home > mjuzik > Rock'n'Roll Radio

kontakt | search |

NINE POUND HAMMER: Rock'n'Roll Radio (Cleopatra Records, 2023)

U principu, žalosno je da talent ovih kaubojskih punkera iz Kentuckyja malo koga više zanima. Prošli, sasvim solidan i simpatičan album "When the Shit Goes Down" (2021) prošao je gotovo nezapaženo, pa su valjda da ponovno zainteresiraju publiku napravili ovaj presedan s obradama Ramones, Sex Pistols, The Rolling Stones, Cheap Trick, Thin Lizzy, Judas Priest i još nekih na svoj način - jednostavan i jezgrovit, veseli kaubojski punk-rock.
[  ]

Ima stvari koje bacamo i zaboravljamo nakon izvjesnog vremena poput iznošenih majica i kojekakvih krpa s kojima smo brisali pod, starih smrdljivih karnistera u kojima smo teglili vinčeko i pijaču na tko zna koliko tuluma i pijanki, a oprati se više ne mogu kakav god deterđent koristili, bacamo frižidere, televizore koji nam više ničemu ne služe jer ne hvataju digitalne frekvencije, kasetofone koji više ne mogu okretati kasete jer RTV majstora više da niti nema koji bi ih popravio, jebi ga, bacamo tako i stare radio prijemnike jer osim UKV više nema niti jedne postaje na dugim, kratkim i srednjim valovima. Digitalno vrijeme je uništilo analogni signal.
[ Nine Pound Hammer ]

Nine Pound Hammer   © July 26th, 2023

Ono sretno i daleko drugačije, mirnije vrijeme kada se na radio programima vrtio rock and roll je praktički nestalo; nema više da u setu od barem pola sata-sat kubika čujete koegzistentni, naravno komercijalni rock, ako se tu i tamo nađe, to su uglavnom teške ljige poput Queen, Gunsa, obaveznih stereotipova Beatlesa, Elton Johna i majstorica velebnih hitova što su se prodavali u milijunima tiraža, a fuck, to nije bila esencija rocka i svega oko njega. Zato su ovi ostarjeli smukovi izabrali svoje stare favorite koje su slušali kao klinci i barem na nepunih 40 minuta podsjetili što je bio rock and roll na radiju, džuboksevima, po klubovima i diskotekama.



Naravno, uvodna obrada Ramones "Do you remember rock'n' roll radio" odmah ulazi pod kožu i sad bi se očekivala degustacija poprženih, općepoznatih radio hitova, međutim brus. "Are you ready", svi će pomisliti da je cover AC/DC, no u principu je original Thin Lizzy iz 1983., no u ovoj varijaciji je dobila hard-rock punk naboj i tu se dolazi do ključnog trenutka - obrade Judas Priest "Heading out to the highway" (1981) za koju bi se oni stari fanovi dali jebati da okorijele britanske metalce ovi kauboji nikad nisu šmekali ni 1%, uf, kakva greška. Ovdje je i frontmen Scott Luallen koliko-toliko prilagodio vokal ka Rob Halfordu. Nadalje, malo tko zna stari australski bend The Angels koji su dobili svoj dio s drajverskim punkom "Take a long line", usput, bend još uvijek aktivno radi s braćom Brewster od 1974. godine, a stvarčina je 1978. bila i omanji hit inspiriran čudnim likovima na ulicama Sydneyja.



O preradama The Rolling Stones "2000 man" i "Gimmie shelter" mogu se reći samo pohvale da su Hammeri dali veselu srž za razliku od goropadnog Jaggera iz 60-ih, onako na The Godfathers punk-rock način s upečatljivim riffovima i zavodljivim melodijama, te pratećim ženskim vokalom, očito neke blues-rock crnkinje kakvu su povremeno znali ugostiti Simple Minds. A svakako, svim punkerima je najzanimljivija Sex Pistols poleđina čuvenog singla "God save the queen", energična "Did you no wrong", čak i ponajbolja u ovoj kolekciji jer se Luallen istinski trudi skinuti bijesne drhtajeve Rottena, a Blaine Cartwright i Earl Crim one Steve Jonesove gitarske poteze za koje su smiješni kritičari i još blesaviji auditorij smatrali da nisu rock and roll nego neznanje i brljavljenje, koještarija bezveznog smeća. Nikako se ne slažem s tim starim i već u ono vrijeme zaostalim hlapcima što su ostali i dalje u tom vremenu najboljih rock bendova svih vremena, Pink Floyd i Alman Brothers Band. Zemite si ih doma. I zeli su ih ne odvajajući se od njih.



