home > mjuzik > Dominance and Submission a Tribute to Blue Oyster Cult

kontakt | search |

VARIOUS ARTISTS: Dominance and Submission a Tribute to Blue Oyster Cult (Ripple Music, 2022)

Blue Oyster Cult su s velikim pauzama dosegnuli pola stoljeća karijere ostavivši trajni pečat i ogroman utjecaj na hard rock, metal i hardcore scenu, bili su skloni mnogim stilskim i žanrovskim promjenama, a jedna od krucijalnih i vrlo rijetkih karika bila im je da su imali čak 4 vokala bez frontmenovske prisutnosti. Svi su oni između sebe redovito tražili pravi glas za svaku pjesmu ili su, pak, ostavili tekstopiscu da je sam otpjeva onako kako je zamislio. Stoga su njihove pjesme vrlo teške za obradu. Ne toliko u sviračkoj kompetenciji koja se svakako poštuje koliko u tom vokalnom izričaju.
[  ]

Raditi tribute albume umije biti 'li-la'/ 'udri i bježi'/ 'lupi i ostani živ', kud puklo' da puklo. Osim ako nema veliku čaroliju, a to je upravo slučaj s ovim jednosatnim radom kojeg je osmislio Steve Hanford a.k.a. Thee Slayer Hippy, nekadašnji ogromni, krupni bubnjar portlandskih hardcore-punkera Poison Idea i veliki štovatelj Blue Oyster Cult sa ciljem da pomoću njega prikupi financijsku potporu za dovršetak privatnog studija. Želio je započeti novi život boreći se desetljećima s ovisnošću, a i razdobljem provedenim iza rešetaka. Skupio je nekolicinu zainteresiranih, počeo raditi kao producent, međutim strefio ga je srčani udar 21. svibnja 2020. i nije doživio konačan rezultat. Igrom slučaja, većina materijala je bila gotova, a onda je uskočio Ian Watts, gitarist Ape Machine koji je dovršio čitav obujam dovevši još nekoliko izvođača kako bi Hanfordova ideja konačno bila ostvarena.
[ Steve Hanford a.k.a. Thee Slayer Hippy ]

Steve Hanford a.k.a. Thee Slayer Hippy   © Poison Idea

Vjerojatnost jest da se prosječnom poznavatelju ovih velikana iz Detroita (kasnije stalno stacioniranih u New Yorku) sam pogled na repertoar izabranih pjesama učini vrlo čudan, pa i nepoznat izuzev u dva slučaja, dakako, "Godzila" u verziji Howling Giant s Bob Balchom i najvećeg hita "(Don't fear) the ripper" kojeg su gotovo do neprepoznatljivosti uvrnuli psihodeličari Spindrift izbjegavši kopiranje poznatog uvodnog riffa usredotočivši se na gothic melankoliju punu synthova prikazavši potpuno drugačije tumačenje. A druga stvar jest da se mnogima neki od prisutnih izvođača učine potpunim nepoznanicama. Očekivalo bi se da će ovdje biti u najužem slučaju pripadnici sludge, thrash, power, speed, NWOTBHM i grungea. Ali nije baš tako...



Naime, velika većina materijala su teme s trećeg albuma "Secret Treaties" iz 1974., prvog koji je dosegao tiraž od pola milijuna prodatih primjeraka, a zanimljivo jest da nema vitalnog singla "Career of evil", no zato je tu "Flaming Telepaths" u izvedbi Great Electric Quest, kao i uvodna "ME 262" s Mondo Machine u energičnoj isporuci, te "Dominance and submission" koja je poslužila i za naslov ovog tribute-a s posebno oformljenim bendom Cosmo-Daemonic Telegraph Company zajedno sa zvijezdama Mark Laneganom, Nick Olivierijem i Sam Coomesom koje nije potrebno specijalno predstavljati. Oni su napravili dosljedno vjernu varijantu, čak i previše školski, no jedna takva u ovoj kolekciji nimalo ne škodi. Nadalje, s ponajboljeg albuma "Spectres" (1977, USA no. 43, UK no.60) uz spomenutu "Godzila" samo je "Fireworks", jedna od prvih što je pokojni Hanford, odnosno Thee Slayer Hippy snimio, a pod tim nazivom upriličio je još dvije - gotovo zaboravljenu "Transmaniaco" što je otvarala velebni debi s konca 1971. i početka 1972., te daleko poznatiju rokačinu "Tattoo vampire" s najprodavanijeg "Agents of Fortune" (1976., USA no.29, UK no.26), jedinog koji je doživio milijunski tiraž zahvaljujući najvećem, spomenutom hitu kojeg valjda svatko zna mada pojma nema koji bend ga svira u jednom jedinom, najpoznatijem originalu koji se svakodnevno vrti čak i na radio stanicama otupjelim i nezainteresiranim za hard/heavy, no 'paše' uz Lenny Kravitza, Bryan Adamsa, Atomsko sklonište i nezaobilazni Valjak.

