home > mjuzik > Vitreous Body, with Anthony Fiumara

kontakt | search |

PHILIP GLASS: Vitreous Body, with Anthony Fiumara (Orange Mountain Music, 2023)

Kad su Anthony Fiumaru 2017. godine priupitali iz etikete Orange Mountain Music bi li nešto napravio povodom 80. rođendana njihove glavne zvijezde Philipa Glassa, odgovor je bio potvrdan. Tada je Fiumara imao kolaboraciju sa svojim nizozemskim udaraljkaškim bendom Slagwerk Den Haag, pa se usput prihvatio obrađivanja nekih Glassovih kompozicija inspiriran ritmičkim uzorcima, dugačkim linijama i modalitetima iz rane faze.
[ Anthony Fiumara ]

Anthony Fiumara   © 2022

Sam Fiumara (rođen u Tilburgu 1968.) kao kompozitor ima stotinjak radova, magistrirao je glazbenu akademiju 1993., a prva djela, kako mu stoji na zvaničnoj web-stranici objavljuje tek od 2001. godine. Samo su nehajno poredana i ne zna se točno da li je riječ o albumima, partiturama, odrađenim aranžmanima i svakojako svačega nabacanog zbrda-zdola, poprilično šlampavo, baš onako kao što to klasični umjetnici umiju spetljati samom sebi zakomplicirati pristupačnost medijima i publici. Da mu priskoči neki pedantni webmaster i napravi reda, nimalo ne bi škodilo razdvojiti objavljene radove od partitura, kompozicija i mnoštva ostalih, eh, ne bih točno znao čega. A i, huh, k tome je novinar, publicist, ima neke radijske emisije, održava predavanja. I sad, tko se tu može snaći šta li ga sve nije naredao u popisu radova jer definitivno nije samo objavljena diskografija…
[ '...ni meni baš nije jasan Fiumarov popis radova' - Philip Glass ]

'...ni meni baš nije jasan Fiumarov popis radova' - Philip Glass

Nadalje, eh, to je glavna boljka, ovdje je nešto više od 50-ak minuta materijala podijeljenog u 7 kompozicija, no samo dvije su potpuno Glassovo djelo - najdulja "Music in similar motion" i poznata "Mad rush", tako da je upitno ovaj album potpisivati njegovim ostvarenjem. U principu, mnogi su tokom pola stoljeća nakalemili njegove obrade čisto zbog marketinga i promocije jer ime prolazi i prodaje se. Kako god, sve je ove teme Fiumaru adaptirao za spomenute udaraljkaše što barataju zveketnim činelama u prvom broju "Chorale", nastavljaju rezonantnim gudanjem također po činelama u "Petals" dodajući mic po mic melotron, onda marimbu i ksilofon gradacijski mijenjajući oktave, a to im bome dobro ide po čemu se uočava da su itekako izbrusili minimalističke dezene, osobito u spomenutoj "Music in similar motion". Jedan manji paradoks je uporaba mini-mooga što dozvoljava tema "Remix" jer što bi bila insinuacija na ovog velikana da barem malčice nema njegovog najpoznatijeg instrumenta.
[  ]

Nekako najljepša je višeslojna "North star" odmjeravajući kraće disonante melotrona u zvjezdanim šarama igrajući melodijama s tek malo granulacije i interakcije. I tako do konca uz vrlo mirno, staloženo i ničime opterećeno u naslovnoj "Vitreous body", dakako vrlo ugodno, skoro na granicama ambijentalnog (kako kada), no nema one poznate Glassove uzburkanosti, a pogotovo eksplozija. Previše je ovo školski i suhoparno, gotovo idealno hipsterski usmjereno za naraštaje koji tek otkrivaju čari iskonskog minimalizma. Album je na bandcampu dostupan od konca 2022., a službeno izdanje zakazano za proljeće 2023. godine.