Jednom je u nekom davnom interviewu, nekoć jako živahan genijalac Jura Stublić rekao da kad se spremao za izlazak u grad-selo obavezno slušao Ramonese i Pretenderse u vrijeme punka i new-wavea, a ovdje Hammeri otprilike na vrlo sličan način se sjećaju svoje stare ljubavi, danas zaboravljenog benda Cheap Trick čija pjesma "California man" počinje gromoglasnim 'idem na zabavu/ upoznaj me nakon nastave' nastavljajući uz ponešto eksplicitnih stihova 'zabaviti ćemo se kao kralj rock and rolla'ubrizgavajući svježu krv u inače jako potentnu pjesmu koja možda i nije živjela na radio programima. Original je bio britanski bend The Movie, singl je 1972. dosegao UK no. 7, no čisto sumnjam da su ga konzervativni radio urednici puštali da im kvari djecu Beatlesa i Stonesa, ha-ha-ha. Ajde, tu je i obrada Status Quo "Down down" za seljake tipa Parni Valjak i Thompson, te ironična varijacija "Cover of the rolling stone" u raspoloženoj i zabavnoj country izvedbi na čijem početku Luallen kaže 'ne mogu vjerovati da sam napravio ovakvu pjesmu, gdje god da dođem, dobijem 10.000 dolara za predstavu', a ovo je van svake sumnje, najiskreniji moment ovog albuma inkorporirajući Jaggera i Richardsa u otkačene klošarske frajerčine kojima se divi čitav svijet. Na kraju je jedna prava njihova ružača "Run fat boy run" s onog hvaljenog, trećeg albuma "Hayseed Timebomb" iz daleke, nama ratne 1994. kada smo ih s guštom slušali i išli na koncert u susjednu deželu. Pjesma u ovoj osvježenoj izvedbi ništa nije izgubila na snazi i upečatljivosti.

Uzmemo li kacu kiselog zelja koje smrdi i stidimo ga se pred prijateljima istom kao što se stidimo svojih starih školskih slika, tako se i stari fanovi Hammera stide ovog poteza još više ih ignorirajući da su napravili korak unazad, a trebali su napraviti progres. Međutim, ovo je savim dobar cover album s polovičnom snagom koje se ne treba plašiti; istovremeno vonja na teški kič s neukrotivim zadahom, ali ima i jako primamljivih momenata interpretacija nekih manje znanih, a nekih više pozatih hitova rock and rolla iz njihovog rakursa, slobodno ću reći, onako kako Matej Krajnc zna 'izdelati priredbitve v lastnih varijacij'tako ovi američki kauboji udaraju čekićem direktno po starom džuboksu i radiju da se vrati staro, lijepo vrijeme najdraže mjuze na svijetu, a zna se, to ipak neće doći u ovakvom srdačno zabavnom obliku. Jedino ako Ameri na svoj jelovink stave sarmu i kiselo zelje.

Naslovi: 1.Do you remember rock'n'roll radio (Ramones), 2.Are you ready (Thin Lizzy), 3.Heading out to the highway (Judas Priest), 4.Take a long line (The Angels), 5. 2000 ma (The Rolling Stones)n, 6.Gimmie shelter (The Rolling Stones), 7.Did you no wrong (SEx Pistols), 8.California man (Cheap Trick), 9.Down down (Status Quo), 10.Cover of the rolling stone, 11.Run fat boy run (re-recorded)

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 16/11/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun

MUMMIES AND MADMEN: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun (2024)

| 28/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: His Fair Lady

MATEJ KRAJNC: His Fair Lady (2024)

| 28/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Levels of Perception

PESTILENCE: Levels of Perception (2024)

| 27/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*