home > mjuzik > In Absentia Dei, Live

kontakt | search |

BEHEMOTH: In Absentia Dei, Live (Nuclear Blast/ New Aeon Musick, 2021)

Nisam imao prilike gledati uživo Nergala i ekipu, tu čast je imala naša nekadašnja suradnica Veda 2016. u Zloveniji www.terapija.net/koncert.asp?ID=23528, pa me jako zanimao njen raport iz kojeg nisam uspio saznati ono što me najviše zanima: kako izvode sve te tehnički zajebane sviračke poduhvate jer su samo trojica, a na ovome četvrtom im živom albumu se neprestano čuje i druga, pomislio sam, nevidljiva gitara. Ali, video s youtube potvrđuje da je tu uistinu priskočio i drugi gitarist Patryk 'Seth' Sztyber koji dolazi samo za turneje još od 2004. godine.



Ovaj live je ustvari snimak njihovog velikog pandemijskog projekta 5. rujna 2020. kada su zbog pomanjkanja koncertnih aktivnosti napravili live streaming postavivši visoke standarde. U ovakvom izazovu ostvarili su veliki umjetnički, a i komercijalni doseg prije svega briljantnom svirkom, te, dakako uvijek intrigantnim imageom. Ovdje je čak 105 minuta velike predstave u četiri čina postavljene u drevnoj i napuštenoj crkvi u ruralnoj Poljskoj protkana teatralnošću, visokom produkcijom Grupe 13, pa čak i paklenim plamenom koji je izvirao iz svih djelova sakralne građevine, a za gledatelje je unaprijed najavljeno da neki djelovi mogu izazvati negodovanje, gadost, bogohuljenje i vrijeđanje, ali sami su kazali - 'unaprijed ste upozoreni'.
[  ]

Okej, video DVD još nisam uspio pogledati, ali tu je uistinu sjajan živi zapis sa 19 pjesama iz različitih faza karijere pokazavši da bend ima fantastičan katalog pjesama. Nije teško shvatiti kako su za 30 godina rada uspjeli dosegnuti visoku ljestvicu kreativnosti u svim aspektima jer su se strasno i profesionalno borili za to zaobilazeći uobičajene strategije modernog metala, a tu je i velika Nergalova karizma koja je iz nekoć malenog klupskog benda evoluirala u svjetsku zvijezdu za velike arene i stadione.
[  ]

"In Absentia Dei" je zasnovan na objavi rata kršćanstvu s besprijekorno moćnim i nepristojnim ukusom, a i sama set lista je poprilično iznenađujuća i za revne fanove benda. Iz najranije faze ovdje iskače "From the pagan vastlands" s debi albuma iz 1995., te "Satan's sword (I have become)" iz 1998. koje su rijetko izvodili u zadnjih desetak-petnaestak sezona kada se poromotre njihovi koncertni repertoari. Puna priča je dakako materijal iz 20. stoljeća u kome je neočekivano izbjegnut veliki cover "A forest" The Cure, a i niz singlova i video uradaka koji su ih proslavili pred milijunskim auditorijem. Neke tvrde i mračne himne su ipak tu: "Blow your trumpets Gabriel", "Antichristian phenomenon", "Conquer all", "Ora pro nobis Lucifer", "Chant for Ezkaton 2000 E.V.", "Bartzabel" i na kraju završna "O Father o Satan o Sun!", a između njih je naredano sijaset iznenađujućih odabira, te kako nisu bili u mogućnosti angažirati gudače i zborove, Grupa 13 je emitirala čitavo brdo sampliranog zvuka koji graniči s noise-industrial fluktacijama ranih Throbbing Gristle, a time su odvojili svaki od 4 čina ove spektakularne predstave. Prvi je kratka retrospektiva povijesti benda, dok su drugi, treći i četvrti simpoziji revolucionarnih prevrata s mnogo detalja na koje je bend očito čekao mnogo dugo vremena.

Sve je ovo izuzetno uzbudljivo odrađeno i odsvirano za slušati, neke pjesme Nergal pjeva na poljskom, a dojam kojeg audio zapis ostavlja je bravurozan i kvalitetan autoritativan učinak kojim se Behemoth predstavlja daleko iznad nekadašnjih underground temelja s elementima svakog čina koji ide glatko, svaka pjesma prelazi u sljedeću praktički bez prekida u trijumfalnom epilogu s posljednjih 20-ak minuta potpunog bogohuljenja kakvog, istini za volju niti Rammstein u svojim zaštitnički brižljivim koncertnim ritualima nisu u stanju ponuditi. Jezivo je promotriti da se ovdje crkva kao građevina koristi za kontraproduktivnost, ali to i jest Behemoth. Jedino što ovdje manjka jest feedback publike.

Naslovi: 1.Evoe, 2.Wolves ov Siberia, 3.Prometherion, 4.From the pagan vastlands, 5.Blow your trumpets Gabriel, 6.Antichristian phenomenon, 7.Conquer all, 8.Lucifer, 9.Ora pro nobis Lucifer, 10.Satan's sword (I have become), 11.Ov fire and the void, 12.Chwala modercom Wojciecha, 13.As above so below, 14.Slaves shall serve, 15.Chant for Ezkaton 2000 E.V., 16.Sculpting the throne ov seth, 17.Bartzabel, 18.Decade ov therion, 19.O Father o Satan o Sun!

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 22/12/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa

MATEJ KRAJNC: Nisi imela dobrih namenov, madame Šwa (2023)

| 18/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: The Mood I'm In

TONY HADLEY: The Mood I'm In (2024)

| 17/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Resurrectionis

THE AMBIENT HERMIT: Resurrectionis (2024)

| 17/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Under the Elm Trees

YEKO ONO?: Under the Elm Trees (2024)

| 16/04/2024 | horvi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*