Naslovi: 1.Chorale, 2.Petals, 3.Music in similar motion (Glass), 4.Remix, 5.North star, 6.Vitreous body, 7.Mad rush (Glass)

ocjena albuma [1-10]: 5

horvi // 14/01/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Eloquent Requiems of Necrotic Decadence

CAUSTIC VOMIT: Eloquent Requiems of Necrotic Decadence (2023)

| 01/06/2023 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Electric Sun

VNV NATION: Electric Sun (2023)

| 31/05/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: Qawwali Quatsch

SCOTT MONTEITH: Qawwali Quatsch (2016)

| 31/05/2023 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Ljubav je sve, singl

ČRNI PES: Ljubav je sve, singl (2023)

| 30/05/2023 | horvi |

>> opširnije


cover: To Be Cruel

KHANATE: To Be Cruel (2023)

| 29/05/2023 | marko šiljeg |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Vitreous Body, with Anthony Fiumara
  • Music In Twelve Parts, Part 1&2 (1974)
  • Einstein On The Beach (1976)
  • North Star, soundtracks (1977)
  • Satyagraha (1980)
  • A Madrigal Opera (1980)
  • Glassworks (1982)
  • Koyaanisquatsi, soundtracks (1982)
  • The Photographer (1982)
  • Akhnaten (1983)
  • The Civil Wars - Rome (1983)
  • The Juniper Tree (1984)
  • A Descent Into The Maelstrom (1985)
  • Mishima: A Life In Four Chapters, soundtracks (1985)
  • String Quartet no.2, with Kronos Quartet (1986)
  • Songs From Liquid Days (1986)
  • Dancepieces (1987)
  • 1000 Airplanes On The Roof (1988)
  • Powaqqatsi, soundtracks (1988)
  • Dance #1-5 (1988)
  • The Thin Blue Line: An Errol Morris Film, soundtracks (1988)
  • Solo Piano (1989)
  • Songs From The Trilogy (1989)
  • Hydrogen Jukebox (1990)
  • Music From The Screens (1990)
  • Passages, with Ravi Shankar (1990)
  • In Good Company, with Jon Gibson (1992)
  • Trivium, with Arvo Part (1992)
  • Anima Mundi, with Michael Riesman, soundtracks (1992)
  • The Music Of Candyman, soundtracks (1992)
  • The Essential (1993)
  • Organ Works (1993)
  • Itaipu (1993)
  • Low Symphony, with David Bowie and Brian Eno (1993)
  • Violin Concerto (1993)
  • La Bele et la Bete, soundtracks (1995)
  • Music With Changing Parts (1994)
  • Minimalist, with London Chamber Orchestra (1994)
  • Two Pages: Contrary Motion - Music In Fifths (1994)
  • The Witches Of Venice (1995)
  • Brant, Scelsi, Wolpe, Xenakis, Glass (1995)
  • Kronos Quartet Performs Philip Glass (1995)
  • Obras Maestras/ Oeuvres Majeures (1995)
  • Jenipapo, soundtracks (1995)
  • Les Enfants Terribles (1996)
  • The Secret Agent, soundtracks (1996)
  • Music In Twelve Parts (1996)
  • Kundun, soundtracks (1997)
  • Monsters Of Grace (1997)
  • Glassmasters (1997)
  • Heroes Symphony, with David Bowie and Brian Eno (1997)
  • Art Of The Toy Piano (1997)
  • Dracula, soundtracks (1998)
  • The Truman Show, soundtracks (1998)
  • Symphony no.2 (1998)
  • Minimal Tendencies (1999)
  • Violin Concertos of John Adams & Philip Glass (1999)
  • Glass Cage/ Brubaker (2000)
  • Piano Dance: A 20th Century Portrait (2000)
  • Symphony no.3: Music From The Voyage (2000)
  • Symphony no.5 (Choral): Requiem (2000)
  • Songs From Liquid Days (2000)
  • The American Sound (2001)
  • Compassion (2001)
  • Early Keyboard Music (2001)
  • Music For Organ (2001)
  • Philip On Film (2001)
  • Music In The Shape Of Square (2001)
