home > njuz > SUPERUHO Festival 2015 - Novi izvođači

kontakt | search |

SUPERUHO Festival 2015 - Novi izvođači

Ovogodišnje izdanja SupeUho Festivala nadopunjuje se novim izvođačima nastavljajući specifičan profiliran niz rock i crossover bendova. Na šibenskoj tvrđavi Sv. Mihovil nastupit će pored mnogih drugih: kultna super grupa Disciplin A Kitschme predvođena Dušanom Kojićem - Kojom, tvorcem originalnog odgovara na novi val 80-ih godina, te veteranima zagrebačke noise post punk scene bendom Analena i novim bendom vrsnih zagrebačkih rock glazbenika - (The) Lesser Men.

Opus benda Disciplin A Kitschme stvar je poznavanja opće kulture. Progresivnost i pozitivan radikalizam Dušana Kojića - Koje u probijanju granica rock glazbe pri čemu je zadao temelje originalnog zvuka poznata je diljem svijeta u kanalima nezavisne underground glazbe. Radi se o fuziji prljave i sirove funk glazbe i New York No wavea s kraja 70-ih i 80-ih uz karakterističan beogradski noise punk 80-ih godina - zvuk bučne i moćne bass gitara prati čeličan ritam zvuk bubnja uz modernu, provokativnu, satiričnu Kojinu poeziju. Sve je krenulo osnivanjem benda Šarlo akrobata koji je Koja osnovao s kasnije tragično preminulim Milanom Mladenovićem frontmenom velikog benda Ekatarina Velika. Originalnog imena bend Disciplina kičme nastao je prije skoro 35 godina u Beogradu kada je bend funkcionirao kao dvojac: Nenad Krasavac - Krele na bubnjevima i Dušan Kojić - Koja na bubnjevima. Vrlo brzo Kreleta zamjenjuje sada kultni srpski glumac Srđan Todorović - Žika. U bendu se u tom periodu kratko zadržao i kultna figura beogradske underground scene basist Srđan Marković - Đile. Zanimljivo je spomenuti da debi materijal Discipline nitko od tadašnjih jugoslovenskih izdavača nije bio zainteresiran objaviti jer se Kojina glazba smatrala neslušljivom i krajnje nekomercijalnom . Službeno negativna kritika tadašnjih diskografa tijekom godina evoluirala je u potpunu suprotnost - danas se Discipline Kičme ističe kao prvo slovo abecede balkanske rock povijesti. Ova činjenica dokazuje da je Koja uvijek bio korak ispred vremena i potpuno razumio vrijeme koje živi izražavajući se kroz provokativni avangardni rock, čime je zapravo kritizirao tadašnji, a i sadašnji, politički establišment dajući mladima alternativnu viziju. Tijekom godina Koja niti u jednom trenutki nije posustao u rock misiji i probijanju granica te je bend iz albuma u album mijenjao postavu i zvuk, nadograđujući se najčešće brass sekcijom, a za vrijeme boravka u Londonu (1995.- 2003.) Koja je dao odgovor kroz svoju brundajuću buku i na tada popularni drum'n'bass žanr. Do sada su izdali 10 albuma, a u najavi je i novi kojim najavljuju novo rođenje benda.

Nadovezujući se na originalnost i jasan stav Disciplin A Kitschme popisu ovogodišnjeg izdanja SuperUha pridružuje se također dugovječan postojan slovensko/hrvatski undergroudn rock bend Analena. Zvuk Analene bazira se na noise i post punk glazbi uz pratnju vrištećeg ženskog vokala s jasnim autorskim pečatom, čime se ističu na balkanskoj undergound rock sceni. Sastav su 1997. osnovali Danijel Sikora, Miodrag Gladović i Dubravko Dragojević, a godinu dana kasnije im se pridružila Ana Franjić. Kao peti član se 2003. godine pridružuje Miran Rusan. Sikora odlazi iz sastava 2006. godine, a postava se više nije mijenjala. Prvi samostalni album objavljuju 2000. godine, a nakon njega i nekoliko dvojnih izdanja. Kako nisu imali izdavača i kao pobornici nezavisnog izdavaštva i uradi sam etike, članovi osnivaju vlastitu izdavačku kuću Moonlee Records, pod kojom su izdali naredna dva samostalna albuma 2004. i 2009. godine. Osim u Hrvatskoj i Sloveniji, svirali su diljem Europe, a sudjelovali su i na nekoliko festivala, između ostalog i na jednom od najvećih nezavisnih hardcore festivala u Europi, Fluff Festu u Češkoj.

