home > mjuzik > There Were Times

kontakt | search |

SHE BROUGHT ME GASOLINE: There Were Times (She Brought Me Gasoline/ CD Baby, 2022)

Nije uvijek samo tako lako nadmašiti debi album, naravno, ako je bio krucijalno potentan, nadahnut i svakako važan u datom momentu. Ona uobičajena 'greška drugog' se bezbroj puta svela na panegirik koji je peglao dobitnu formulu na barem dva fronta - onom komercijalnom i onom daleko neugodnijem nagovještavajući kreativan slom, a mnogi su nakon njega prekinuli rad okrenuvši se nekim drugačijim izazovima.
[  ]

Čak i prije nego bi se očekivalo, zagrebački čuvari i americana tragači roots country, blues i folk tradicija nestale ruralne Amerike otprije najmanje stotinjak godina realizirali su taj epohalni drugi korak nastavivši s jačim konceptualnim i glazbenim pristupom usmjerivši se iz nonfiktivnih, koji puta i autobiografskih memoara koji su prevladavali na debiju u dehumanizaciju društva, sofisticirane ekonomsko-političke opservacije i opsežno razočarenje gotovo radikalno potencirajući 'između redaka' da ne valja uklanjati stare simbolike koje su dovele do ovakvog rasapa, a tek onda krenuti u neki novi život. Suprotno tome, oni pristupaju nostalgično starim vrednotama svjesni da takav životni revival ipak nije moguć. Albumom su i dalje prisutne stvarne i proživljene scene kroz raznoliku tematsku fabulu od uvodnog, neočekivano plesnog singla "Above the regular crowd" o propasti klasične željeznice metaforički se odnoseći na prohujalo vrijeme nadovezujući se riffoidnom kombinacijom Žacove gitare i Kriketovih bendžo staccata "Heartbreaking" na neumitnu konzekvencu današnjice koju preuzimaju novi naraštaji.



Jedna od katarzičnih tema "Vare valium" uz neodoljivo simpatičnu humpa-cumpa pratnju drombulja dolazi tek pred sam konac evocirajući Kriketovo djetinjstvo u nekadašnjem rudarskom Varešu, zaboravljenom BiH gradiću koji je ostavljen da propada zajedno sa svojim sve malobrojnijim žiteljima. Naposljetku, naslovna "There were times" zbori o kolektivnoj kapitulaciji izlizanog vremena koje je pojelo sve što je moglo, a ništa se nije revaloriziralo, u ništa se nije ulagalo i otišlo je u, kako psihičku, tako i ekonomsku i egzistencijalnu propast. Naravno, između te tri-četiri vitalne pjesme nanizan je emotivan spektar pjesama počevši od odlične suradnje s Majom Posavec u ciljanom laganom i lepršavo osvježavajućem hit-singlu "The road", preko energičnog proto blues-rocka "Let me move on" iza kojeg se sakriva frustrirajući moment porodičnog života što otežava realizaciju individualnih želja, posve akustične "If you want me in your heart" sa solo bendžom i konkretnim zvukovima iz interijera (namjerni škripovi, otvaranje i zatvaranje vrata), te ništa manje uzbudljivih "Till the dawn" u umjerenom tempu, zatim melodične laganice "Rose petals" na tragovima velikog evergreena ili kratkog 'radničkog' instrumentala "Rabotny" satkanog od finih staccato intervencija sa senzibilnim učinkom nalik pomalo na sirtaki. Uostalom, tko kaže da je američki folk nastao samo baš na primitivnom stijegu britanskih doseljenika i upijanju crnog bluesa? A Krike si s ekipom može dozvoliti ovakve luksuze, netipične za tradicionalne americana sljedbenike.
[ She Brought Me Gasoline ]

She Brought Me Gasoline   © Doringo

Kompozicijama dominira melodijska učestalost na koju se pomno pazilo, a i veća koncentracija energije što, pak nikako ne znači da se libela okreće ka zabavljačkom afinitetu jer ovo niti najmanje nije zabavan i ničime opterećen album. Ima mnogo tegobnih razmatranja, ozbiljnih faktura sukobljavanja starinskog s novim bez mnogo mudrovanja, ide se u suštinu naravi, a može se u nekim intervalima osjetiti i malčice moderniji duh. Jasno, ovdje je sve u skladu sa stilskim referencama identificirajući pravi zgoditak hrvatskih majstora koji su dokazali da se iz jedne sasvim drugačije kaubojske, rudarske i seljačke europske zemlje na Balkanu može istom mjerom napraviti sjajan američki soundtrack western sa svim dramatičnim odlikama izbjegavši poznato narcisoidno prenemaganje urbanih stočara i kopača što su rudnike i goveda vidjeli (i doživjeli, ne zaboravimo bubnjar Markan je slijep) tek na pokretnim slikama.

Naslovi: 1.Above the regular crowd, 2.Heartbreaking, 3.The road (feat. Maja Posavec), 4.Rabotny (inst.), 5.Last night I had a dream, 6.Let me move on, 7.If you want me in your heart, 8.Till the dawn, 9.Vare valium, 10.Rose petals, 11.There were times

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 12/01/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Zebra

ŠIZA: Zebra (2024)

| 27/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Jugoslavija 1941​-​1945

BRANDKOMMANDO: Jugoslavija 1941​-​1945 (2024)

| 27/03/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Disgraced Emanations From A Tranquil State

APPARITION: Disgraced Emanations From A Tranquil State (2024)

| 26/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Levitate

GHLOW: Levitate (2024)

| 25/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Time to Breathe

SM4LLPOX: Time to Breathe (2024)

| 24/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: There Were Times

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*