home > najawa > Bažant Pohoda 2014 festival, 10>12/07/2014 @ Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka) #1

kontakt | search |

Bažant Pohoda 2014 festival, 10>12/07/2014 @ Trenčín Airport, Trenčín (Slovačka) #1

Jedan od najvećih slovačkih festivala je Bažant Pohoda kojeg, obzirom da s njega uredno izvještavamo zadnjih nekoliko godina, ne bi smio biti enigma našim redovnim čitateljima. Festival se održava početkom srpnja na aerodromu pokraj grada Trenčína, krasnog turističkog gradića smještenog u zapadnu Slovačku blizu granice sa Češkom i udaljen oko 120 kilometara od Bratislave. Lokacija, program festvala, jeftina i odlična piva te sjajna atmosfera kojom se organizatori s pravom ponose, su glavna obilježja ovog multinacionalnog festivala koji privlači mlade željne dobre glazbe i zabave i iz susjedne Austrije, Madžarske, Češke, a bome i Poljske, Slovenije i Hrvatske.
[ Hrvatska publika na Bažant Pohoda festivalu ]

Hrvatska publika na Bažant Pohoda festivalu   © Saša Huzjak

Prvi kontigent imena u programu jednog od naših najdražih ljetnih festivala uključuje perjanice britpopa 90ih Suede, elektro legende Kraftwerk, postrockere Mogwai i badboy Trickya! Pa, krenimo redom.
[ Suede ]

Suede

Ponovno okupljeni legendarni britanski band Suede su vrlo ugodno iznenađenje na objavljenom programu Bažant Pohode 2014. Njihov debi album izdan 1993. je bio niz godina najbrže prodavan album u britanskoj povijesti, i upravo je to, uz njih na naslovnici Melody Makera još prije nego su objavili album, bio kamen temeljac britpopa, kojeg su proslavili nadalje bendovi poput Oasis i Blur. Muška polovica dolje potpisanog dvojca ih je vidjela u živo u naponu snage devedesetih u Beču i bio je to koncert za pamćenje. Naš Pedja ih je ulovio u istom gradu na "povratničkoj turneji" prošle godine i kaže da su u "potpunosti opravdali povratak". Vjerujemo da će i na Pohodi Brett i ekipa biti jedan od vrhunaca ovogodišnjeg festivala, barem za dio publike.
[ Kraftwerk ]

Kraftwerk

Za drugi dio publike (a djelomično i isti) su tu još jedne legende, njemački pioniri elektro scene Kraftwerk. Ako su Suede "krivi" za britpop, onda su Kraftwerk zasigurno "krivci" za elektro boom u istom desetljeću. Kraftwerk su startali daleke 1970. u njemačkom Düsseldorfu i svojim minimalističnim elektro zvukom utjecali na bezbroj glazbenika. Revija The Observer je čak otišla tako daleko da je napisala da niti jedan band od Beatlesa nije toliko utjecao na pop kulturu kao oni. Da bi opravdali naziv pioniri koji se često veže uz njih, na Bažant Pohodi će Kraftwerk nastupiti prve večeri i to s posebnim 3D nastupom - posjetitelji će dobiti posebne naočale kako bi uživali u ovom audio video spektaklu!
[ Tricky ]

Tricky   © Saša Huzjak

Slijedeći na vrsti je bristolski badboy Adrian Thaws aka Tricky. U glazbi od ranih godina, već kao tinejdžer je Wild Bunch sound systema, koji je prerastao u Massive Attack, s kojima je Tricky i surađivao na legendarnom prvijencu "Blue Lines". Upravo je on otkrio pjevačicu Martinu Topley-Bird, a sa svojim odličnim debi albumom "Maxiniquaye" (1994.) je požnjeo kritičarsku hvalu i nagrade na otoku.
[ Mogwai ]

Mogwai

škotski postrock kvintet Mogwai, obožavani na našim prostorima, su dobrodošao dodatak u programu koji će zasigurno dodatno ugrijati vrelu ljetnu večer na trenčinskom aerodromu svojom melodičnom bukom, a dašak različite žanrovske glazbe, što je svojevrstan trademark Pohode, će donijeti još nekoliko imena. Prvo je pjevačica Fatoumata Diawara iz Malija, koju opisuju kao jedan od najljepših aktualnih afričkih glasova - od znanih imena, surađivala je s Herbiem Hancockom i supergrupom Rocket Juice and the Moon, koju su ustanovili Damon Albarn (Blur), legendarni bubnjar Tony Allen te basis Flea (Red Hot Chili Peppers). Zatim je tu i kubanski pijanist Robert Fonseca, suradnik legendi kubanske glazbe kao što su Omara Portuondo, Ibrahim Ferrer te the Buena Vista Social Club. Njih dvoje će nastupiti zajedno na ovogodišnjoj Pohodi, što već na papiru, odnosno na ekranu, zvuči vrlo zanimljivo!

Da ne bi zaboravili ni world music scenu, tu su kanadski A Tribe Called Red, projekt sastavljen od trojice aboridžinskih DJeva koji njeguju glazbu i ples svojih indijanskih predaka.

Uz nabrojana imena, u programu je znano još njih par: tu su američka reperica Azealia Banks, španjolski Seward, britanski Molotov Jukebox, bugarski Oratnitza, izraelski LolaMarsh, Bemet, te Helfer, uz slovačka imena Janu Kirschner, Katarziu i metalce Čad, te češke bendove Never Sol i Esazlesa.

Naravno, očekuje nas još mnogo toga o čemu ćete biti obavješteni na vrijeme.

Obzirom da je Bažant Pohoda u prošlosti već znao biti rasprodan, savjet: nemojte čekati zadnju minutu da si osigurate ulaznicu, koje su već sada u predprodaji po cijeni od 89 EUR. Svoju ulaznicu možete naći na shop.pohodafestival.sk, Ticketportal i drugim sajtovima navedenim na službenom sajtu festivala.

SUEDE - TRASH - (LIVE IN PARIS 2013)

špela + sale // 21/01/2014

Share    

> najawa [last wanz]

cover: Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

Kranks + La Folee @ dva osam, Zagreb, 04/04/2024

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

Porto Etno Festival no. 8, 28-29./06/2024 Exportdrvo, Rijeka

| 20/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 18/03/2024 | promo girl |

>> opširnije


cover: DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

DEMENTRONOMES 26/03/2024 Peti Kupe, Zagreb

| 14/03/2024 | andrea |

>> opširnije


cover: KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + SAGE + JEMBRELA 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 13/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe

> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*