(The) LesserMen je tročlani bend koji definira klasičan nezavisni zagrebački rock zvuk. Bend čine - LesserManBasic - gitara i glas, Denis - bas gitara i Branac na bubnjevima. U prošlom desetljeću Branac je svirao bubanj u Mutual of Omaha te je još aktivan član The Moody Brooders, projekta Vlade Brljka - Jennifer's Band i Ejesus & Munchkin. Denis i LesserManBasic bili su članovi indie-pop-folk četvorke Casual Elvis, zajedno s Vatroslavom - Benchwarmers, Jennifer's Band i Stjepanom Seven That Spells i Kawasaki 3p. Muziku (The) Lesser Men možda je najbolje opisao potlistin Goran Pavlov, svrstavši ih uz bok Benchwarmersima, ESC Life i The Moody Broodersima, kratko i efektno ih opisavši kroz englesku kovanicu adult disoriented rock. U studenom je za Noisy Night Records Matije Habijanca - The Marshmallow Notebooks, izašla njihova prva ploča - Vacation Freeze.

Uz novonajavljene do sada su potvrđeni i ovi izvođači koji SuperUho Festival čine posebnim i opravdavaju epitet glazbenog boutiquea: Einstürzende Neubauten, Flogging Molly, Sun Kil Moon, of Montreal, King Khan And The Shrines, Rosetta, Ought, Merchandise, Vlasta Popić, Pridjevi, Vvhile, Nikky Louder, The FogSellers.

Pored glavnog programa na dvije pozornice tvrđave Sv. Mihovil na gradskoj plaži Banj bit će smještena Iskonova pozornica na kojoj će se odvijati noćni DJ program, ali i nastupi kantautora u kasnim popodnevnim satima. Također tijekom dana na plaži Banj Iskon priprema zanimljiv sportsko zabavni program koji će upotpuniti doživljaj SuperUho Festivala. Plato ispred ulaza u tvrđavu na uzvisini iznad stare šibenske gradske jezgre s rajskim pogledom na šibenski arhipelag Iskon će urediti u festivalski lounge u kojem će posjetitelji uživati uz koji zalogaj gastro delicija i čašu kvalitetnog vina. U sklopu festivala bit će organiziran kamp koji će se nalaziti iznad plaže Banj.

Cijena festivalskih ulaznica su sljedeće:
290kn (do 03.08.)
320kn (na ulazu)
Svi koji su kupili pojedinačnu ulaznicu za koncert Flogging Molly moguć je slobodan ulaz na prvi festivalski dan u sklopu kojeg nastupa pored mnogih drugih izvođača i Flogging Molly.
Oni koji su na osnovu kupljene festivalske ulaznice dobili besplatnu ulaznicu za koncert Flogging Molly pri ulasku na festivalsku lokaciju moraju zajedno predočiti : festivalsku ulaznicu i ulaznicu za Flogging Molly .

Pretprodajna mjesta:
Dallas Music Shop Šibenik (Kralja Tomislava 4), Šibenik
Dirty Old Shop (Tratinska 18), Zagreb
Rockmark (Berislavićeva 13), Zagreb
Vidimo se od 3. do 5.kolovoza u SuperUho glazbenom boutiqueu na najatraktivnojoj lokaciji na obali - tvrđavi sv. Mihovil!

promo guy // 11/06/2015

Share    

> njuz [last wanz]

cover:

"Slijepi duh" u akustičnoj izvedbi bjelovarskog kantautora Fyu

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover: Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album

Riječki Jonathan objavili dugoočekivani album "Everyone Else Is OK"

| 27/03/2024 | promo guy |

>> opširnije


cover:

"Supercluster" novi singl i video THOT

| 25/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover:

"Broken Beauties" improvizirani dark-jazz dueta LIL

| 24/03/2024 | mr x. |

>> opširnije


cover:

"Kad imamo mirne glave" novi album TIDAL PULL

| 22/03/2024 | promo guy |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*