  • Songs (2001)
  • The Hours, soundtracks (2002)
  • Nagoyqatsi, soundtracks (2002)
  • Early Voice (2002)
  • Itaipu/ Salonen: Two Songs To Poems On Jaderlund (2002)
  • Metamorphosis, with Joan Jeanrenaud (2002)
  • Music Of The Human Spirit (2002)
  • Saxophone (2002)
  • The World Of Philip Glass (2002)
  • The Fog Of War, soundtracks (2003)
  • Etudes For Piano, vol.1 (2003)
  • Bowie And Eno Meets Glass Heroes/ Low Symphonies (2003)
  • The Orphee Suite For Piano, with Paul Barnes (2003)
  • The Music Of Undertow, soundtracks (2004)
  • The Concerto Project, volume I (2004)
  • Music From The Hours, solo piano (2004)
  • Neverwas, soundtracks (2005)
  • Waiting For The Barbarians (2005)
  • Philip Glass Remixed (2005)
  • Orion (2005)
  • Symphony no.6: Plutonian Ode (2005)
  • The Illusionist, soundtracks (2006)
  • Analog (2006)
  • The Concerto Project, volume II (2006)
  • Glass Reflections (2006)
  • Heroes Symphony: The Light (2006)
  • Aquas de Amazonia, with Uakti (2006)
  • Symphony no.8 (2006)
  • Symphonies no.2&3 (2006)
  • The Voyage: An Opera In Three Acts (2006)
  • Notes On A Scandal, soundtracks (2007)
  • Roving Mars, soundtracks (2007)
  • Animals In Love (Les Animaux Amoreux), soundtracks (2007)
  • Cassandra's Dream, soundtracks (2007)
  • No Reservations, soundtracks (2007)
  • Alter Ego Performs Philip Glass (2007)
  • Book Of Longing (2007)
  • Dracula, transcript for solo piano (2007)
  • Hope Street Tunnel Blues (2007)
  • From The Glass Recordings Archive vol.II Orchestral Music (2007)
  • Theater Music vol.I (2007)
  • Anther Look At Harmony, with Howard Williams (2008)
  • The Concerto Project, volume III (2008)
  • Glass Box: A Nonesuch Retrospective, 10cd's (2008)
  • Music In Twelve Parts, with Michael Riesman (2008)
  • Soundtracks, transcript for solo piano with Michael Riesman (2008)
  • Songs And Poems For Solo Cello, with Wendy Sutter and David Cossin (2008)
  • The Piano Music, with Dennis Russell Davies and Maki Namekawa (2009)
  • In The Upper Room (2009)
  • A Portrait In Twelve Parts (2009)
  • Symphony no.7 - Toltec (2009)
  • Metamorphosis, with Alessandra Celletti (2010)
  • Monsters Of Grace (2010)
  • The Piano Music, with John Lenehan (2010)
  • Itaipu And Three Songs (2010)
  • Kepler, with Bruckner Orchester Linz and Dennis Russel Davies (2010)
  • Orphée Suite for Piano (2010)
  • Timeless (2010)
  • Orphée, opera (2010)
  • The Glass Chember Players: Schoenberg/ Glass (2010)
  • Minimal Flute, with Hans Balmer (2010)
  • How Now, with Steffen Schleiermacher (2010)
  • Nosso Lar, with Orquestra Sinfonica Brasiliera (2010)
  • Violin Concerto no. 2, The American Four Seasons (2010)
  • In The Penal Colony, with Music Theatre Wales (2011)
  • NYU Steel Plays Philip Glass (2011)
  • Phaedra, Modern Love Waltz and 21 Roert Moran Orchestrations (2011)
  • Symphony no. 9 (2011)
  • Double Concerto For Violin, Cello & Orchestra (2011)
  • Brooklyn Rider Plays Philip Glass (2011)
  • Concerto for Cello and Orchestra no.1 (2011)
  • Works for Saxophone Quartet, with Michael Nyman, Sonic Art (2011)
  • Rework_Philip Glass Remixed (2012)
  • Worms, Bach, Glass (2012)
  • Metamorphosis - The Hours, with Lavinia Meijer (2012)
  • O Apostolo, with Xavi Front and Arturo Vaquero (2012)
