home > mjuzik > The Road - soundtrack

kontakt | search |

NICK CAVE AND WARREN ELLIS: The Road - soundtrack (Mute Records, 2010)

Nova suradnja Cavea i Warren Ellisa na soundtracku istoimenog filma "The Road" režisera John Hillcoata urodila je vrsnim instrumentalnim ostvarenjem.

Nick Caveu se konačno osmjehnula sjajna prilika da ponovno 'režira' filmski soundtrack sa svojim kompanjonom Warren Ellisom (Dirty Three), te su napravili dostojno vrijedan instrumentalan umjetnički rad koji je odsviran uglavnom na violini, klaviru, flauti, mandolini, buzukiju i gitari uz gotovo zanemareno korištenje bubnjeva.

Sam film je baziran na istoimenoj post-apokaliptičnoj noveli američkog književnika Cormac McCarthyija (dobitnik Pulitzerove nagrade 2006), a u filmu glavne uloge tumače Viggo Mortensen, Kodi Smit-McPhee, Charlize Theron i Robert Duvall. U američka kina distribuiran je 4.I 2010. zajedno s ovim soundtrackom koji iznosi tek nešto više od 45 minuta. Bez obzira što je ovaj album namjenske prirode, Cave i Ellis su vješto izbjegli zamku klišeja soundtrack djela na kojima često zna biti vrlo kratkih i nedorečenih sekvenci koje su striktno ukomponirane sa svrhom da prate određene kadrove i zbivanja tokom fabule, te su napravili homogen album koji se nezavisno o samom filmu u nekim trenucima može doživjeti kao zasebno glazbeno ostvarenje. Uz vodeći lajt-motiv koji se tokom albuma neprestano ponavlja u periodičkim intervalima kroz nekoliko različitih adaptacija, iznimno nadahnute teme su lagane "The road", "The real thing", "The far road" sa suptilnom piano melodijom i gudačkim aranžmanom, te "Storytime". Od neurotičnih tema izdvaja se atmosferski horror "The cannibals" s nastavcima u "Water and ash" i elegičnoj "The mother", te "The house" koji podsjeća na stare zvučne ostavštine vremena The Birthday Party i The Bad Seeds svojim nervoznim noise/ industrial konotacijama. Najdulji broj "The journey" uz minimalističku gradacijsku potku donosi djelomičan relevantni duh Caveovih albuma unazad proteklih desetak godina kao da je ostatak radova barem sa "The Boatman's Call" (1997) ili "No More Shall We Part" (2001), tako da je Cave sa Ellisom u potpunosti potvrdio svoj visoki kreativni glazbeni doseg koji je najavljen prvim zajedničkim filmskim radom "Proposition" (2005), koji je ovaj puta posve lišen vokalnih kompozicija.

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 08/02/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Crta

IVAN KAPEC 5TET: Crta (2020)

| 23/10/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Neon Noir Erotica

DAGGERS: Neon Noir Erotica (2020)

| 22/10/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Čekić i strijela

3 ZVUKA BUDUĆNOSTI: Čekić i strijela (2020)

| 21/10/2020 | horvi |

>> opširnije


cover: Feuer

(DOLCH): Feuer (2019)

| 21/10/2020 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Eau Rouge

DEATHMAZE: Eau Rouge (2020)

| 20/10/2020 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: The Road - soundtrack
  • From Her To Eternity (1984)
  • The Firstborn Is Dead (1985)
  • Kicking Against The Pricks (1986)
  • Your Funeral, My Trial (1986)
  • Tender Prey (1988)
  • The Good Son (1990)
  • Henry's Dream (1992)
  • Live Seeds (1993)
  • Let Love In (1994)
  • Murder Ballads (1996)
  • The Boatman's Call (1997)
  • No More Shall We Part (2001)
  • Nocturama (2003)
  • Abattoir Blues/ The Lyre Of Orpheus (2004)
  • The Proposition - soundtrack with Warren Ellis (2005)
  • Abattoir Blues Tour (2007)
  • Dig, Lazarus, Dig!!! (2008)
  • White Lunar - soundtrack with Warren Ellis (2009)
  • The Road - soundtrack with Warren Ellis (2010)

> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*