Prijatno je ovdje čuti i poneki ženski vokal. Andrea Vidal s imaginarnim IT bendom asocirajući na E.T. izvela je mračnu i gotovo sludge/doom-industrial varijantu "Wings wetted down", još jednu manje primjećenu stvar (drugi album "Tyranny and Mutation", 1973. s kojeg je još obrađena i neobična "7 screaming diz-busters" u interpretaciji nepoznatog Fetish), a tu je još jedno žensko grlo - Janiece Gonzales s teškim bluesom "Stairway to the stars" kojeg svira War Cloud. Daleko najpoznatiji od svih izvođača su Mondo Generator i hardcore veterani Zeke s moćnom varijacijom "Cities on flame with rock and roll" porašpanoj glam metalom.

Čitava ova zbirka vrsno prikazuje veliku magiju Blue Oyster Cult koja se pretežito sakrivala po albumima mimo, hm, hitova koje baš i nisu imali računajući i multimilijunski Metallica cover "Astronomy" kojeg baš upravo zbog izlizanosti nitko nije htio raditi. 'Najnovija' pjesma u ovoj zbirci je "Veteran of the psychic war" iz 1981. kada se praktički završio kreativan ciklus BOC-a uz brdo propuštenih prilika da postanu ultimativne perjanice modernog metala, a dodao ju je nitko drugi do li Ian Watt da barem malo skrene pozornost na neuspješnu tranziciju legendi koje se nisu snašle u vremenu new-wavea, NWOTBHM, hardcorea i elektronike premda su imali sve potrebne predispozicije za bitnu metamorfozu. Ian je dodao mnogo synthova i teških, tromih ritmova s Peter Gabrielovskim štimungom upravo tog razdoblja, sjetite se njegovih albuma "III" (1980) i "IV" (1982). To je tako trebalo zvučati i da su BOC otišli u tom smjeru, tko zna što bi bilo... Nadalje, ovdje se točno osjeti što su Status Quo, ZZ Top, Nazareth, AC/DC, Parni valjak, Generacija 5, Riblja čorba, Iron Maiden, Metallica, The Cult, The Sisters Of Mercy, The Mission, Melvins, Alice In Chains, Hard Time, Pixies, Green River (kasnije Mudhoney), Smashing Pumpkins, Screaming Trees, Soundgarden, Pearl Jam, Body Count, Opeth, QOTSA, finski HIM i još mali milion bendova i izvođača 'maznuli', posudili, ukrali, iskopirali, a najčešće besramno prisvojili za svoj takozvani originalni autorski rukopis.

Ovo je velika počast majstorima koji su paralelno radili u vrijeme Black Sabbath, Deep Purple i Led Zeppelin, danas legendama bez kojih se teški rock i metal u progressive maniru nije mogao roditi.

Naslovi: 1.MONDO MACHINE - ME 262, 2.GREAT ELECTRIC QUEST - Flaming Telepaths, 3.COSMO-DAEMONIC TELEGRAPH COMPANY - Dominance and submission (feat. Mark Lanegan, Nick Olivieri and Sam Coomes), 4.HOWLING GIANT - Godzila (feat. Bob Balch), 5.TONY REED (MOS GENERATOR) with THEE SLAYER HIPPY - Transmaniaco, 6.IT - Wings wetted down (feat. Andrea Vidal), 7.MONDO GENERATOR with THEE SLAYER HIPPY - Tattoo Vampire, 8.APE MACHINE - Veteran of the psychic wars, 9.ZEKE - Cities on flame with rock and roll, 10.WAR CLOUD - Stairway to the stars (feat. Janiece Gonzales), 11.YEAR OF THE COBRA with THEE SLAYER HIPPY - Fireworks, 12.FETISH - 7 screaming diz-busters, 13.SPINDRIFT - (Don't fear) the reaper

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 17/01/2022

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Revelations of the Mother Harlo

VITAM AETERNAM: Revelations of the Mother Harlo (2022)

| 19/05/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Lo-fi ispovesti

VELIBOR NIKOLIĆ: Lo-fi ispovesti (2022)

| 18/05/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Radiate Like This

WARPAINT: Radiate Like This (2022)

| 17/05/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Metal infekcija

KAMÄRADI: Metal infekcija (2022)

| 16/05/2022 | horvi |

>> opširnije


cover: Apologetica, EP

PATRISTIC: Apologetica, EP (2022)

| 15/05/2022 | marko šiljeg |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Dominance and Submission a Tribute to Blue Oyster Cult
  • Diskografija Blue Oyster Cult:
  • Blue Oyster Cult (1972)
  • Tyranny and Mutation (1973)
  • Secret Treaties (1974)
  • On Your Feet or on Your Knees, live (1975)
  • Agents of Fortune (1976)
  • Spectres (1977)
  • Some Enchanted Evening, live (1978)
  • Mirrors (1979)
  • Cultosaurus Erectus (1980)
  • Fire of Unknown Origin (1981)
  • Extraterrestrial Live, live (1982)
  • The Revolution by Night (1983)
  • Club Ninja (1985)
  • Imaginos (1988)
  • Live 1976, live (1991)
  • Cult Classic (1994)
  • Heaven Forbid (1998)
  • Curse of the Hidden Mirror (2001)
  • A Long Day's Night, live (2002)
  • Hard Rock Live Cleveland 2014, live (2020)
  • 40th Anniversary - Agents of Fortune - Live 2016, live (2020)
  • 45th Anniversary - Live in London (2020)
  • The Symbol Remains (2020)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*