  • The Passion of Ramakrishna, with Pacific Symphony Orchestra (2012)
  • Life a Journey Through Time (2012)
  • In the Shadow of no Towers, with Mohammed Fairouz (2013)
  • Galileo Galliei (2013)
  • Naqoyoqatsi, cello concerto no.2 (2013)
  • Concert of the Sixth Sun (2013)
  • Solo Piano, with Bojan Gorišek (2013)
  • The Hours, symphony no.3 (2013)
  • Voices for Digeridoo and Organ (2013)
  • Visitors (2013)
  • Solo Piano Music, Jeroen van Veen (2013)
  • Harpsichord Concertos, with West Side Orchestra (2013)
  • The Complete Piano Etudes (2014)
  • Two X Four (2014)
  • Candyman, soundtrack 1992 (2014)
  • Etudes for Piano Vol. 1, Nos 1-10, Bojan Gorišek (2014)
  • Satie & Beyond (2014)
  • The Dublin Guitar Quartet Performs Philip Glass (2014)
  • Heroes, from Bowie album (2014)
  • Koyaanisquatsi with Orchestra, live (2014)
  • Spuren Der Verirrten - The Lost (2014)
  • Low, from Bowie album (2014)
  • Music for Violin and Piano (2014)
  • Oni Sakti plays Philip Glass (2014)
  • New Seasons (2015)
  • Glassworlds 2 (2015)
  • Fantastic 4, soundtrack (2015)
  • Suite from Dracula (2015)
  • Glassworlds 1 (2015)
  • Symphony no. 10, with Bruckner Orchester Linz (2015)
  • Minimalist Guitar Music (2015)
  • Beauty and the Beast (2015)
  • Mad Rush (2015)
  • A Brief History of Time (2015)
  • Gesamtes Orgelwerk von Philip Glass (2015)
  • Glassworlds 4 (2015)
  • Symphony no. 10/ The Dharma at Big Sur (2016)
  • Glassworlds 5: Enlightenment (2016)
  • Candyman 2: Farewell to the Flesh, soundtrack 1995 (2016)
  • Glassworlds 3 (2016)
  • New York Counterpoint (2016)
  • Cluster Ensemble plays Glass (2016)
  • Prophecies (2016)
  • The Perfect American (2016)
  • The Complete Piano Etudes Live in Moscow (2016)
  • Jane, soundtrack (2017)
  • The Trial (2017)
  • Etudes for Piano Book 1, Bojan Gorišek (2017)
  • String Quartets Nos. 6 (2017)
  • Partitas for solo Cello (2017)
  • Aguas da Amazonia (2017)
  • The Grid (2018)
  • Mishima (2018)
  • Motion Picture (2018)
  • Seven String Quartets (2018)
  • Three Pieces in the Shape of a Square (2018)
  • Etudes for Piano Vol. 2, Bojan Gorišek (2018)
  • Symphony no. 11 (2018)
  • Music in Twelve Parts: Concert in Paris 1975 (2018)
  • Circle Line (2019)
  • Glassworld 6: America (2019)
  • The Spirit of the Earth (2019)
  • King Lear (2019)
  • Annunciation (2019)
  • The Fall of House of Usher, trap opera (2019)
  • Doings of an Insomniac (2019)
  • Symphony no. 5 (2019)
  • The Hours/ Distant Figure (2019)
  • Phil Glass Soundtracks (2019)
  • Samurai Marathon (2019)
  • Tales from the Loop, with Paul Leonard Morgen, soundtrack (2020)
  • Escape (2020)
  • The Last Dalai Lama?, with Tenzin Choyegyal (2020)
  • Symphony for solo Piano (2020)
  • Strange Energies (2020)
  • Les Enfants Terribles (2020)
  • Mildored Glass (2020)
  • Philip Glass Songs, with Martin Achrainer and Maki Namekawa (2021)
  • Piano Sonata, with Maki Namekawa (2021)
  • First Light, with Norwegian Chamber Orchestra (2021)
  • A Common Time, with Chase Spruill (2021)
  • Lodger, from Bowie album (2022)
  • Songs from Liquid Days (2022)
  • Naqoyaqatsi (Life as War), soundtrack (2022)
  • Thriller Cues (2022)
  • Vitreous Body, with Anthony Fiumara (2023)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*