home > mjuzik > Kalifonija

kontakt | search |

REBEL STAR: Kalifonija (Odličan Hrčak & Label Star, 2009)

Ee, mislim da će terapija ovaj put imati svjetsku ekskluzivu i prva recenzirati novi album grupe "Rebel star". Znate ono kak se kaže: "Proudly Presents...". A bogami je tako! Za početak (i za upoznavanje u slučaju nepoznavanja) pročitajte recenziju prvijenca "So" ovdje. Dvije godine kasnije "Rebel Star" se vraća albumom "Kalifonija". I već na treće slušanje razbija famu o problematičnim diskografskim mačićima s rednim brojem 2 koji se "u vodu bacaju". A zašto baš na treće slušanje? E zato što će istrenirano uho, naviklo na "So", ostati u čudu kako "Kalifonija" daje toliko isto, a toliko drugačije... Prvo slušanje vas zbunjuje. Drugo nagovještava. Treće razotkriva. Četvrto... I dok se snađete već shvatite da album preslušavate ponovno. Pa ponovno. Pa ponovno! No već pogađate: nakon ponešto preslušavanja (više od 3, a manje od 10) shvatite da se radi o albumu koji vas progoni, s lakoćom se uvuče u slušne organe i lupa tamo gdje ste najosjetljiviji. A to je odlika rijetkih koje uglavnom nazivamo - remek djelima. Vjerujte, ovdje imamo posla s jednim od njih! No, krenimo korak po korak...
[ REBEL STAR - kalifonija ]

REBEL STAR - kalifonija

...i to od kraja! Kalifoniju zatvara prekrasna "Industrija", jedina od pjesama s albuma koju ste već neko vrijeme mogli besplatno downloadati na net-u, ovaj put u produkcijski bogatijem izdanju, no i dalje s istom apokaliptičnom slikom hiperindustrijalizacije koju svi imamo prilike iskusiti posljednjih mjeseci. S obzirom na vrijeme nastanka pjesme, tekst je čisto vizionarstvo. Hajdmo sad na "repeat". Buka strojeva s kraja albuma mijenja se zborskim pjevanjem galebova koje nam donosi "Kalifoniju". Njena nezahvalna uloga naslovne i uvodne pjesme albuma nemimovno povlači paralelu sa "Staklom" prethodnog albuma, ali vjerujte, ova tekstualno jednako depresivna pjesma poput "Industrije", samo omotana u ljepši celofan, sasvim je "al pari" "Staklu" i novi Rebel Star megahit. I taman kad vas "Kalifonija" izludi dogodi vam se "Vetar" sa prekrasnim uvodnim klavijaturama i jednim od najupečatljivijih stihova albuma "...čvrsto stegnuo sam grudi i disao polako duge uzdahe, shvatio sam što se bunim: Što živimo u tami i što smo tako sami ljudi". Slijedi "More" koja zvuči kao najimpresivnije pjesme u karijeri Wilco-a, a potom izlet u alt. country vode s rulajućom, nostalgičnom "Rekom" koja još jednom na sjajan način raskrinkava svu težinu odvojenosti i osamljenosti. "Dani" je neobična blues-rock pjesma o običnim svakodnevnim stvarima poput buđenja, ljubljenja, ljutnje, a "Noći" čista blues pjesma o strahovima i nesanici koju uzrokuju, a to stanje najljepše opisuje stih "Gledam u sat i vidim iznutra, vreme se muči bez povoda, drži me čvrsto dok tonemo sad, ti i ja". Slijedi akustična "Grad", usporediva sa sjajnim ovogodišnjim ostvarenjima The Low Anthem sa albuma "Oh my God, Charlie Darwin", i nesumnjivo prati svjetski trend u pokušaju povratka iskonu kao odgovor na svu onu unakaženost o kojoj se govori u prethodnim pjesmama, te već spominjanoj završnoj "Industriji". Najrokerskija pjesma albuma je "Zagreb" koja je, po riječima Milana Glavaškog, autora glazbe i stihova, nastala na putu do Zagreba prilikom dolaska na koncertnu promociju albuma "So".
[ REBEL STAR - kalifonija ]

REBEL STAR - kalifonija

Rebel Star je iznjedrio nostalgičan, kritičan, depresivan, no prije svega krajnje iskren album kojim ponovno čini sve ono što je činio albumom "So". I iako su teme ponovno srodne, "Kalifonija" ih ograđuje i prisiljava da sami pronađete ulaz. Kao i kod prvog albuma, ponovno je to mala mozgalica, koja je ovaj put još zamršenija i sasvim je normalno očekivati da će mnogi površni slušači odustati od traganja već na prvoj prepreci. Ali jednom kad se vrata otvore, a istina počne odmotavati, ljepota je zagarantirana. A ovih 38 minuta "Kalifonije" upravo je to: pravi mali biser koji čezne da ga netko prepozna, no to bojažljivo i samozatajno dopušta. Mic po mic. I zato ne bacajte ga pred... znate već. Već pohranite, čuvajte, proučavajte! A Rebel Star, bez pretjerivanja, sada pokazuje da je jedno od najvećih glazbenih vrijednosti ovih prostora ikad.

ocjena albuma [1-10]: 10

danko // 21/12/2009

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*