimentalni projekt Mike Pattona (Faith No More), Trey Spruancea (gitara, klavijature) i Trevor Dunna (bas) zaključio svoju trilogiju 90-ih godina. Ostala je hrpa utjecaja na novodolazeću metal i hardcore scenu, a evo, sada im se pojavila želja da konačno ostvare četvrti album u doba pandemije.
[  ]

Vjerojatno iz čiste dosade su ponovno ušli da revitaliziraju prvi dio karijere iz 80-ih kada im je prvo demo izdanje "The Raging Wrath of the Easter Bunny" (1986) prošlo neprimjetno dijeleći se tek na koncertima za koje svjedoci tvrde da su bili posve pomahnitali u izrazitoj traljavosti i neobuzdanosti. Tada su u postavi imali i saksofonistu, a danas je ovaj bazični trojac u odsustvu originalnog bubnjara i još ponekih vitalnih glazbenika udružio snagu s dva provjerena veterana -gitaristom Ian Scottom iz Anthraxa i Dave Lombardom, dugogodišnjim razaračem s palicama u Slayer, a danas i u Suicidal Tendencies. Taj prvi demo od 35 minuta je bio sirov i žustri thrash hardcore prljave produkcije snimljen na najobičniji kasetofon sa šašavo-blesavim tekstovima, ali je pokazao nevjerojatnu vokalnu snagu Pattona od čak 6 oktava.



Nanovo snimljen, ovo je sada sasvim druga priča: fantastična ritam sekcija održala je i dalje iskonski neandertal izvornika neumoljivom agresivnošću i death riffovima s grleno-luđačkim vokalizacijama, a kao što sam pogled na naslove pjesama predočava, Mr. Bungle nije izgubio nevino-mladalački smisao za humor i narcisoidnost u staromodnoj thrash hardcore etici što je bez sumnje njihov vrisak frustracije u doba pandemije. Svih ovih skoro punih sat vremena odišu s dovoljno prostora za cerekanje, ali svirka uopće nije za podsmijeh. Prepuna je neobičnih zavrzlama, promjena tempova i uključive neposrednosti od uvodnog, jezivog instrumentala "Grizzly Adams" preko direktnog napada "Anarchy up your anus". Singlovi "Raping your mind", "Eracist" i "Sudden death" (šteta, nije uvršten promo singl "USA") objedinjuju staru karmu urođene neobičnosti, a pjesme "Hypocrites - habla espanol o muere" sa starom španjolskom ubačenicom "La Cucaracha" (i posprdnim stihovima 'govori engleski ili umri'), pa onda "Loss for words", "Bungle grind" i režava "Spreading the thigs of death" pokazuju šokantan smisao za satiru s drskim intenzitetom jedinstvenim pristupom thrashu natopljenim pivom i alkoholom, te zabavom sa svakojakim vrstama gluposti.



Najduža pjesma "Methematics" ima adekvatnu širinu s punim gasom razuzdanog i raskalašenog boogie r'n'r-a u kaotičnoj smjesi stare tradicije koja se iznenada u zadnje dvije minute pretapa u psihodeličan sludge. Ima ovdje još podosta detalja koji upotpunjuju stare vatre blesavoće i neukrotivosti sa samo jednim ciljem - vratiti duh stare zajebancije nekoć teško pojašnjivog nasilja s bijesnim ubodima razvratne manijakalnosti kada je Pattonu & co. u doba školskih dana samo na pameti bila što zamamnija i otkačenija stupidarija izbacivanja adolescentnog adrenalina. Naravno, sve ovo je tada bilo smiješno i politički nekorektno, ali ovdje nema ničega zabrinjavajućeg jer su te izvorne pjesme napisane i snimljene jako davno. Naposljetku, ovaj nanovo realiziran materijal produljen na skoro dvostruku minutažu napucan je vještinama svirke u skladu sa tendencijama thrasha i hardcorea, te još uvijek ima dovoljno snage da se podsmjehuje 'ozbiljnim' metalcima, a Mr. Bungle te daleke 1986. nije niti slutio da će promjeniti tokove žanra. Neočekivano dobrodošao revival za sve kojima manjka onaj tinejdžerski elan u današnjem metalu i hardcore punku.

Naslovi: 1.Grizly Adams, 2.Anarchy up your anus, 3.Raping your mind, 4.Hypocrites - habla espanol o muere, 5.Bundle grind, 6.Methematics, 7.Eracist, 8.Spreading the thigs of death, 9.Loss for words, 10.Glutton for punishment, 11.Sudden death

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 03/12/2020

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*